Závratný objav: čoskoro môžeme prežiť bez dýchania až 30 minút

0
2070

Bostonská detská nemocnica, ktorá sa zaoberá aj vlastným výskumom prišla pomerne jednoduchým spôsobom k závratnému objavu. Teoreticky by dokázali udržať nažive človeka po zlyhaní pľúc až pol hodiny. Docieliť by to mohla špeciálna tekutina, ktorá obsahuje niekoľko násobné väčšie množstvo kyslíka, ako červené krvinky, ktoré viažu na seba kyslík a rozvádzajú ho po tele. Teoreticky preto, že zatiaľ sa pokusy vydarili len na zvieratách a testy na ľuďoch zatiaľ uskutočnené neboli. Látka by tak výrazne mohla v prípade úspešnosti a použiteľnosti zmeniť operačné zákroky, záchranársku činnosť, ale napríklad aj prácu potápačov.

Výnimočný objav
Výnimočnosť objavu spočíva v jeho jednoduchosti. Tekutina schopná naviazať vysoké množstvo kyslíka zavedená do žily by dokázala kyslíkom zásobovať krvný obeh a najmä mozog, ktorý bez kyslíka umiera už po pár minútach a vzniká vysoké riziko trvalých následkov ako ochrnutie, alebo bezvedomie. Táto látka, ktorá zatiaľ nemá meno by výrazne uľahčila prácu záchranárom, pokiaľ by pre zlyhávajúce pľúca mohlo dôjsť k úmrtiu. Rovnako tak by mohla látka pomôcť pri zákrokoch, kde sa k činnosti pľúc a dýchania viažu ďalšie komplikácie. Pomôcť by látka mohla aj v prípade transplantácií.

Zodpovedný za tento výskum má byť Dr. John Cario zo spomínanej detskej nemocnice, ktorá robí aj publikačnú činnosť a aktívne sa podieľa na výskumoch aj iných oblastí medicíny. John Cairo stratil pacientu, mladé dievča, ktoré po ťažkej pneumonii vedúcej k zlyhaniu mozgu, zomrelo. Ak by pri operácií dokázal zariadiť dýchanie bez pľúc, mohla by ešte žiť. Práve táto tragédia mu bola inšpiráciou na výskum alternatívnej možnosti dodania kyslíka do krvi. Pokiaľ by takýto objav naozaj mohol byť používaný aj na ľuďoch, zrejme si vyslúži jeho autor viac než len uznanie verejnosti.

Video:
Animácia dýchania:

Foto zdroj: video youtube, dailyhealtharticles.com