Pozor: podvodník telefonuje dôchodcom a vydáva sa za vnuka

0
2481

Dôchodkyňa žena bezradnosť, licenciaOpakovane medializované prípady podvodov s falošnými telefonátmi, ktoré v niekoho mene žiadajú od dôchodcov peniaze by mohli byť ako takou zárukou, že týmto podvodom sa podarí oklamať menej a menej ľudí. Nie je to tak. Mnoho dôchodcov ani neuvažuje nad tým, že niečo také sa práve im môže stať. Pre niektorých sú to len veľké mestá, kde sa niečo podobné deje. A keď sa v telefóne ozve oslovenie babičky, či niekoľko indícií, ktoré adresáta telefonátu len utvrdia v tom, že nemá mať prečo pochybnosti, nastáva veľký problém. Peniaze sú fuč a nikto nevie, kam sa podeli.

Čerstvý prípad zo stredného Slovenska
Špekulant podvodník volal pani a oslovil ju spôsobom, akým ju oslovuje len pár ľudí z rodiny. Nepredstavil sa, len babičku pozdravil a minimálnym prejavom docielil, že sa pani spýtala konkrétnym menom, či je to on. Volajúci sa samozrejme mena chytil a potvrdil, že áno, to je presne on a informoval ju, že by súrne potreboval požičať na týždeň štvorcifernú sumu peňazí. Pani bola celkom utvrdená v tom, že pôjde o jej vnuka. Muž, ktorý sa za jej vnuka len vydával, však dostával nechápajúce odpovede týkajúce sa priveľkej výšky sumy. Žena ho taktiež odkázala na iného člena rodiny, ktorý by vedel skôr pomôcť. To sa mužovi nepáčilo a preto telefón zložil. Keď pani nechápavo volala iným členom rodiny, v akých problémov konkrétny vnuk je, pochopila, že nie je v žiadnych problémoch a vôbec jej nevolal nikto z rodiny.

Telefonovali sme práve do Telekomu s otázkou, za akých okolností je možné získať a riešiť problém s neznámym volajúcim, a ako sa dostať k skutočnému číslu. Pracovníčka infolinky potvrdila, že prípady je možné riešiť, no je potrebné zásah prokurátora a polície. Tieto pokusy je preto nevyhnutné riešiť s políciou, oznámiť ich aj keď nenastal skutok samotný. Daný páchateľ totiž už určitý skutok vyvolal samotným telefonátom a pri ňom jedinom jeho kariéra úbohého podvodníka nekončí.

Pokračovanie podvodu je takmer identické
Tieto prípady zväčša pokračujú ďalším telefonátom, kde vnuk sľubuje, že si ide osobne po peniaze, čo ešte viac vystupňuje dôveru. Záver celej veci však pokračuje zvratom, kedy falošný člen rodiny volá, že sa niečo „vyvrbilo“ a namiesto seba posiela kamaráta. Zväčša však prichádza originálny podvodník sám osobne, aby ako kamarát zaskočil a vyzdvihol peniaze. Práve táto fáza by mala byť príležitosťou pre pomoc a zakročenie.

Ako vec vyriešiť a na čo myslieť
Je vysoká pravdepodobnosť, že pri takomto telefonáte je v skutočnosti páchateľ neustále na blízku a sleduje dom. Keďže volá domov konkrétnemu človeku a má záruku, že človek, v mene koho volá, nie je v rovnakom dome, alebo v ňom nie je nikto iný, musí mať prehľad o dome, obyvateľoch ale aj o prípadnom príchode niekoho ďalšieho. Po takomto telefonáte je tiež vysoko pravdepodobné, že podvádzaný dôchodca zatelefonuje rodine a pýta sa na podrobnosti. Tu je priestor na to, aby rodina zalarmovala políciu, ktorá by však mala počítať s tým, že páchateľ je v blízkosti domu. Páchateľ môže mať dokonca dohľad a prístup k pani, môže vidieť, čo robí a s kým telefonuje, aby si zabezpečil hladkú cestu a niekoľko istôt. Najlepšou voľbou je mimo polície mať po ruke dobrých susedov a rodinu, ktorá vie pomôcť a z diaľky strážiť dom. Žiaľ od prvého telefonátu až po vyzdvihnutie peňazí z dojmu podvedeného ide o dve osoby, z pohľadu páchateľa je telefonujúci a ten, čo peniaze vyzdvihne, často jeden a ten istý. Len si príde po peniaze a odchádza.

Je potrebné varovať svojich blízkych, najmä teraz, keď mnohí starí rodičia radi pomôžu svojej rodine v čase Vianoc, najmä ak dôchodcovia občas uchovávajú peniaze doma. Počítajú s najhorším, s vlastným pohrebom a nutnosťou rodiny riešiť peniaze ihneď a nie až v prípade dedičského konania.