Sly Cooper, playstation hra na zlodeja s dobrou hrateľnosťou

0
1680

Pri prvom pohľade na túto hru možno ani vy nebudete dávať šance tomu, že by vás po stránke hrateľnosti mohla baviť. Dospelý človek s bohatšou hernou históriou predsa nebude mrhať časom s animovanou akciou… škatuľkovanie sa však nie vždy vypláca. Pre hru Sly Cooper som si vyhradil niekoľko hodín denne a nakoniec je jednou z mála hier, ktorá bola odohraná v jednej línií bez prestávok vyplnených inou hrou. V hre totiž nájde každý hráč niečo. Ide zhruba o zmes Tomb Raider, Crach Bandycoot, štipku z Grand Theft Auto a ďalších žánrov hier spolu s rôznymi minihrami, ktoré stvárňujú obchádzanie systému a elektronické úpravy bezpečnostných systémov v hre. Sly Cooper podľa obrázkov možno nespraví dieru do sveta, no len čo si reálne hru zapnete a ocitnete sa v trochu pokročilejšej hre, než je prvá misia, otvára sa vám herný svet, pre ktorý si určite vyhradíte nejaký ten deň. Čaká vás totiž zábava, premýšľanie, možno trochu nervov, no hlavne celkom slušný svet neobmedzujúci sa na jednu hernú líniu, ale máte aj na výber.

Sly Cooper

Kto je Sly Cooper?
Hlavná postava Sly Cooper je medvedík mýval, zlodej z dlhej generácie skúsených zlodejov Coopercovcov. Nie je však jedinou postavou, za ktorú môžete v hre hrať. Hlavná dejová línia sa opiera o krádež vzácneho artefaktu a cestovanie v čase. V čase cestuje Sly a jeho dvaja kamaráti hroch Murray a korytnačiak Bentley. Každá časová zastávka prináša viacero misií, vždy v samostatnej krajine. Ide často o akýsi ohraničený kúsok sveta, v ktorom máte voľný pohyb a môžete objavovať aj menšie úlohy ako napríklad zbieranie flaštičiek, zachraňovanie podkladov, či dokonca tiché okrádanie strážnikov a hliadok. Nepotrebujete sa teda venovať priamo svojim misiám a môžete sa pokojne venovať zábavke mimo ne. Sly Cooper a jeho dvaja kamaráti nie sú jediné postavy, ktorých prvky a techniky bojov si môžete vyskúšať. V každom čase nachádzate nejakého príbuzného z iného času, ktorý patrí do generácie Cooperovcov a ten sa taktiež stáva ovládateľnou postavičkou v hre, rovnako ako Carmelita, inšpektorka pátrajúca po Slyovi.

Ukážka z hry:

Po hrateľnej stránke
Hneď prvá misia hráča mierne zoznámi s možnosťami Slya Coopera, ohybného zlodeja, ktorý sa vie prikradnúť a zaútočiť, alebo rôzne zdanlivo neprístupné miesta prekonáva vďaka skokom na modro vysvietené miesta, či miesta, kde je možné šplhať nahor alebo nadol. Po hrateľnej stránke nejde o komplikovanú hru, keďže samotná konzola, ako je v našom prípade Playstation, ponúka na ovládači hladké ovládanie. Prvá misia príliš nemusí nadchnúť, pretože ide len o cestu k jedinému artefaktu a následne únik v čase. Prvý herný svet v starom Japonsku už ponúka slobodný pohyb. Kde tam nájdete artefakty, ktoré musíte do určitého času priniesť do úkrytu, môžete okrádať strážnikov, nachádzať masky, alebo zbierať často nie hneď prístupné fľaštičky. Z herného sveta máte vstup do úkrytu pri splnení akejkoľvek misie. V ňom je na výber niekoľko vylepšení, ktoré kupujete za zbierané zlatky. Rovnako je možné v úkryte vybrať aj inú postavičku a s ňou vyraziť do sveta, hoci nemusí mať práve žiadnu misiu. Ak si neviete rady, postačí stlačiť ľavú páčku pre vyvolanie ukazovateľa správnej cesty. Hra naozaj nie je komplikovateľná čo sa chápania týka… až na pár bodov. Občas treba naozaj nájsť miesto, po ktorom vyšplhať, využiť reakciu kvetiny vábiacej nebezpečný hmyz, alebo len skúsiť tlačidlá ovládača pre vyvolanie akcie, ktorá by vám asi hneď nenapadla. Pokiaľ nezabudnete, aké schopnosti majú jednotlivé postavy, možno ani herný zákys a trápenie s riešením danej úlohy nepostrehnete. Hneď prvý zákys som zažil v misii, v ktorej hroch musí vyhodiť poistky. Trochu trvalo, kým som pochopil, že pri stojane so sudmi musí dupnúť, aby sud vyskočil a on ho mohol hodiť do poistiek.
Druhý herný svet sa nachádza na divokom západe, ktorý ponúka v horúcej večernej krajine niekoľko miest, budov v typickom western štýle, železnicu krúžiacu okolo celého mesta a niekoľko miest, ktoré môžete využiť na vlastné vybláznenie. Misie začínajú pri vašom úkryte a pokiaľ sa potrebujete presúvať, využiť môžete aj šmýkanie sa po koľajniciach, len pozor aby nešiel po nich práve vlak.
Tretí svet a tie ďalšie, od doby ľadovej, po staré Anglicko a arabskú ríšu, ponúkajú rovnako tak svoj vlastný svet, vlastných nepriateľov a originálne nástrahy. Stále však dostatok príležitostí na lezenie, skákanie a prekonávanie svojich možností pri zbieraní a hľadaní zapatrošených fľaštičiek a skrýší.

