Svet rozprávok Disney ožíva v konzolovej hre a figúrkach Disney Infinity

0
3210

Milovníci rozprávok z dielne Disney si mohli rôzne postavičky z nich vychutnať vo viacerých hrách. Nedávno sa však na trhu objavila jedna hra, v ktorej môžete hrať za viacero postavičiek v ich vlastných herných svetoch. Či už v príbehoch Toy Story, Autá, Osamelý jazdec, Piráti z Karibiku, či v príbehoch rodinky Úžasných s dlhovlasou Lacikou a podobne, alebo vo všetkých dohromady. Disney Infinity je verné svojmu názvu, pretože naozaj ponúka svojim spôsobom nekonečné hranie. Nejde totiž len o hru samotnú, ale aj o viacero figúrok, ktoré je možné dokupovať, alebo si medzi sebou vymieňať a tie sa objavia aj v samotnej hre. Ak nerozumiete, nič sa nedeje, pretože nasledovné riadky sa to pokúsia napraviť.

Disney Infinity a Rapunzel

Disney Infinity premieta figúrky do hry
Pokiaľ sa dostávate k základnej hre, získavate okrem niekoľkých postavičiek a herného sveta aj DVD s hrou a základňu, ktorú pripojíte k počítaču, alebo konzole pomocou USB. Na ňu fyzicky vlastnými rukami postavíte figúrky a tie sa premietnu do vašej hry. Ak postavičku vymeníte na základni za inú, vymení sa aj v samotnej hre. Stručne vysvetlené a jednoducho fungujúce zmeny postavičiek môžete naplno využiť vo voľnej hre Toy Box, v ktorej si tvoríte svoj vlastný herný svet zo všetkých vecí, ktoré sa vám podarilo stretnúť a vyhrať pri plnení vlastných misií vo vlastných herných svetoch jednotlivých postáv. A že táto hra nemá konca… to je pravda.

Oficiálna ukážka:

Herné svety ako z filmu
Každá z postavičiek potrebuje až na pár výnimiek svoj vlastný herný kameň pre spustenie herného sveta. Napríklad postavička Sulleyho z Monsters University bude potrebovať svoj herný svet v podobe školy a areálu okolo nej, kde sa odohrávajú jeho dobrodružstvá. Pán Úžasný bude potrebovať svoje mesto, ktoré bude zachraňovať a vylepšovať, rovnako ako Pirát Jack Sparrow bude chcieť svoje ostrovy a karibské more, po ktorom sa reálne plaví na lodi. Základná hra pri kúpe už rovno obsahuje aj tieto tri figúrky zároveň s herným kameňom všetkých troch. Všetky tri ponúkajú bohaté možnosti hrania. Svojou hrateľnosťou, pestrosťou hrateľnosti a ponukou toho, čo je možné všetko v jednotlivých svetoch robiť, by sme ju ani nemohli zaškatuľkovať ako detskú hru, pretože pobaví aj starších hráčov… veď Disney rozprávky má rád každý a ich vlastnosti, či schopnosti vie odhadnúť mnoho hráčov, čo môže pomôcť aj v hre samotnej keďže rovnako tak sa môžu správať aj v hernej verzii.

Herný svet rodinky Úžasných (The Incredibles)

Svety v základnom balíčku
Základný balíček hry obsahuje spomínané tri figúrky, ktoré majú spoločný herný kameň otvárajúci svety Pirátov z Karibiku, Monsters University a mestečko rodinky Úžasných. V tom prvom si prejdete s postavou Jacka Sparrowa prístav, splníte niekoľko úloh, až sa dostanete k svojej lodi, ktorou naozaj budete brázdiť moria Karibiku, prehľadávať ostrovy a plniť misie. Zážitok aj pre tých, čo k pirátom nepotrebovali doteraz pričuchnúť. Do tohto sveta si pritom môžete prikúpiť aj ďalšie postavičky známe z filmu a hrať ich vlastné misie a úlohy. V každom svete môže konkrétna postavička odomknúť aj rôzne bonusy a tak okrem novej postavičky v hre a nových misií získate aj špeciálne bonusy. Vo svete Monsters University z počiatku začínate v širokom campuse, kde študenti vyvádzajú rôzne šibalstvá. Čoskoro po pár misiách môžete prejsť do prostredia školských budov, ulíc s učebňami a námestíčkom, kde sa dá vyvádzať ešte viac neporiadku a strašiť ľudí.

Disney Infinity starter pack

Základná postavička Sulley sa dá doplniť dokúpením ďalších postáv z tejto rozprávky, čím si tento univerzitný svet spestríte ďalšími misiami. Svet pána Úžasného pozostáva z veľkého mesta, ktoré je rozdelené mostmi. Tie si vybudujete až plnením misií, čím si ho ďalej a ďalej rozširujete. Bojujete v ňom proti zlu, zlým robotom a zachraňujete nie iba ľudí, ale aj zvieratká. Tak ako v každej hre, aj tu si nájdete aj rôzne menšie hry, rôzne výzvy a sliedením po krajine nachádzate rôzne vylepšenia.

