Staroba a jej niekoľko NAJ: viete koľko sa dožil najstarší človek?

0
3365

Staroba je jeseňou života, ako sa nazýva obdobie pred zimou a teda pred smrťou. Tú si mnohí z nás nechceme pripustiť, hoci je definitívna a neodvratná. V každom prípade je na každom, ako toto obdobie a aj čas pred ním prežije. Niekomu sa podarí prežiť dlhé roky, prekročiť stovku a zožať chvíľkový záujem médií. Vždy prichádza otázka na recept dlhovekosti a takmer vždy opýtaní hovoria o dobrom jedle, optimizme, viere a športe. Pred troma rokmi sa objavili informácie, že v Turecku žije 125 ročná žena, ktorú vyhlásili úrady za mŕtvu len preto, že nepredpokladali u niekoho vôbec takýto vek. Až rodina poopravila úrady, že pani je stále nažive a má sa k svetu. Napriek tomuto veku nemá oficiálny zápis v žiadnych tabuľkách rekordov, čo je pre nás malou záhadou. Ktoré oficiálne rekordy sú však jasné?

Rekordérkou je 122 ročná Francúzska
Najvyšší známy a potvrdený vek sa dožila Francúzska Jeanne Louise Carlment, ktorá sa narodila 21. februára 1875 a zomrela 4. augusta 1997 v domove dôchodcov vo francúzskom Arlese. Po celý život to bola šťastná dáma, ktorá žila optimizmom, mala rada ľudí a nepohrdla nikdy dobrým jedlom a vínom. Dožila sa presne 122 rokov a 165 dní.

Ďalší rekordéri
Hneď druhé miesto si má držať Japonec Schigechiyo Izumi s vekom 120 rokov a 238 dní. Treťou má byť Američanka Sarah Knauss s dožitými 119 rokmi a 98 dňami, ďalej jej krajanka Lucy Hannah s dožitými 117 rokmi a 249 dňami. Len o osemnásť dní menej sa dožila Kanaďanka Marie Luise Meilleur. Ako šiestu ešte môžeme spomenúť Ekvádorčanku Mariu Esther de Capovilla s 116 rokmi a 231 dňami, Japonku Tane Ikai s dožitými 116 rokmi a 176 dňami a za nimi s rozdielom len pár dní opäť Američanky Eliz Boldenovú a Carrie Whiteovú, stále s dožitými 116 rokmi.

Najstaršie dvojčatá a trojčatá
Celkom najstaršie dvojčatá, ktoré sú v záznamoch médií a kníh, boli dve sestry z Japonska menami Kin Narita a Gin Kanie, obe narodené 1. augusta 1892. Prvá z nich zomrela vo veku 107 rokov v roku 2000, čím stanovila hranicu tomuto vekovému rekordu. Najstaršie známe trojčatá pochádzajú z USA. Faith, Charity a Hope Cardwellové sa narodili 18. mája 1899 a držali si svoj rekord až do úmrtia prvej z nich. Faith zomrela v októbri 1994 vo veku 95 rokov.

Najstaršia nevesta
Láska kvitne v každom veku a chuť vydávať by k tomu mala samozrejme patriť tiež. Aj keď si ľudia povedia, že v takomto veku je to už zbytočné, je to vecou každého človeka. Odradiť sa nenechala ani Austrálčanka Minnie Munroová, ktorá sa vydávala v 102 rokoch koncom mája roku 1991 a zobrala si o 19 rokov mladšieho muža D. Reeda. Informácie o tom, ako dlho im manželstvo vydržalo už nemáme, no dúfame, že aspoň nejaký čas si spoločný zväzok dostatočne užili. Zrejme vás zaujíma aj najstarší ženích. Po jeho meno sme si museli ísť do Guinessovej knihy rekordov. Má ísť o Američana Harryho Stevensa, ktorý sa oženil v decembri 1984 vo veku 103 rokov s 84 ročnou Thelmou Lucasovou. V domove dôchodcov v americkom štáte Wisconsine.

Najstaršia matka
Byť matkou túži mnoho žien. Niektoré dokonca po tejto túžbe siahnu až po dlhom odmietaní a popieraní, že by vôbec niekedy chceli dieťa. 66 ročná Španielka Maria del Carmen Bousada však po Vianociach roku 2006 dokázala, že aj napriek mnohým rizikám, je možné porodiť aj vo vysokom veku. Lekári jej nedávali veľa šancí na bezproblémový pôrod a stopercentný stav detí a predsa porodila zdravé dvojčatá Christiana a Paula. Zároveň sa stala aj najstaršou matkou dvojčiat. Iný pohľad hovorí o veci aj v zmysle, že hoci veľmi riskovala, svojim deťom dáva matku len na veľmi malý čas oproti iným deťom. V čase, keď budú maturovať je totiž malá pravdepodobnosť, že sa spoločne stretnú na oslave.