Arabská televízia, ako aj noviny sú úplne normálne

0
1396

Predstaviť si obľúbenú arabskú televíznu stanicu s akčnými filmami si môže ktokoľvek akokoľvek. Poväčšine si ale každý bude myslieť, že program nebude príliš založený na americkej produkcií a skôr sa nájdu len filmy o terorizme, protizápadné relácie, alebo nejaké masívno deštrukčné trháky z neidentifikovateľných krajín… kdeže. Asi najobľúbenejšou je pre akčný žáner televízia MBC action. Žije mimo iného aj tvrdým americkým Wrestlingom, má vlastné reklamné spoty, ktoré sa môžu vyrovnať scénkam v reálnych hollywoodskych filmoch, disponuje bohatým programom filmov a seriálov a celkom zaujímavou ponukou pre kohokoľvek, čo do arabských krajín zavíta. Dokonca pripravuje relácie o nakrúcaných a pripravovaných filmoch lepšie, než ktorákoľvek iná slovenská alebo česká relácia. Filmom a seriálom je rozumieť – všetko je v angličtine a len titulky sú arabské. Bohatá programová výbava americkej, dokonca aj hawajskej a austrálskej produkcie má čo ponúknuť po celý deň.

Sú však aj iné televízie, ktoré sa naplno venujú zábave. Kvízom, súťažiam a možno tomu zas niekto ďalší neuverí, sú aj romantické stanice s filmami a seriálmi, ktoré zas uprednostňuje ženské publikum. Arabom nechýba ani ich vlastná hudobná stanica a nie je len jedna. Videoklipy sú dokonca akoby umením, skráteným filmom s príbehom a hudbou nezameniteľnou pre túto kultúru. Buď má každá krajina svoje vlastné televízie, ktoré sa venujú zábave, spoločnosti aj politike, alebo sú televízie viacnárodné, ktorých program môže byť pestrý.

Názor píše o televíziách severnej Arabskej Afriky. Naše médiá a správy celkovo vyleštili imidž arabských krajín a médií ako teroristické a násilné. Že televízia a tlač arabských krajín naozaj nerieši nejaký terorizmus a nepokoje zistíte sami vlastnou návštevou. Táto mylná predstava kraľuje najmä u škatulkárov a možno aj v holej hlave mladého českého turistu, čo všetko pri návšteve Maroka komentoval v štýle „Jó, teď mi koukej na kufr, ten jistě nevybouchne, ty čmoude…“, „Já tady ještě ukážu, co je to bomba!“ alebo „Tihle cikáni tady snad žerou a pijou jen písek a banány…“. Jeho komentáre sa týkali snáď všetkého, čo mu na šťastie nikto nerozumel z miestnych. Taký človek si neužije pohodu, ktorú arabské krajiny severnej Afriky mimo Líbyu ponúkajú. Ak teda zamierite niekam na dovolenku do Tuniska, Egypta, či Maroka, vedzte, že aj arabská televízia môže byť zaujímavá, pri nie len jednej stanici aj zrozumiteľná, ale najmä je dôkazom toho, že nejaký terorizmus, verejne vyhlasovaná nenávisť a nepokoje sú vecou úplne iných miest, ako tých kam smerujú každoročne mnohí Slováci…. a okolité národy.