Daniel lesný alebo škvrnitý, párnokopytník obývajúci aj slovenské lesy

0
12863

Daniel škvrnitý, fotografia lesná zverDaniel lesný, prípadne u nás známy aj ako daniel škvrnitý (Dama dama) je druhom prežúvavej vysokej zvery, ktorá žije aj u nás a aj v iných kútoch Európy, pôvodne pochádzajúci z južnejších častí Európy. Ide o pomerne rozšírený druh vysokej zvery, dlhý viac ako 1,5 metra, no stále menší od príbuzného jeleňa. Od jeleňa má aj menšie nohy, dlhším chvostom a kratším krkom. Danielí kožuch je cennejší, než jelení. Spí na zohnutých nohách a ako prvý skláňa predok. Veľmi dobre skáče, ale najmä vyniká s výbornými zmyslami, čuchom a pozornosťou. Jediným predátorom, proti ktorému môže svoju prirodzenú výbavu používať je človek, výnimočne medveď, alebo svorka vlkov, čo sa stáva len v prípade chorých jedincov. Sfarbenie srsti môže byť rôzne, no prevažne sa drží vzorovania bieleho pruhu pozdĺž tela, bielych bodiek na kožuchu, svetlejšieho bruška, inak s prevažujúcim sfarbením do slabohneda, či červena s lokálnou čiernou farbou. K zime kožuch mierne stmavne a farby ladí do šeda a na jar zas naberá farebnejšie tóny.

Spôsob života
Uprednostňujú pastviny s možnosťou úkrytu, listnaté lesy s pastvinou, ale tiež borovicové lesy a okraje pri hájoch. Parohy pokryté najmä pri hlave akoby jemným zamatom samcom rastú v priebehu jari a celkom dorastú v auguste a zostávajú na hlave do marca až apríla. Dĺžka samozrejme závisí od veku samca, zdravotného stavu a kondície. To najlepšie a najcennejšie parožie sa nachádza po približne 8 ročných samcoch. Ruja prebieha v októbri, kedy sa samce medzi sebou provokujú a súťažia o postavenie toho, čo si samičky vyberá. Nebýva teda ničím výnimočným naraziť na lúkach na rozhrabanú hlinu, alebo polámané kríky, prípadne typický pyžmový zápach. Známky po tom, že sa tu samce preťahovali parožím. Mláďatá po 33 týždňoch prichádzajú v júni na svet. Zväčša jedno, prípadne dve, ktoré cicajú niekoľko mesiacov. Mláďa prežije prvé týždne v úkryte, často bez prítomnosti rodičov a tak sa môže stať, že sa mláďa daniela podarí nájsť náhodou v húštine pri prechádzke lesom. V tom prípade je dobré sa mu vyhnúť a nepremiestňovať ho. Rozhodnúť o tom, či je vôbec nutné nejako zvieraťu pomôcť, môže len lesník. Mimo fakt, že akákoľvek manipulácia s mláďaťom akejkoľvek lesnej zvery môže byť braná ako pytliactvo. Žije v stádach a trvalo sa drží na vo svojich tradičných oblastiach, no často sa chová aj v ohradách. Má rád v teplom počasí slnko. Samse sa držia oddelene od samíc s mladými. Stádo so samicami vedie nie najstaršia, ale najsilnejšia a najmúdrejšia, pričom tento výber je automatický a nie sú pre neho podmienkou žiadne boje. Daniel sa dožíva aj 25 rokov.

Daniely v EÚ a ich lov
Lod danielov je možný výhradne na špeciálne povolenie vo viacerých krajinách EÚ. Najmä preto, že ide o zákonom chráneného živočícha. Lovecká sezóna býva určená priamo ohradou, alebo správcom parku, kde daniely žijú, zväčša však v priebehu jesene a zimy. V Írsku je najpočetnejším druhom vysokej zvery, Zaujímavosťou sú tam ohrady, v ktorých je možné sa k danielom priblížiť do tesnej blízkosti. Svoju prirodzenú plachosť celkom nestratili, len vedia, že v tejto ohrade im na tomto mieste nehrozí nebezpečenstvo. Je jediným druhom vysokej zvery v Írsku aj u nás, ktorý má ploché parožie.

Foto: Janka Hokšová