Kde hľadať zamestnanie po škole

0
3234

Poznáte ten pocit, keď eufória z dokončenej strednej, či vysokej školy opadne a je tu čas, kedy prichádza realita. Hľadanie zamestnania sa stane záležitosťou, na ktorú máte namierenú všetku energiu a silu a sústreďujete ju len na vašu budúcu prácu. Keďže sa prázdniny skončili, letné brigády taktiež, prinášame vám prehľad sektorov, ktoré najčastejšie hľadajú ľudí. 

Nárast vysokoškolských absolventov

Pracovné portály ponúkajú na každodennej báze nové pracovné ponuky. Vzhľadom na geografické parametre, najviac pracovných ponúk dlhodobo ponúka Bratislavský kraj. Tu je hľadanie zamestnania najjednoduchšie. Oblasť, ktorá pozýva svojich potenciálnych zamestnancov najčastejšie, je práve výrobná sféra a obchod.

Nezamestnanosť

Dôvodom nedostatku zamestnancov najmä vo výrobnej sfére môže byť mnoho. Jednak práca vo výrobe pravdu povediac nepatrí medzi povolania, kde ľudia majú možnosť značného kariérneho rastu, no zároveň v dnešnej dobe dochádza k nárastu vysokoškolských absolventov, pre ktorých takýto druh práce nie je zaujímavý. Konkrétne v posledných dňoch ponúka pracovný portál profesia vyše 1870 pracovných ponúk práve v oblasti výroby. Jedným z dôvodov je aj priemerný zárobok vo výrobnej sfére ktorý je podľa portálu www.platy.sk začína od 580€ v hrubom pri pozícií robotník a pohybuje sa okolo 607€ v hrubom pri pozícií operátor výroby.


Prečítajte si: Aké sú povinnosti zamestnávateľa?

Fluktácia zamestnancov vo výrobe zapríčiňuje aj častá potreba dochádzania za prácou. Síce výrobné fabriky ponúkajú mnoho benefitov, ako napríklad zabezpečené cestovné, či ubytovanie, predsa len oddelenie od rodiny býva mnohokrát prekážkou pri vykonávaní práce tohto charakteru.

Nájsť dobrú prácu je základ. Absolventi, prípadne ľudia, ktorí menia svoju prácu majú rôzne možnosti, kde začať. Dnes už portály ponúkajúce prácu aktualizujú a najmä sprehľadňujú svoje stránky. Vy, ako nádejný zamestnanec, môžete svoju prácu vyhľadať čo najšpecifikovanejšie.

Pomocnú ruku ponúkajú aj Úrady práce. Ako náhle sa evidujete ako uchádzač o zamestnanie, úrad vás bude kontaktovať, pokiaľ vám prácu nájde. Kto má záujem môže navštíviť aj stránku www.istp.sk čo je internetový sprievodca trhom práce. Pracovné ponuky na tejto stránke sú zadávané úradmi práce, preto sa nemusíte obávať netransparentnosti pracovných ponúk.

Čítajte tiež:

Prečítajte si porovnania dĺžky pracovných časov v Európe. Najmenej robia Nemci

Porovnali sme naše a nemecké platy. Upratovačka zarobí 1960€ mesačne