Nezľaknite sa! Táto húsenica exotického motýľa nájdená v Anglicku je živá

0
15019

Hippotion celerio - húsenica, Veľká BritániaNeobyčajná húsenica motýľa druhu Hippotion celerio je pomerne vzácnym druhom. O to viac, ak tohto africko-ázijského tvora nájdete vo Veľkej Británií, ako vylieza z črepníka a pozerá na vás. Takéto prekvapenie zažila Lina z regiónu Yorkshire, keď sa pozerala do črepníka s révou, ktorú presádzala. Neverila vlastným očiam a ani sa jej nedivíme. Nič také nepoznáme ani v bežných slovenských končinách.

Pri náleze bola aj Slovenka Zuzka, ktorá nám túto fotografiu venovala, presne identifikovala druh a po malom čudovaní sa obe potešili, že mali šťastie na takúto raritu. Húsenica veľká asi 10 centimetrov mala na sebe tmavé farby a dve výrazné oči s predĺženou hlavou. Na prvý pohľad vyzerala ako hračka pre deti a našli by sme aj nadšencov, čo tieto zvieratká považujú za neobyčajných mazlíkov.

Lyšaj viničný
Hippotion celerio je známy aj ako lyšaj viničný. Pomerne veľký motýľ má svoju domovinu v strednej a južnej Afrike až po Indiu a Austráliu. Občas sa dostáva aj do vzdialenejších kútov, do Európy a viac na sever. Húsenice sa živia prevažne listami viniča.

© Autor fotografie: Zuzana