Video z japonskej misie:

Tak ako v každom svete, aj tu získate mince plnením misií, okrádaním hliadok, rozbíjaním predmetov, ale aj drsným zabíjaním nevinných zvieratiek. Pri tom malom množstve hodnoty takej mince sa však neopláca upravovať počet fauny vo vašej hre. Hliadky priamym útokom môžu vypustiť nejaké tie mince, no len tichým okrádaním od nich môžete získať aj špeciálne úlovky, ako zlato, šerifské hviezdy, rôzne artefakty a podobne. Zlatky sa pritom zbierajú práve pre možnosť ich výmeny za rôzne vylepšenia útokov a vlastností jednotlivých postáv v hre.

Malé hry v štýle obchádzania systému
Postava Bentleyho, čo je v podstate korytnačka na vozíčku, nie je z tých, čo budú skákať zo strechy na strechu, aj keď jeho raketový pohon ho chvíľu vo vzduchu udrží. Je postavou, ktorá pracuje s hlavou. Niekoľko krát sa v hre najmä pri dôležitých priechodoch inam dostávate do hry v celkom inom pohľade. V štýle starých 2D hier sa stretnete s režimami ako napríklad posúvanie iskry po poli, alebo prechádzanie elektronickým tankom po malej mape a zbieranie kľúčov v rôznych jeho režimoch. Toto má symbolizovať tzv. bezpečnostné útoky na systémy. Ide o zábavu, takže nečakajte reálne programovanie v hre. Dosť výrazne možno potrápi jedna na prvý pohľad veľmi jednoduchá misia. Základom je pritom len s jedným z tlačidiel urobiť kruh letiacou raketkou okolo vysvieteného podľa, čím sa uzavrie obvod a aktivuje prechod ďalej.

Pochopiteľnosť hry
Úvod celej hry ponúka možnosť nastavenia jazyka Na výber je viacero jazykov okrem slovenčiny. Prítomná je čeština, pričom ide o komplet češtinu vrátane profesionálneho dabingu. Hlas sedí presne s titulkami, čiže sa nerozchádza, ako v niektorých hrách. Možno je však na škodu, že nie je možné neskôr spustiť znova akýsi briefing, teda vety, ktoré kolega hovoril a spomínal tak postup jej plnenia. Naučil som sa dávať väčší pozor, keď spomína inštrukcie. V kompletnej češtine hre rozumiete aj pri činnosti 3 vecí naraz bez väčšieho sústredenia. No briefing, či nápovedu v textovej podobe, by som určite uvítal aj neskôr po loadovaní danej pozície.

Grafika
Po grafickej stránke sa nedá hra hodnotiť za strašnú. Ide o hru pre deti a mládež, kde nešlo o detailnosť, keďže hroch v geischa obleku, či korytnačka na vozíčku ani nemôžu mať nejako vyššiu úroveň detailov. Zbytočne. Základom pre tento žáner a štýl hry je priniesť zábavu hernú, zábavu po stránke humornej, naplnenie času a hlavne precvičenie si logického uvažovania. Dostatok farieb a rôznych budov, lán, káblov, stožiarov a vôbec predmetov, medzi ktorými možno skákať, robí hru pestrou a lákavou možno hlavne pre tie mladšie ročníky. No ako hovorím, hra sa profiluje pre mladých len na prvý pohľad.

Plusy

  • Hrateľnosť a pomerne veľká rozsiahlosť pri tomto žánri hry
  • Hra sa neobmedzuje len na dej v misiách, ale máte aj voľný rozchod po hernom svete
  • Herný svet ponúka aj mimodejové možnosti, zber pokladov, okrádanie, zbieranie zlatiek a fľašiek
  • Rýchle fungovanie hry v spúšťaní aj hraní
  • Zábavnosť a je vhodná napríklad aj pre deti
  • Možnosť kedykoľvek uložiť hru bez nutnosti checkpointov a pod.
  • Aktuálna cena pod 15 EUR a PS Vita verzia hry zadarmo súčasťou PS3 verzie

Mínusy

  • Občas veru potrápi hlavu niektorá z misií, no našťastie je možné ju znova a znova opakovať
  • Chýba vyvolávateľný briefing, alebo textová nápoveda, čo robiť a kam ísť, počas misie
  • Niektoré misie môžu byť výrazne komplikované
  • Loading z počiatku ani neberiete ako loading, pretože ide len o pulzujúcu mývalskú hlavu a nič viac. Vítal by som percentá, alebo aspoň nejaký ukazovateľ času dokonca nahrávania.
  • Hlavný boss na konci každej časovej éry je masaker. Chce to opakované umieranie, až sa nakoniec pozorovaním a testovaním na vlastnej koži (na koži postavy Slya Coopera) dozviete presný postup, ako proti nemu zakročiť. Tigrí generál a šerif Toothpick s ďalšími hlavnými zloduchmi budú skrátka nezabudnuteľní.

Hra vo verzii pre PS3 obsahuje rovno zadarmo na stiahnutie aj hru pre PS Vita. Kúpiť si ju môžete v takejto špeciálnej verzii na Gameexpres.sk za momentálne špeciálnu cenu.