Uštvať diváka reklamou je americké, ale kopírovať ju, to je slovenské.

0
1424

Naše súkromné televízie kopírujú z televízie americkej. Naše obe, večne súperiace súkromné televízie, sa až príliš okato v posledných mesiacoch začínajú podobať viac a viac na televízie americké. Ono to už prišlo dávnejšie, keď samotné televízie prišli na trh. Spoznali sme to tak, že filmy nám každú polhodinu predelila reklama. Vtedy to príliš nevadilo tým, čo machrovali s videorekordérmi a funkciou ShowView, kde skrátka reklama netvorila veľký problém. Alebo sme sa reklamu snažili častejšie brať ako štart pauzy, rýchlej prechádzky so psom, doplnenia popcornu atď… Kým ale televízie túto americkosť vo vysielaní príliš celé roky neobohacovali o ďalšie prvky, v posledných mesiacoch sa zdá, akoby to zámerne preháňali a zároveň sa navzájom prekonávali, kto bude lepší.

Americká televízia a jej malé predstavenie
Kto žil v Amerike, alebo mal prístup k presnej podobe vysielacieho dňa amerických televízii v posledných rokoch, nepochybne pozná chaotickú situáciu vo vysielaní, kedy je všade množstvo reklamy. Aj počas vysielania, aj mimo neho. Kým noc patrí predajcom všetkého možného a reklamám aj tých najväčších hovadín, aké svet kedy vymyslel, deň je plný reality show, reklám na všetko excelentné nové. Dokonca aj nechutne gýčových reklám je tam akosi priveľa, pričom mnohé by z nich u nás pre svoju trápnosť a afektovaných ľudí zakázali. Ľudí štve reklama. Viete si predstaviť sledovať nejakú šou, alebo film a mať každých 10 a niekedy aj 5 minút reklamu? Napríklad pri sledovaní pôvodného formátu šou „Supertelo“ ste mohli mať pred rokmi reklamu každých 5 minút. Nakoniec máte z celého programu s prepáčením prd a nie nejaký zážitok. Objavia sa dve, tri reklamy a opäť ste späť, objaví sa logo súťaže a máte strach, že sa čoskoro znova objaví rotujúce logo, pretože to znamená ďalšiu reklamu. Niet divu, že sú obľúbené systémy, kde možno reklamu pretočiť. Niečo na spôsob našich káblovkových špeciálnych služieb. Každý priemerný Američan si na komerčnej stanici príliš zadok nepresedí pokiaľ to má v hlave v poriadku, radšej zvolí DVD, ktoré sú nakoniec i tak v Amerike oveľa viac dostupnejšie, myslím cenovo. Občas mi pripadalo, že mať napálený film je tam hanba… to k nám na Slovensko teda ešte nedošlo. Na americkej komerčnej televízii sa neustále objavujú upútavky na vlastné relácie, dokonca hneď po zvučke reklamy, či tesne pred začatím programu. Do samotného programu vám potom lezú rôzne upútavky, plochy, lišty s reklamou, alebo celé postavy, ktoré klopú na obrazovku (tak tento trik si Markíza naozaj nevymyslela ale použili ho nespočetne krát predtým za oceánom)…

Situácia u nás a lezenie do programu
A ako to vyzerá u nás? Kým u nás mali ešte napríklad na jar naše obe televízie ako tak úctu k divákovi, zrejme sa v tom čase na Slovensko vrátila nejaká delegácia z USA, pretože to, čo sa začalo diať u nás, je už priveľa. Amerika si ma našla doma na Slovensku. Do programu lezie Dušan Cinkota a je mu jedno, že ľudí doslova vytáča, štve a začínajú ho aj nenávidieť. Každý síce vedel, že príde Zita na krku, nový slovenský seriál z produkcie TV Markíza, lenže za cenu nenávisti tých hercov, ktorí sa počas celkom iného filmu či programu objavia dole v rohu. Neoriginálnym spôsobom v rámci sveta, ale originálnym spôsobom v rámci Slovenska, na seba upútajú. JOJ ale nezaostáva, veď tam sa zase objavuje svišť a tiež láka na nový slovenský seriál, ktorý bude napokon aj tak len veľkou reklamou na TMR. Do programu nám teda lezú votrelci a nimi to nekončí.

Zhustila sa reklama a vznikla reklama tesne pred koncom
Síce už pred nejakým časom nám začali neustále dookola pred aj po reklame ukazovať, čo všetko ešte v TV uvidíme, no už aj toho je priveľa, keďže sa to objavuje v rámci jednej hodiny 4x. Pre prehnanú reklamu som odignoroval „Divé svine“, alebo ma vôbec nezaujíma Panelák, a podobné, ktoré „naozaj musíme vidieť, aby sme nepremeškali osudy našich obľúbených hrdinov“. Čo je drzosť MADE IN USA, tak to je reklama pred koncom. A schválne dlhá, aby docielila, že človek nervózne čaká a reklamu sleduje, lebo už vie, že pokiaľ prepne a nestihne to, premešká tých pár sekúnd z možno finálneho rozuzlenia a strih v titulkoch. To je špecialita TV JOJ, rozdeliť posledných 30 sekúnd seriálu Panelák reklamou. To však divák nevie, že ho čaká len posledných pár sekúnd a tak poctivo čaká.

