Farebné potraviny pre zdravú výživu

0
4301
webnoviny.sk
webnoviny.sk

Sme to, čo jeme. Táto myšlienka nie je len obyčajným sloganom, ale skutočným posolstvom, ktoré nám dáva možnosť stravovať sa zdravo.

Súčasný potravinársky trh stráca každým rokom úroveň a preferovanie kvantity pred kvalitou ochudobňuje výživové hodnoty jednotlivých produktov. Predajcovia vsádzajú na marketing v podobe pestrých a pútavých obalov, ktorými nás lákajú  ku kúpe rôznych dobrôt. Otázne je, koľko z týchto potravín je prínosom pre naše telo a pôsobí na neho priaznivo. Položme si ešte jednu otázku a tou je, prečo sú propagované produkty škodlivejšie ako čerstvé farebné jedlo?

 

Vplyv farieb na zdravie človeka

 Úloha farieb v našich životoch je neodmysliteľná a vibrácie jednotlivých odtieňov zachytáva na podvedomej úrovni každý. Dané spektrum farieb, s ktorými sa dostaneme do kontaktu, sa môže následne podpísať na našom psychickom rozpoložení, no to nie je všetko. Podľa výberu konkrétnych farieb v jedle budeme istou mierou ovplyvňovať aj naše zdravie.

 

veganstvo.sk
veganstvo.sk

Správnym výberom si zabezpečíme zdravú výživu

 V prípade výberu jedla sa s každou farbou spája istá spojitosť s obsahom výživových látok. Aj preto je najlepšie kombinovať rôzne potraviny, aby sa v našom celodennom alebo aspoň celotýždňovom jedálničku objavilo čo najviac odtieňov a komplexnou stravou sme podporili celé telo.

 

Červená a oranžová – Najmä v koreňovej zelenine a ovocí nájdeme betakarotén.

Zelená – Každá listová zelina obsahuje nevyčerpateľný zdroj vitamínu C.

Fialovomodrá – V hrozne, slivkách a čučoriedkach je množstvo antioxidantov. 

Hnedá – Orechy, obilniny a zrniečka sú bohaté na vitamín E a vlákninu.

Žltá a biela – Banány, zemiaky a strukoviny nám dodávajú proteíny a zinok so železom.  

doba.sk
doba.sk

Farebné verzus nafarbené potraviny

Pri pohľade na jednotlivé potraviny môžu oponenti argumentovať tým, že škodlivé produkty sú takisto plné farieb. Sladkosti, vyprážané jedlá alebo strava z rýchleho občerstvenia ponúka široké spektrum odtieňov, ktoré vo veľkých množstvách pôsobia opačne. V tomto prípade je ale nutné odlišovať medzi farebnými a nafarbenými potravinami. Napríklad žiarivé odtiene gumených cukríkov určite nie sú prirodzené a po spoznaní výrobného procesu by sme ich asi nikdy nezjedli.

 

Blahodarné účinky farebných potravín potvrdzuje alternatíva aj klasická medicína, pričom oba tábory sa zhodujú na potrebe ich častej konzumácie. Voľba je samozrejme na nás a našich chutiach, ktoré si môžeme prispôsobiť akokoľvek. Našou radou na záver je počúvať potreby vlastného tela a ono nám už povie, ktoré potraviny nám prospievajú a ktorými si iba škodíme.