Zoznam kúpeľov na Slovensku a zdravotných indikácií (kde a načo)

3
81726

Slovensko je malá krajina, no s čistým svedomím ju môžeme nazvať za minerálnu veľmoc a kúpeľnú veľmoc taktiež. Už od 13. storočia sa u nás rozvíjalo kúpeľníctvo, v 19. storočí zažilo svoj boom a aj dnes si robí veľmi dobré meno aj v zahraničí svojimi službami a účinkami. Slovensko, to nie sú len Turčianske, či Trenčianske Teplice a Piešťany, ale aj ďalšie miesta. Keďže nezaškodí si pripomenúť, aké výnimočné naše Slovensko je a koľko miest v ňom ponúka kúpeľné služby, pripravili sme pre vás nasledovný zoznam.

Zoznam kúpeľov

Piešťany kúpele


Prečítajte si: Ako si vybrať aquapark? Maďarské idú na istotu, no Slovenské dvíhajú úroveň


Bardejovské kúpele
Bardejovské kúpele lákajú na veľmi zaujímavú históriu a tradíciu. Liečila sa tu druhá Napoleonova manželka Mária Lujza, ruský cár Alexander I. a aj cisárovná Sisi. Najstaršia zmienka o kúpeľoch pochádza z roku 1247. Liečiť si do Bardejova môžete prísť nasledovné zdravotné problémy:

– onkologické ochorenia
– choroby obehovej sústavy a tráviaceho traktu
– choroby látkovej výmeny a endokrivných žliaz, štítnej žľazy
– ochorenia dýchacích ciest netuberkulózneho typu
– ženské ochorenia

Bojnice
Bojnice v prievidzskom okrese sú známou kúpeľnou lokalitou ukrytou medzi kopcami a zeleňou. Teplá voda je uvádzaná ako liečivá hydrogén-uhličitan-síranová, výpenato-horečnatá hypotonická voda s teplotou od 28°vyššie. Účinky má ich voda na:

– ochorenia nervovej sústavy
– ochorenia pohybovej sústavy
– ochorenia obličiek a močových ciest
– ženské zdravotné komplikácie
– choroby z povolania

Brusno
Kúpele Brusno ležia na Horehroní na Strednom Slovensku a v kúpeľníctve sa využívajú jej uhličité, hydrouhličitan-sírové, vápenato-sodno-horečnaté a ďalšie minerálne vody. To všetko v rámci pitnej a kúpeľovej kúry. Známe od 19. storočia ponúkajú riešenia nasledovných zdravotných problémov:

– choroby tráviaceho traktu, najmä žlčníka, pečene a pankreasu
– choroby látkovej výmeny a endokrivných žliaz
– choroby obehovej sústavy a pohybovej sústavy
– choroby z povolania

Červený Kláštor
Moderné kúpele Červený Kláštor tiež uvádzané ako Smerdžonka píšu svoju históriu kúpeľneho zariadenia od 19. storočia. Základom jedinečnosti miesta je minerálna voda Smerdžonka bohatá na sírovodík, je alkalická, hypotonická, stredne mineralizovaná s protizápalovým účinkom na kožnom tkanive.

– ideálna na liečbu kožných ochorení
– ochorenia pohybového aparátu
– neurologických ochorení
– na riešenie porúch tráviaceho ústrojenstva

Číž
Kúpele Číž nachádzajúce sa na juhovýchodnom Slovensku ponúkajú stredne mineralizovanú jódovú, chlorido-sodnú, hypotonickú minerálnu vodu s vysokým obsahom lítia a brómu. V kúpeľoch Číž si môžete liečiť nasledovné ťažkosti:

– choroby látkovej výmeny a žliaz s vnútorným vylučovaním, štítnu žľazu
– ochorenia nervovej sústavy
– choroby pohybovej sústavy
– choroby z povolania

Dudince
Dudince sú mladé kúpele nachádzajúce sa južne od Banskej Štiavnice. Majú ojedinelé zloženie liečivých zdrojov s obsahom sírovodíka a oxidu uhličitého. Jeho vody využívajú najmä pri liečbe ochorení ako:

