Čo sa deje s našim telom keď sa stresujeme kvôli peniazom

0
1825

Vaše finančné ťažkosti by vám mohli doslova spôsobiť chorobu.

Ak ste sa niekedy potýkali s problémami s peniazmi viete, že následky toho všetkého stresu sú oveľa horšie ako len pár sĺz. Od narušeného kognitívneho fungovania po vážne choroby. Tu je zopár príkladov ako stres z peňazí môže ovplyvniť vašu myseľ a telo.

Telo zvolí stratégiu obrana alebo útek

Bojová reakcia tela sa vyvinula ako mechanizmus prežitia, ktorý umožnil už našim predkom rýchlo reagovať, keď čelili okamžitej hrozbe. Keď nastane, uvoľní sa záplava stresových hormónov (ako je adrenalín a kortizol), ktorá vám pomôže buď zostať a čeliť čomukoľvek, alebo okamžite zdrhnúť.

Aj keď vy sa zrovna nebudete musieť obávať súbojov s predátormi v divočine, hrozby súčasného sveta, ako sú najmä finančné problémy, môžu spustiť rovnaký druh reakcie.

Klinická psychologička Aimee Daramus z Chicaga uviedla, že stratégia ,,obrana alebo útek“ je pre náš organizmus veľmi vyčerpávajúca.  Tento typ stresu môže spôsobiť napätie svalov až do bodu vážnej bolesti. Zhoršuje tiež fungovanie imunitného systému a robí vás zraniteľnejšími voči mnohým iným chorobám. Môže spôsobiť bolesť hlavy a žalúdka, aj keď sa necítite stresovaní.

Začnete robiť zlé rozhodnutia aj napriek tomu, že to viete spraviť lepšie

Aj keď sa považujete za inteligentného, racionálneho človeka, vaša schopnosť robiť správne rozhodnutia je narušená finančným stresom.

,,Pri strese je prietok krvi a elektrická aktivita znížená v predných a prefrontálnych lalokoch a zvýšená v častiach mozgu, ktoré prežívajú, napríklad v amygdale (amygdala je považovaná za centrum emócií),“ uviedla Daramus. Pretože tieto časti mozgu pomáhajú so zručnosťami, ako je riešenie problémov, koncentrácia, plánovanie a kontrola impulzov, znížené fungovanie v týchto oblastiach môže viesť k zlému rozhodovaniu.

Ak si robíte starosti alebo prepadáte panike ohľadom vašej finančnej situácie, vaše rozhodnutia sa stanú impulzívnejšími a budú poháňané pudom sebazáchovy/prežitia. ,,Konáme rýchlo a rozhodne, ale nie s takou presnosťou ako obvykle,“ uviedla Daramus. Môžete si napríklad vziať pôžičku na výplatu, aj keď viete, že poplatky zodpovedajú 300% RPMN alebo vyšším, pretože to rieši váš okamžitý problém s financiami. Alebo môžete utrácať peniaze za luxusný tovar, ktorý nemá finančný zmysel, pretože poskytuje dočasnú úľavu od stresu.

Môže dôjsť k úzkosti, depresii a iným problémom duševného zdravia

Vzhľadom na to, že peniaze sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života, neustále obavy môžu viesť k závažnejším psychologickým problémom. „Keď kladieme príliš veľký dôraz na peniaze, môžeme sa stať veľmi úzkostlivými a dokonca depresívnymi,“ uviedla klinická psychologička v Kalifornii Carla Marie Manly.

Bremeno v podobe dlhov zaťažuje duševné zdravie a v niektorých závažných prípadoch dokonca vedie k samovražedným myšlienkam.

Chronický stres vedie k vážnym fyzickým ochoreniam

Krátkodobý stres je nepochybne náročný pre naše telo a myseľ, ale  chronický stres môže viesť k vážnejšiemu a dlhodobejšiemu poškodeniu.

Ak sa hladiny adrenalínu a kortizolu neustále zvyšujú, dochádza k fyziologickému poškodeniu. Výsledkom je, že mnohí z tých, ktorí trpia chronickým stresom, majú vyššiu mieru srdcových chorôb, cukrovky, chronických problémov so spánkom a iných zdravotných problémov.

Vaše riziko užívania návykových látok a závislosti sa zvyšuje

Riešenie stresu a iných zdravotných problémov súvisiacich s financiami je bohužiaľ známym rizikovým faktorom pri užívaní návykových látok a osoby, ktoré majú problémy s peniazmi, majú zvýšenú náchylnosť k závislosti a relapsu.

Napríklad jedna štúdia vykonaná v New Yorku zistila priamu súvislosť medzi zvýšeným finančným stresom a zvýšeným pitím a fajčením, najmä medzi staršími mužmi. Zistilo sa tiež, že vysoká úroveň stresu je prediktorom ďalšieho používania opiátov, ako je heroín. Závislosť často prichádza s vlastnými finančnými problémami, ktoré vytvárajú začarovaný kruh neustáleho stresu a užívania návykových látok.

Chudobní sú na tom horšie

Hoci sú príznaky finančného stresu veľmi reálne a môžu byť dosť vážne, je rozdiel žiť z výplaty do výplaty a žiť v chudobe. A tento rozdiel je zásadný práve pre  tých, ktorí žijú na tej horšej strane hranice chudoby.

Tí, ktorí sú zasiahnutí chudobou, trpia neschopnosťou uspokojiť svoje základné potreby. Ľudia potrebujú prístrešok, jedlo, oblečenie a zdravotnú starostlivosť. Ak tieto základné potreby nemajú uspokojené, trpí ich zdravie.

Tieto zdravotné následky môžu byť obzvlášť zničujúce pre deti. Nebezpečné prostredie, nepriaznivé životné situácie, napríklad podvýživa môžu spôsobiť poškodenie mozgu, ktoré je ťažké napraviť. V tejto situácii sa frontálne a prefrontálne oblasti nikdy nevytvárajú správne, čo znamená, že si dieťa môže vyvinúť slabšiu kontrolu impulzov, zhoršené myslenie a rozhodovanie, slabú pozornosť a ťažšie sústredenie sa.

Nedovoľte aby problém s peniazmi poškodil vaše zdravie

Keď zápasíte s finančnými problémami, veci sa môžu zdať beznádejné. Je pravda, že riešenia nebývajú zrovna jednoduché, to však neznamená, že neexistuje pomoc.

Vyskúšajte úverového poradcu. Úverové poradenstvo, ktoré je k dispozícii prostredníctvom neziskových organizácií za nízku cenu, vám pomôže vytvoriť plán na obnovenie vašich financií. Pamätajte nič nie je také čierne ako sa zdá.

Čítajte tiež: