Nová herná konzola OUYA by mohla znamenať revolúciou

0
1459

Aby dnes mohla nová herná konzola od novej značky uspieť, musela by ponúkať niečo oveľa lepšie, oveľa dostupnejšie a oveľa kompatibilnejšie. Toto by jej zabezpečilo hladkú cestu nahor. Zdá sa, že niečo také sa možno podarí konzole bez jedinej spoluhlásky. Zrejme zámerne špeciálny názov, ktorý si ešte nejaký čas budú ľudia pliesť je OUYA, nová pripravovaná konzola, ktorá bude fungovať na operačnom systéme Android.

Malá krabička s veľkými možnosťami
V reáli by malo ísť o malú krabičku, ktorú pripojíme k televízoru a na nej bude hrávateľný obsah voľne šíriteľný aj kúpený. Tak ako klasicky operačný systém Android v tabletoch a mobilných telefónoch, aj v tomto prípade by každý jeden užívateľ mal prístup bez nutnosti poplatkov a riešenia licencii možnosť tvoriť software, predávať ho, alebo ponúkať zadarmo. Samozrejmosťou by bolo pripojenie na internet, kde by bolo možné si nájsť aplikácie, zábavné programy a hry podľa svojho gusta. Nemyslím si, že by sme sa od malej konzoly dočkali rovnakého výkonu a možností, ako u klasických konzol Playstation 3, nového Xboxu, no OUYA má ambície im konkurovať aspoň čo sa hernej zábavy a popularity týka. Dokonca môže aj prekvapiť, no nebudem predbiehať. Zaujímavá by však mohla byť aj pre vzdelávanie, v prípade, ak by sa našlo dostatok vývojárov aj výukových a vzdelávacích aplikácií. Na videu nižšie si môžeme pozrieť video, na ktorom sa vraj vývojári realizujú pri návrhoch konzoly. Vieme, že vývoj takej veci vyzerá celkom inak, no nechajme ich, nech si tvoria imidž pokojných mladých ľudí za stolom…

Cena?
Na viacerých miest, kde hľadám cenu, v ktorej by sa mala nová konzola pohybovať, nachádzam sumu 99 USD. Zrejme im ide o symbolickú cenu zámerne dvojcifernú, no určite najlákavejšiu z pomedzi všetkých konzol, ktoré na trhu sú. Jedno z videí na youtube prináša aj informáciu o tom, že každý jeden zákazník, ktorý si svoju OUYA konzolu kúpi, bude mať k nej aj celý vývojársky kit. To mu umožní jednoduchší vývoj aplikácií, ale tiež niekoho môže motivovať a inšpirovať, aby sa vydal aj cestou vývojára, nie len spotrebiteľa a hráča.

Už je to nejaký čas, čo sa na scéne herných konzol objavil nováčik. Ak sa snažím spomenúť si, ani neviem, či vôbec na zaujimavosti.net počas dvojročnej existencie magazínu vôbec bol o niečom podobnom článok. Mali sme tu ďalšie vydanie konzoly PSV od Sony, nejaký ten XBOX od Microsoftu, ktorý si už svoje miesto vysedel na tejto scéne tiež ako Sony už pred rokmi. No žeby to skúsil celkom niekto nový, to chce originálny nápad, dobrú cenu a niečo viac, než majú ostatné. Uvidíme, čo by takáto hračka spôsobila na našom trhu. Len tak skoro však nie, s najväčšou pravdepodobnosťou to tieto Vianoce nestihnú. No očakáva sa, že sa s predajom začne až niekde okolo jari 2013.