Točia sa vlastné seriály
Jedna vec inšpirovala naše televízie a vedzte, že na to neprišli samé, ale i toto kopírovali za oceánom. Už celé roky si totiž americké televízie točia svoje vlastné seriály. Veď napríklad televízia FOX má na svedomí strašné kvantá seriálov, či seriály ktoré poznáme aj my už celé roky, napríklad Simpsonovcov. Televízia CBS, ktorá si napríklad nakrútila celú slávnu sériu DALLAS ho natáčala od konca osemdesiatych rokov. Raz to muselo prísť, že sa aj naše televízie dostali do fázy, kedy si povedia, že majú ľudí, peniaze aj nápady, prečo to teda neskúsiť? A tak vychádzajú seriály v štúdiách televízií akoby neustále a nasilu, vo veľkom sťa na bežiacom páse. Pokiaľ prinášajú zisk a držia si divákov, dovtedy sa budú nakrúcať nové a nové diely. Presne ako to vidím na americkom vzore – seriál má najskôr 30 dielov, kým sa do televízie dostane prvý diel, len sa dotáča diel číslo 15. a postupne sa pracuje na ďalších a kým už v programe na mesiace dopredu vidíte, o čom diel bude, on sa v skutočnosti ešte len bude nakrúcať. Často sa tak využije to, že sa doň môže vložiť aktuálny prvok, dianie vo svete, nová popstar na výslní a podobne. Nedávno to pekne ukázala jedna naša televízia, keď do seriálu až trápne prepašovala reklamu na jedno vodné športové podujatie a myslela si, že to divák zoberie ako súčasť seriálu. To, že sa tu ukázal originál Martikán a bratia Hochschornerovci, neherci, dokonca vyzeralo ako kúsok mimo misu, inou kamerou, iným zvukom, v podstate fakt len reklama. Aj tá scénka bola o ničom, dohodnutie nejakého vína ak sa podarí vyhrať… Ježiši, takto dohodnutá spolupráca nemôže fungovať ani len v škôlke medzi deťmi pri výmene hračiek. Ale vrátim sa k tomu čo som chcel… aj v tomto sa skrátka televízia na Slovensku stále viac podobá na to, čo vidí divák už roky v USA. Seriál s názvom Tak plynie čas (vysielala ho TV Nova v čase, keď niektorí z nás prišli zo školy domov a mali chuť rozbiť televízor, len čo ho zapli) si jedna súkromná televízia nakrúca už niekoľko desaťročí a už má viac ako 11 000 častí. Tak toto je brutálne šialenstvo. Dospeje na rovnaké čísla aj vraj stále populárny Panelák, Poisťovňa šťastia, Ružová záhrada, či čo to vlastne u nás ešte máme?

Kam zmizli titulky?
Mimochodom je úžasné, že jeden známy americký film s G. Hackmanom, Owenom Wilsonom, Markom Igondom a Davidom Keithom sa nakrúcal na Slovensku, pri jeho nakrúcaní pomáhalo množstvo slovenských mien, priateľov, susedov a keď už sa istotne aj oni tešia, že ich meno bude vidno v titulkoch a v americkom vojnovom filme, hneď v závere strih, fialový screen a nápis THE END. Žiadne titulky, žiadne mená, sakra, tak toto ma naštvalo. Ani len pár mien, šanca uvidieť sa medzi nimi, nič. Titulky televíziu zdržujú. Jediná pocta ľuďom, čo si dali námahu na filme viditeľná navždy, sa skrátka v televízií neukáže. Televízia sa totiž bojí, že ponúka čas na prepnutie programu. To je jeden z dôvodov, prečo sa Slováci v titulkoch neprečítajú.

Uštvať diváka reklamou, to je také americké, ale skopírovať to, to je slovenské.
Lezú nám do programu, zväčšili reklamu, dali ju tesne pred koncom, program je plný amerických formátov Superstar, Talentov a kadečoho, máme prehnane veľa reklamy v samotných šou, moderátori pijú z LIDL pohárov, v inej šou sa pije Kelt schválne etiketou ku kamere. všetko na spôsob Ameriky, lebo z toho všetkého je viac peňazí, ale som predsa Slovák a chcel by som veľa, ak chcem pôvodnú slovenskú televíziu? Dokonca aj odkazovať v hlavnom večernom spravodajstve na internetovú stránku, kde si možno prečítať viac, mi pripomína názor americkej televízie, že každý musí mať internet a pokiaľ nemá, viac sa dozvie aj tak len tam, takže nemá na výber a musí ísť niekam, kde sa pripojí. Už sa u nás objavilo aj zobrazovanie počas filmu, kedy začne nasledovný program, čo je po ňom a čo ešte aj po ňom. Pozriem sa ešte na spôsob robenia šou, strih, triky s hudbou, zvukom a svetlom a vidím kopírovanie všetkého, čo je v Amerike. Žiadna vlastná poriadna inovácia. Skopírovala sa aj poznámka o programe, ktorý sledujete, ak ste náhodou prepli a po reklame ani len netušíte, čo sledujete. Toto je jedno z mála vylepšení, ktoré možno považovať za ozajstné vylepšenie. Takisto nie z dieľne slovenských televíznych sopločností… nuž a potom všetkom vymenovanom aj zabudnutom sa ešte pýtam, či sa naozaj naše televízie tak veľmi chcú podobať americkej a zájdu až tak ďaleko, že sa reklama objaví každých 5 minút, či desať a nebude sa dať na televíziu už ani pozrieť?