Herný svet z rozprávky TOY STORY

Bohatý svet ďalších rozšírení
Koho omrzia tri herné svety, v ponukách obchodov je ešte niekoľko ďalších. Napríklad príbehy TOY STORY, alebo z filmu Autá. Väčšie balenia ponúkajú spolu s dvoma postavičkami aj herný kameň s ich svetom, takže sa máte po hernej stránke na čo tešiť. Tak napríklad pri kúpe kameňa a dvoch autíčok z Cars sa vám otvára veľmi široký svet pretekania v Radiator Springs, čo je už z rozprávky známy svet, kde autá žijú. Je tu pre vás pripravených niekoľko možností nových budov, ktoré si postavíte a prinesiete tým do hry aj ďalšie postavičky známe z animovaného filmu. Pre tie plníte misie, alebo ich využívate na pomoc iným autíčkami. Na okolí sa nachádza niekoľko možností pretekania a za kopcom sú dokonca pretekárske dráhy pre profesionálnych jazdcov, kde sa dajú nazbierať ďalšie bodíky.

Figúrky Disney Infinity

Príbeh a postavičky z Toy Story zas otvárajú bohaté možnosti hry v prostredí izbičky a hračiek, ako aj na ďalších miestach. Postavičiek je však viac a ich počet nie je konečný. Nie však všetky postavičky potrebujú svoj herný svet. Hrateľná je každá jedna aj bez svojho sveta, no napríklad Mickey čarodejník je postavička, ktorej originálny svet si nezahráte, čo však nevadí, pretože v režime toy boxu, čiže vlastného sveta, umožňuje sprístupniť niekoľko zábavných hier a misií a ďalšími svojimi schopnosťami ho využijete aj priamo pri svojom Disney zámku.

Herný svet z filmu CARS

Grafika a zvuk
Každý herný svet s danou postavičkou vyzerá príjemne a podobne ako animovaná podoba. Filmy, ktoré vyšli v hranej produkcii, ako Osamelý jazdec, alebo Piráti z Karibiku, sú mierne prerobené do podoby použiteľnej pre hru. Inak sa hráč stále môže tešiť na príjemnú a priateľskú grafiku, engine, viac menej dobre hodnotiteľné a nijako príliš haprujúce fungovanie, dobrú umelú inteligenciu, atď. Všetky svety majú podobne koncipované prvky a tak sa nemôže stať, že by ste si museli zvykať na chápanie, nové pravidlá, či akési vžívanie sa do toho, kde od čoho čo čakať. Zvuk je tvorený zaujímavo. Nenachádzame ako hráči síce originálnu hudbu, hoci ide stále o Disney, ale ide o novú hudbu podobnú originálom. Zvuk postáv a ich dabing je veľmi podobný, ak nie dokonca priamo originál u mnohých postáv. Už napríklad správanie Jacka Sparrowa, hoci je v hernej podobe, verne pripomína filmového piráta. Vďaka zvuku aj grafike si pripadáte ako v strede daného príbehu a tak sa dá povedať, že ak je raz niekto fanúšik niektorého z filmov, hra ho môže potešiť.

Zábava, až príliš
Hra ponúka mnoho hodín zábavy. Dá sa povedať, že až príliš. Cenu figúrok, ktoré v hre aktivujú danú postavičku, by sme si možno priali nižšiu, no aj s tými pár postavičkami, ku ktorým sa pri bežnom hraní hráč dostane, si užije pomerne slušných pár hodín zábavy. Každý zo svetov ponúka mimo hernú hlavnú líniu aj mnoho menších bočných, rôzne výzvy, často riešené formou pretekov. Na jednej konzole je možnosť hry dvoch hráčov a napríklad je možné proti sebe postaviť aj červené športiaka McQueena a Mickeyho Mousa. Ten totiž nasadne do svojej štvorkolky. Už spomenutý TOY BOX je vlastne akýmsi skladom všetkých úspechov a nájdených vecí. Ide o na nebesiach sa vznášajúci svet okolo slávneho zámku, ktorý pozná každý divák z úvodu všetkých Disney rozprávok. Práve pri ňom, v ňom a nad ním sa odohráva vami poskladaný svet, autodráhy, hračky, budovy, stavby, cesty, značky a aj nepriatelia. Aj tu sa dá zabiť celkom slušne veľa hodín.

[tabs tab1=“PLUSY HRY“ tab2=“MÍNUSY HRY“]
[tab id=1]Plusy

  • Dôverne známe príbehy a postavičky
  • Pestrý výber svetov a postáv
  • Identická koncepcia ovládania a fungovania hry, interakcie a podobne
  • Nekonečný toy box
  • Doslova nekončiaca hrateľnosť
  • Možnosť hrať cez internet
  • Figúrky sú rovnaké pre všetky platformy, takže majiteľ Nintenda môže požičať svoje figúrky majiteľovi Playstation 3, či XBOX 360.

[/tab][tab id=2]Mínusy

  • Hra disponuje výberom len zo štyroch jazykov. Anglicky, poľsky, arabsky a rusky.
  • Figúrky navyše je nutné dokupovať a potrebujú svoje herné kamene pre herné svety
  • Hru nemožno ukladať napríklad vo viacerých SAVE GAME súboroch.
  • Niektoré misie nebudú jednoduché pre najmenších hráčov, ideálne skôr pre 8 ročných a viac.

[/tab]
[/tabs]

Informácie o hre:
Distribútorom hry na Slovensko je Comgad, alebo ako ho hráči poznáme, český CDprojekt. Rovnako tak nie iba len hru, ale aj všetky postavičky, takže na ich stránkach je vždy aktuálna ponuka postavičiek z ich distribúcie. O hre viac informácií, podrobností o herných svetoch a postavičkách sa dočítate aj na slovenských fanstránkach hry Disney Infinity na adrese Disneyinfinity.1q.sk, kde môžete zavítať napríklad v prípade, ak chcete vedieť o niečo viac. Kúpiť sa dajú aj v Gameexpres.sk.