Extrémne rodiny a pokuta pre televíziu JOJ za poníženie dôstojnosti

0
1964

Rada pre televíziu a retransmisiu udelila televízií JOJ pokutu vo výške 25 000 za ponižovanie ľudskej dôstojnosti v reality šou Extrémne rodiny. Podľa denníka Nový Čas televízia JOJ reagovala odpoveďou, že išlo len o predstieraný herecký výkon. Má si teda Rada a celý národ myslieť, že Tonko podal herecký výkon a urobil so seba mentálne postihnutého chlapca? V tom prípade by sme radi oslovili medzinárodné organizácie, rebríčky a ceny, aby za herecký výkon mohli oceniť aj mladého Tonka, ktorého výkon oklamal celé Slovensko aj podaktorých za hranicami. Slovenský národ ale nie je tak tupý.

Neustále urážky a zosmiešňovanie
Extrémne rodiny sa nedali nepozrieť, hoci v mojom prípade až z reprízy. Stalo sa tak až potom, čo sa nám ozval blízky priateľ, že vlastne Tonka pozná osobne a či o ňom nechceme napísať. Nechceli sme sa do toho miešať, najmä, že nám prišlo tak trochu ľúto jeho život, životné pomery. Šou som si osobne pozrel. Znechutenie neprinášal spôsob jeho života a jednoduchosť vyjadrovania, ale to, čo predvádzala televízia. Evidentne totiž štáb zahajoval témy, ktoré sa mali akože nenápadne pred kamerou preberať. To, čo sa štáb pýtal nezaznelo, preto program vyznel, akoby trojčlenná rodina rozprávala sama od seba, svojským spôsobom, tak smiešnym pre niektoré médiá. Hneď po spôsobe strihu a prípravy šou bolo veľmi ponižujúci na celom programe hlas, ktorý šou sprevádzal. Mužský hlas sa zámerne vysmieval z takmer zo všetkého. Uvádzal diváka na správnu mieru a trápnymi poznámkami ponižoval ľudí pred kamerami. Dávka urážok, ktoré si rodinka vytrpela aj v diely s nechutnou rodinou Kleopatry z Turca už boli dávno pretečenou vaňou hnijúcej vody. Asi som nebol jediný, ktorý nechápal, že ak prináša Tonkova rodina taký úžitok televízii, prečo rodinu nakoniec televízia tak veľmi zhadzuje.

Tonko a herec?
Náš priateľ, ktorému touto cestou ďakujeme, nám pred časom potvrdil, že Tonka pozná osobne. Poznajú ho teraz v celom Hlohovci a nikomu jeho rodina u miestnych nevadí. Z rozprávania vieme, že Tonko hercom určite nie je. Za niečím takým sa dokáže postaviť takmer celé mesto. Vôbec polemizovať o tom, či bol jeho výkon hraný alebo nie, je úbohé a nanajvýš sprosté. Nepoznáme Tonka osobne, ale len z rozprávania tohto človeka, ktorý ho pozná viac než len z videnia. Poznáme tak jeho spôsob života, jednoduchosť s akou žije, spôsob akým chápe svet. Napriek svojmu stavu a rečovej vade dokáže stále viac, než v rovnakom stave iní ľudia. Svojou pracovitosťou a výraznou samostatnosťou by neskôr dokázal viesť s chápavým človekom aj plnohodnotný život. Vysmievať sa s postihnutého človeka dokáže asi len pár hyen vo svete médií.

Fraška video: Neviem byť sám
K tomuto klipu si každý vie spraviť svoj vlastný názor. Pochybujem však, že pri jeho nahrávaní to bol Tonkov nápad spievať skladbu od Elánu. Pochybujem, že Tonkov nápad bol nakrúcať pri starom bojleri pri vypálených elektrických zástrčkách a tiež silno pochybujem, že celé toto video vobec bolo o dobrovoľnosti. Kto raz skúsil nakrúcanie s televíziou vie, že aby vôbec program stál za to, štáb určí čo sa bude robiť, štáb prikáže, čo sa bude, akým spôsobom a kde spievať. Aby sa to však verejnosť nedozvedela, protagonisti dostanú pár šušňov a samozrejme zmluvu o mlčanlivosti na podpis. Kto ju však podpísal v tejto rodine a čo by robila televízia, keby rodina povedala médiám viac o prípravách… to už sú otázky, ktoré mi síce napadnú, ale odpovedať si na ne netrúfam.

Všimnite si zostrih videoklipu. Kým Tonkova rodina možno súhlasila so spevom a nahrávaním, asi netušila, že televízia k tomu zostrihá aj nejaké zvláštne scénky, ktoré do videa patriť nemali. Nakoniec to všetko zavŕši stretnutie rodiny so štábom na dvore. To, že štáb je v ochrannom oblečení vyznieva dosť nechutne. Ak sa báli nejakej choroby, alebo nečistoty, potom sa mohli vykašľať na celé nakrúcanie. Spravili by lepšie ako to, čím strápnili akurát svoju značku.