– reumatické ťažkosti
– srdcovocievne ochorenia
– pri zotavení po operáciách a úrazoch
– priaznivé účinky pri zotavovaní centrálnej nervovej sústavy

Kováčová
Obec Kováčová je síce známa svojim kúpaliskom, no v kúpešníctve aj miestnymi dlhoročnými kúpeľmi. V nej si chodia liečiť svoje ťažkosti pacienti najmä s problémami:

– nervovej sústavy
– ochoreniami pohybového aparátu

Nimnica
Pomerne mladé kúpele Nimnica sa nachádzajú v Trenčianskom kraji a disponujú prameňmi alkalických kyseliek s obsahom draslíka, sodíka, horčíka, železa, vápnika a ďalších látok. Vodu si môže ktokoľvek načerpať na dvoch miestach. Na magazíne Zaujimavosti.net ešte plánujeme venovať tomuto zariadeniu viac času. Liečia sa tu nasledovné zdravotné ťažkosti:

– onkologické ochorenia
– poúrazové stavy
– choroby obehovej sústavy a tráviacej sústavy
– poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútorným vylučovaním
– ochorenia dýchacích ciest netuberkulózneho typu
– ženské ochorenia

Nový Smokovec
Klimatické kúpele v Novom Smokovci patria medzi najstaršie svojho druhu v Európe. Vysoké Tatry im dodávajú to správne prostredie, v zalesnenom úpätí Slavkovského štítu. Naša redakcia uvíta liečebný pobyt v tomto zariadení najmä pre účinky v konkrétnych zdravotne problémových oblastiach. Liečiť si tu môžu svoje ťažkosti ľudia s problémami prevažne s dýchacou sústavou, presnejšie ide o nasledovné problémy:

– bronchiálna astma
– liečba po zápale pľúc
– nešpecifické choroby dýchacích ciest
– choroby z povolania týkajúce sa dýchacej sústavy

Liptovský Ján
Veľmi pekná obec v Demäňovskej doline, ktorá oplýva až 11 minerálnymi prameňmi, je známa aj ako kúpele. Voda z Liptovského Jána využívaná v kúpeľníctve má účinky na nasledovné ťažkosti:

– kožné ochorenia
– choroby pohybovej sústavy
– ženské ochorenia
– ochorenia srdca a ciev
– ochorenia nervovej sústavy a látkovej výmeny

Lúčky
Známe kúpele neďaleko Ružomberku v blízkosti hraníc Oravy a Liptova sú známe na severnom Slovensku veľmi dobre pre úspešnú liečbu prevažne ženských ochorení. Využívajú pramene sírano-hydrouhličitanovej, hypotonickej, vápenato-horčíkovej minerálnej vody. Celkovo tu riešia najmä:

– ženské zdravotné problémy
– pohybové ústrojenstvo

Ľubovnianske Kúpele
Ľubovnianske kúpele sa nachádzajú v Spišsko-šarišskom medzihorí, no mnohým nie sú tak ďaleko, keďže v predaji je ich minerálna voda Ľubovnianka. Od svojho vzniku v 19. storočí sa pýši vodou s oxidom uhličitým, vápnikom, horčíkom a sodíkom. Liečia sa tu ľudia najmä s problémami zažívacieho ústrojenstva.

Kúpele Štós

Menej známe kúpele Štós sa nachádzajú na východnom Slovensku a orientujú sa na liečbu dýchacích ciest, akútnych i chronických problémov s dýchacou sústavou, ochorení pľúc a priedušiek. Ponúkajú aj speleoterapiu, teda liečbu horných dýchacích ciest v blízkej Jasovskej jaskyni.

