Koreň všetkého zla. Tak vnímal nudu Kierkegaard

0
1946

Čo sa považuje za koreň všetkého zla

Nudu v západnej kultúre najčastejšie definujeme ako stav, keď nemáme čo robiť. Vnímame ju ako čosi negatívne. Keď sa nudíme, pociťujeme nedostatok záujmu o súčasnú aktivitu a zároveň neschopnosť koncentrovať sa na ňu. Z času na čas trpí nudou každý.  Podľa prieskumov sú častejšie znudení muži ako ženy. Oveľa viac sa nudia ľudia s nižším vzdelaním.

50740233 - nerd man falling asleep

Nuda často predchádza pocity osamelosti, hnevu, smútku a strachu. Kierkegaard ju dokonca označil za koreň všetkého zla. Nuda je taká motivujúca sila, že ľudia robia všetko možné, aby sa jej zbavili. U chronicky znudených ľudí je vyššie riziko alkoholizmu, drogovej závislosti a hazardu. V článku sa venujeme niektorým príčinám nudy.

Monotónnosť

Nuda je spojená s mentálnou únavou. Spôsobuje ju opakovanie činnosti a nedostatok záujmu o jej detaily. Každý zážitok, ktorý je predvídateľný a pravidelne sa opakuje, sa postupne stane nudným. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že priveľa rovnakej a nedostatočne stimulujúcej činnosti môže v živote spôsobiť absenciu túžby.

Nedostatok zápalu

Keď ste pre vec zapálení, dokážete sa do činnosti úplne pohrúžiť. Ak úroveň vašej úlohy zodpovedá vašim schopnostiam, máte stanovené jasné ciele a dostávate okamžitú spätnú väzbu, činnosť vás baví. Príliš jednoduché úlohy vás nudia. Úlohy, ktoré sú príliš náročné, zas vo vás môžu vyvolať úzkosť.


Tip redakcie: Sedem tipov ako zabiť nudu


Potreba nových vecí 

Niektorí ľudia sú na nudu náchylnejší. Tí, ktorí majú v sebe silnú túžbu po novinkách, vzrušení a pestrosti, sa oveľa rýchlejšie začínajú nudiť. Neustále hľadajú niečo neobyčajné. Potreba vonkajšej stimulácie môže vysvetľovať, prečo majú extroverti často pocit nudy. Riešia ho prahnutím po nových zážitkoch a častejším podstupovaním rizika.

Problém s pozornosťou

To, čo nás nudí, si nikdy nezíska našu úplnú pozornosť. Niektorí ľudia však majú s pozornosťou vrodené a chronické problémy. Je prirodzené, že neudržia záujem, keďže sa nedokážu dostatočne koncentrovať.

Uvedomovanie si svojich emócií

Ľudia sa nudia aj preto, že nevedia zadefinovať, po čom túžia alebo čo chcú robiť. Ak máte problém opísať svoje pocity a uvedomiť si, čo vás robí šťastným, môžete skĺznuť k celoživotnej nude.

47522426 - boring report. a man fell asleep on lectures pop art retro style

Neschopnosť zabaviť sa sám

S nudou sa dá naložiť aj konštruktívne. Ak si však sám neviete nájsť „zábavku“, musíte sa spoliehať na to, že stimul príde zvonku. To však zväčša istý čas trvá.

Nedostatok voľnosti

Niektorí ľudia sa vo svojom živote cítia, akoby boli uväznení v pasci. Deti a tínedžeri sa často nudia práve preto, že nemajú dostatočnú kontrolu nad tým, čo by chceli robiť. Rozhodujú za nich totiž rodičia.

Nastavenie spoločnosti

Nuda je moderný luxus. Do konca osemnásteho storočia viac-menej neexistovala. Pred priemyselnou revolúciou sa ľudia nestíhali nudiť, pretože sa priam neustále museli starať o zabezpečenie jedla a strechy nad hlavou. Nuda však má aj svoje pozitíva. Treba ju vnímať ako volanie k činnosti alebo vhodný čas na zamyslenie sa.

Čítajte tiež:

Elon Musk chce na Marse vybudovať miliónové mesto

3 horské výstupy lepšie ako Everest

5 tipov ak cvičíte v skutočne horúcom počasí


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/science-choice/201706/eight-reasons-why-we-get-bored