Žralok Owstonov, živý dinosaurus s bajonetom a vystreľovacou papuľou

0
5134

Goblin SharkJeden z najzvláštnejších žralokov, ak nie vôbec najzvláštnejší, je druh Owstonov, v zahraničí známy aj ako goblin shark (žije hneď niekoľko druhov). Nepatrí medzi typických predstaviteľov sveta rýb, keďže jeho telo vyniká niekoľkými neobyčajnými vlastnosťami. Zaujímavý je totiž hneď v niekoľkých bodoch. Je len málo zdokumentovaným druhom aj napriek tomu, že mu nehrozí vyhynutie a teší sa pomerne slušnej populácii.

Živá fosília v hlbokých moriach
Od prvých kostrových pozostatkov v skamenelinách starých 125 miliónov rokov sa príliš tento druh nezmenil. Obýva hlboké morské dná a oceány s vyšším tlakom v približne 100 metrovej až 1 kilometrovej hĺbke. Staršie jedince dokážu zniesť aj väčšiu hĺbku. Jeho telo sa za celé tie roky prispôsobilo životu v mori na naozaj výnimočnej úrovni. Svoju korisť údajne dokáže vyhľadávať pomocou vnímania elektrickej energie. Je šedej, až bielej farby, na plutvách v niektorých prípadoch mierne priesvitný s viditeľnými žilami. Charakteristický je však svojim tvrdým bodcom na hlave a ostrou papuľou, ktorú dokáže mierne vystreľovať na spôsob známej mimozemskej postavy zo kultového filmu. Dorastá do dĺžky presahujúcej tri metre.

Obýva vody a najmä dná severného aj južného Atlantiku, moria v okolí juhu Afriky až po Indický oceán a viaceré oblasti v Tichom oceáne. V akváriách a ZOO nedokáže prežiť, pretože mu chýba presná mineralizácia vody a najmä tlak vody a svetlo typické pre jeho prirodzené prostredie. Využitie na mäso má len minimálne, skôr ide o náhodu, kedy sa pripletie do rybárskych sietí náhodou.

Video chyteného mŕtveho žraloka

foto:  Uvedené video Youtube