Piešťany
Najznámejšie slovenské kúpele vôbec v meste, ktoré sa kúpeľníctvom preslávilo asi najviac, veď tu má históriu dlhšiu ako 600 rokov. Za prednosti samotné Piešťany považujú aj výskyt unikátneho sírnatého bahna. Kúpele so sochou muža, ktorý láme barlu, slúžia na riešenie ochorení ako:

– chronické problémy pohybového aparátu
– reumatické artritídy
– skolióza
– využívajú sa pri liečbe poúrazových stavov

Rajecké Teplice
Veľmi pekný areál kúpeľov Rajeckých Teplíc využíva termálne pramene typu akratoteriem s teplotou 38°C a moderné technológie. Navštíviť toto miesto môžete s problémami najmä v oblasti:

– choroby pohybovej sústavy
– nervovej sústavy
– choroby z povolania
– ochorenia dýchacích ciest netuberkulózneho typu

Sliač
Kúpele Sliač sa nachádzajú v časti medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Hlavný prameň obsahuje oxid uhličitý. Celkovo je zariadenie orientované na liečbu obehovej sústavy a srdca.

– choroby obehovej sústavy
– choroby srdcových chlopní
– ochorenia pohybovej sústavy

Smrdáky
Kúpele Smrdáky sa nachádzajú neďaleko Senice a ich hlavným ťahákom je sírovodíková chloridovo-hydrouhličitanová, vápenatá, hypotonická minerálna voda a sírne bahno s jemnou štruktúrou. Liečia sa tu:

– kožné ochorenia ako psoriáza, ekzémy a viaceré kožné ťažkosti
– určite ochorenia pohybovej sústavy

Sklené Teplice
Sklené Teplice sa nachádzajú pri Štiavnických vrchoch neďaleko Banskej Štiavnici. Sklené Teplice disponujú viac ako desiatkou používaných minerálnych prameňov so stálou teplotou od 37°C a viac. Unikátny je jaskynný parný kúpeľ. Liečia sa tu zdravotné ťažkosti ako:

– choroby pohybového ústrojenstva
– choroby kĺbov a chrbtice
– neurologické ochorenia
– pooperačné stavy a poúrazové stavy pohybovej sústavy

Trenčianske Teplice
Jedny z najznámejších kúpeľov na Slovensku si svoje meno vybudovali ako jedny z najstarších. Prvá zmienka o nich je z roku 1247 a sú známe svojimi úspechmi v liečbe reumatických ťažkostí. Využívajú v nej prírodnú termálnu sírnatú vodu. Voda má celkovo účinky na hlavne:

– reumatické problémy a ďalšie choroby pohybovej sústavy
– ochorenia nervovej sústavy

Turčianske Teplice
Jedny z našich najznámejších kúpeľov sa preslávili už v minulosti veľkým množstvom slávnych a významných mien medzi hosťami.

– ochorenia pohybového aparátu
– urologické ochorenia
– nervové a gynekologické ochorenia

Vyšné Ružbachy
Klimatické a minerálne kúpele Vyšné Ružbachy sú vzdialené od Popradu približne 3/4 hodiny jazdy autom. Nachádzajú sa v nadmorskej výške 617 m. Čo sa lieči vo Vyšných Ružbachoch?

– duševné poruchy a ochorenia
– ochorenia pohybovej sústavy a chorôb z povolania
– choroby obehovej sústavy a onkologické choroby
– ochorenia dýchacích ciest netuberkulózneho typu
– ženské ochorenia

Slovensko je žiaľ nesmierne bohaté aj na smutné kúpeľné miesta, kde sa v minulosti región, či obec tešila popularite daného miesta, no po páde socializmu a preberaní miest do rúk súkromníkov mnohé z nich skončili. Vznikli snahy o čo najväčší zisk, k vedeniu sa dostali ľudia, ktorí nemali ani poňatia, ako sa narába s majetkom, ako funguje cestovný ruch a vôbec prevádzka kúpeľného zariadenia ako zariadenia zdravotníckeho, ktoré primárne plní úlohu rekreácie a liečby zároveň. Takýmto spôsobom na Slovensku zaniklo niekoľko zariadení po ktorých dnes zostali len doslova ruiny.

Pripravil Tibor a Tomáš

Comments are closed.