Kedy si zaobstarať auto na operatívny leasing a prečo

0
1644

Každý z nás má iné priority a to platí aj pri výbere auta. Pre niektorých vodičov je lízing alebo kúpa auta čisto finančná záležitosť, pre iných ide skôr o vytvorenie si emocionálneho spojenia s autom. Aby ste vedeli správne určiť, ktorá z týchto možností je pre vás dôležitejšia, je potrebné poznať kľúčové rozdiely.

V zásade existujú dva typy komerčných prenájmov, operatívny lízing a finančný lízing. Rozdiely medzi nimi majú dôležitý dopad na vaše obchodné náklady a daňovú situáciu, takže sa oplatí rozumieť obidvom.

Finančný lízing sa ráta ako dlh. Postupom času sa odpisuje a vznikajú pri ňom úroky. Pri finančnom lízingu máte s autom navyše starosti ako iný bežný človek.

Pri operatívnom lízingu si vozidlo čisto prenajímate a akékoľvek povinností, či už daňové, nutnosťpoistiť vozidlo, ako je napríklad havarijné poistenie, či nebodaj opravu znáša lízingová spoločnosť.

Výhody operatívneho lízingu

Operatívny lízing sa považuje za náklad pre nájomcu – stranu, ktorá lízing poskytuje. Nájomca nepreberá žiadny vlastnícky podiel na vozidle (vozidlách), namiesto toho platí za právo na ich použitie. Vozidlá sú majetkom lízingového prenajímateľa, ktorý následne získa príslušné daňové výhody. To je pre podnik priaznivé, pretože s prenajatými vozidlami sa zaobchádza ako s prevádzkovými nákladmi a nie sú uvedené v súvahe.

V skratke, vozidlo na operatívny leasing nemusíte kúpiť a vlastniť. Využívate ho len do takej doby, aká vám vyhovuje. Operatívny lízing je výhodnejší z hľadiska mobility, komfortu ale aj z hľadiska daňových zvýhodnení.

Bez starostí

Pri spotrebnom úvere, alebo finančnom lízingu sa musíte o vozidlo starať vy a plniť si akékoľvek povinnosti vyplývajúce zo zákona.

Naopak pri operatívnom lízingu je vlastníkom lízingová spoločnosť a musí si plniť nie len daňové povinnosti. Vy ako podnikateľ ste teda oslobodený od všetkých povinností, ktoré vyplývajú z vlastníctva vozidla. Vozidlo si len prenajímate.

Rovnako si v rámci operatívneho lízingu viete dohodnúť aj opravu či náhradu vozidla.

Cenovo výhodný

Lízingové spoločnosti zvyčajne disponujú rôznymi zľavami, ktoré sa týkajú nie len nákupu vozidiel ale aj lepších cien poistenia.

Účtovanie operatívneho lízingu je jednoduchšie a lízingové splátky sú odpočítateľné.

Azda jedinou očividnou nevýhodou je, že v prípade operatívneho lízingu sa nestanete vlastníkom vozidla a teda autom musíte vrátiť.