Vojenské hroby, nekrytá vojenská technika a iné ciele zlodejov

0
3657

Zlodeji a milovníci histórie v jednom, aj takí medzi nami žijú. Ak sa vám zdá, že vykrádanie vojenských hrobov je niečo neuveriteľné a nemožné, ide o skutočnú realitu. Zažíva ju niekoľko miest v posledných rokoch na Slovensku, miznú aj rôzne diely zo starej vojenskej techniky. Také delá, ako sú vystavené vo viacerých obciach na Slovensku raz zmiznú celé. Nie len ich diely, hlavne, zameriavače a iné. V posledných týždňoch sa objavili informácie, že títo zlodeji sa neštítia vykradnúť ani hroby neznámych vojakov na východnom Slovensku, ktoré sa nachádzajú často v odľahlých miestach, hoci na chránenom území. Lákajú ich pritom gombíky zo šiat, uniforiem, vyznamenania, hodnosti, osobné veci, ale napríklad aj osobné zbrane, ak s nimi boli pochovaní, šperky a podobne. Zdá sa vám nechutné vykopávať hrob len 70 rokov odpočívajúcej mŕtvoly? Zlodejom možno tiež, no lákavejšia je hodnota takých vecí.

V tomto článku sa spomínajú vykrádači, ale aj bežní hľadači pokladov, ktorí sa občas vykrádačmi stanú tiež. Článok má za úlohu upozorniť na fakty aj na neraz pôvod rôznych predávaných predmetov na internete.


ilustračné foto:

Fascinácia vojnou
II. svetová vojna bola veľkou udalosťou, ktorá dnes fascinuje svojou silou, dosahom, ale aj napríklad hodnotou vecí, ktoré z nej pochádzajú. Aj staré noviny, ktoré informujú o priebehu vojny majú vyššiu hodnotu ako tie, ktoré sú o 30 rokov staršie a neinformujú o ničom vojenskom. II. Svetová vojna to je aj množstvo záhad, nacizmus, silné vojská jednotlivých mocností, technologický pokrok a množstvo tajných výskumov. Je to aj krutosť a silná sláva jednotlivých vojsk, oddielov a sláva mien… a je jedno či sláva pozitívna, alebo negatívna. Každý, čo sa venuje vojnám, starožitnostiam a ešte k tomu ho učaroval jednoduchý prístroj zvaný detektor kovov, vie, že predmety z vojny majú vysokú cenu na trhu. Predať sa dá čokoľvek, pokojne aj vypálené nábojnice, alebo kus čohokoľvek z nemeckého tanku. Predmety tohto druhu sa potom dajú nájsť na mnohých miestach. Kde napríklad?

Internet, aukcie a inzercia
Od roku 2006 sledujem inzerciu, internetové akcie a rôzne miesta, kde sa nachádzajú ľudia predávajúci staré mince, známky, ale aj iné starožitnosti. Kým ja tam zájdem za mincami a známkami, na rovnaké miesta často zájdu ľudia so snahou predať rôzne predmety. Hlava sa nad tým pozastavuje, no im sa darí. Detektorom kovov sa im podarí v rôznych lesoch nájsť pažby zbraní, staré náboje, dokonca muníciu, ktorá tak často rezonuje v našich správach ako voľne sa nachádzajúca v našich lesoch takmer neustále. Niektorí odvážnejší nadšenci detektorov kovov sa ale neštítia kopať aj na označených hroboch a potom hajde na web nálezy predať, alebo počkať nejaký čas, nech stopa vychladne. Ak máte pocit, že tento trh u nás veľmi viditeľný nie je, tak je to tak. V Českej republike sa ale nachádzajú miesta, kde si môžete kúpiť rôzne staré nefunkčné zbrane, kusy zhrdzavených strojov, zničené delá, nemecké prilby, kúsky uniforiem, vyznamenania. Sú to aj veľké internetové aukcie, ktoré aj keď majú pobočky u nás, nie sú tak veľké a plné. Predmety pritom pochádzajú z osobných zbierok, z vlastných nálezov, niekedy ide o totálne sprostosti ako o neidentifikovateľný kus železa, ktorý je „zaručene podstavcom pre hlaveň nemeckého dela AA“ a iné hlášky.
Áno, my nie sme odborníci a vieme o tom asi toľko, čo o obohatenom uráne. Nie je však tajomstvom, že niekoľko archeologických lokalít už vydalo svoje poklady nesprávnym ľuďom a putovali za hranice. Nuž a ani v tejto veci nie je tajomstvom, že niektoré nálezy naozaj nezostávajú na Slovensku. Matne si spomínam na inzerát z pred rokov, kde sa niekto snažil predať delostreleckú muníciu v zachovalom stave s viditeľnosťou inzerátu len na pár hodín. Fotografia pod muníciou ukazovala aj vtedajšiu titulnú stranu dennej tlače, pre uistenie, že ide o aktuálny inzerát a veľkosť munície. Vraj pochádza zo Slovenska, ale predajca bol z Plzne (alebo dokonca z Prahy).

Nález munície
V médiách počuť často o náleze munície. Jeden z hľadačov pokladov, ktorého som poznal v rokoch 2008 a 2009 priznal, že počas dvoch rokov našiel na vytipovaných miestach 4 munície v rôznom stave a rôzneho typu. Vraj podobne ako jeho ďalší kolegovia a konkurenti v jednej osobe, ani on nebude niečo nahlasovať polícií a pyrotechnikom, lebo vie, čo robí. Podľa jeho slov vtedy bolo jasné, že takýto objav si niektorí objavitelia naozaj nechávajú pre seba. Má totiž vysokú hodnotu a nahlásením by o ňu prišli celkom. Naozaj neviem a nemám informácie o tom, že by niektorý z hľadačov pokladov nájdenú bombu neschoval a neodniesol do svojho muničného skladu, ale zavolal políciu a poctivo ju nahlásil. Ak sa tak niekedy stalo, česť výnimkám. Na jednej strane je fajn, že je vďaka nim bômb stále menej a menej vo voľnej prírode. Stále však vedia prekvapiť aj na nečakaných miestach a práve tam nájdené bomby sa dostanú do médií. Možno preto, že ich nenašli hľadači pokladov a neodniesli si ich domov. Kontakt na známeho žiaľ nemám žiaden, v snahe obohatiť článok o ďalších pár faktov sa mi nepodarilo dostať sak miestam, kde sme sa kedysi stretli.

Rôzne správy o vykrádaní hrobov od roku 2007 a dnes:
http://michalovce.korzar.sme.sk/c/4449746/pri-snine-uradovali-vykradaci-vojenskych-hrobov.html
http://www.rusin.sk/index.php?ID=7225&l=sk
http://humenne.korzar.sme.sk/c/6431774/hladaci-vojnovych-artefaktov-rozkopavaju-hroby.html

Téma hľadania v zahraničí sa v rámci všeobecnej témy hľadania pokladov preberá aj tu:
http://www.lovecpokladu.cz/forum/hledani-v-zahranici-353

Vojenské hroby, nekrytá vojenská technika a iné ciele zlodejov
Vojenské hroby, nekrytá vojenská technika a iné ciele zlodejov
Priložený obrázok je len ilustračný