Pád cyklistickej legendy. Lance Armstrong a lož na kolesách

0
2049

Lance Armstrong, IKARTakto vystúpil na najvyšší vrchol cyklistickej histórie Lance Armstrong…a takto neskôr padol na úplné dno. Lož na kolesách je kniha o tomto dramatickom vzostupe a páde cyklistickej legendy. Armstrong konečne odhaľuje svoju pravú tvár. Skutočnú hĺbku a šírku jeho tvrdení však dotvárajú výpovede viac ako stovky ľudí, ktorí sa pohybovali v jeho blízkosti.

V júni 2013 Lance Armstrong definitívne opúšťa svoju rozľahlú rezidenciu v Texase. Predal ju, aby zmiernil straty vzniknuté mnohomiliónovými žalobami. Juliet Macurová bola pri tom – rozprávala sa s jeho priateľkou a deťmi a vypočula si Armstrongovu verziu pravdy. Popri Oprah Winfreyovej patrila k tým vyvoleným zástupcom médií, ktorí smeli vyspovedať najznámejšieho vyvrheľa vo svete športu.

„Armstrong sa nechce sťahovať, musí sa. Sponzori ho opustili, čím prišiel zhruba o 75 miliónov dolárov. Ak prehrá všetky súdne spory, v ktorých figuruje ako obžalovaný, bude mať na krku dlh vo výške viac ako 135 miliónov dolárov. Aby spomalil „spaľovanie“, ako sám nazýva svoj súčasný stav, prestal si prenajímať luxusný apartmán v tesnej blízkosti Central Parku a dom v texaskom mestečku Marfa. Na rade je toto rozľahlé sídlo v Austine, ktoré nahradí oveľa skromnejší príbytok blízko centra.“

V knihe Lož na kolesách sa dozviete o zákulisí cyklistiky, o dopingu, manipulácii s médiami, o túžbe a ambíciách, ktoré neraz prevyšovali schopnosti a  možnosti. O Armstrongovi sa vyjadrujú aj ľudia, ktorých bývalá legenda dávno zavrhla – adoptívny otec, po ktorom nosí priezvisko, stará mama, teta. Azda tú najpresnejšiu výpoveď o Armstrongovi predstavuje nahrávka svedectva zosnulého J. T. Neala, jedného z najvplyvnejších Armstrongových náhradných otcov, zaznamenaná počas posledných dvoch rokov Nealovho života. V tom čase márne bojoval s rakovinou, zatiaľ čo si Armstrong získaval slávu a obdiv fanúšikov na celom svete.

Nakoniec to však boli práve Armstrongovi niekdajší kamaráti, tí, ktorí sa kedysi pohybovali v úzkom kruhu najbližších, čo ho zradili. Zasadili Armstrongovi osudný úder tým, že porušili kódex mlčanlivosti. Ten chránil krutú pravdu o cyklistickom športe – a krutú pravdu o jeho zlatom chlapcovi – pred verejnosťou.

Prečítajte si úryvok z novinky Lož na kolesách.