Zubné protézy: mať ich nie je hanbou, aj osobnosti majú umelý chrup

0
7448

The Mask, New Line CinemaPojem umelé zuby nemôžeme chápať doslovne. Hovorovo nimi označujeme všetky zuby, ktoré nie sú pravé, pôvodné živé, vyvíjajúce sa spolu s nami. Ich nasadenie je pre mnohých ľudí, najčastejšie vo vyššom veku, spojené aj s vnútorným odmietaním a obavami. Vyhotovené z keramiky a ďalších materiálov, však nie sú dôvodom pre samovraždu a už vôbec nie pre trápenie. Na svete je veľké množstvo detí, mladých ľudí, aj ľudí v produktívnom veku, ktorí nenávratne svoj zub, alebo zuby stratili po zranení, pri haváriách, nehodách a riešia ich umelými zubmi. V chrupe každého druhého človeka je nejaký ten umelý zub, či korunka. Môžu to byť zdravotné problémy, nehody v reštauráciách, bitky, športové nehody, ale aj manželská hádka, nedobrovoľný box v nitrianskom bare a iné nešťastia. (foto: ilustračná fotografia z filmu The Mask, New line Cinema)

Nelacná záležitosť
Umelý chrup nie je lacná záležitosť. Tzv. šrobovacie zuby sú použiteľné len v zdravých ďasnách a len v prípade, ak má ich nový majiteľ v poriadku imunitný systém. Samozrejme, od ceny závisí aj kvalita samotného vyhotovenia. Súčasná stomachirurgia ponúka pestrú škálu možností a riešení. Preto sa informujte u svojho stomatológa nad výberom a nad škálou riešení pre chrup a zubnú náhradu.

Známe osobnosti nositeľmi protéz
Na veku nezáleží, môžeme povedať aj v prípade akým sú zubné protézy a šrobovacie zuby, hoci teraz hovoríme len o plnoletých. Tie má minimálne dva predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig. Zo slovenských hercov má napríklad vylepšené zuby Jožko Vajda. Pozrite si ďalšie mená, ktoré sú na webe známe, ako nositelia umelých zubov, alebo úprav pôvodných zubov. Jednou z najvýraznejších prerábok si môžete všimnúť u známeho komika, predstaviteľa Loyda z Blbý a Blbejší a zelenej Masky. Údajne majú umelé zuby aj tieto hviezdy:

50 cent
Ben Affleck
Bruce Springsteen
Catherine Zeta-Jones
Celine Dion
Courtney Love
Daniel Craig
Eddie Van Halen
Gary Busey
George Clooney
Hilary Duff
Chris Rock
Jim Carey
Jon Bon Jovi
Jozef Vajda
Michael Douglas
Mike Tyson
Nicolas Cage
Steve O z Jackass
Tom Cruise
Victoria Beckham a ďalší