Mimomaternicové tehotenstvo, hrozba, ktorá si nevyberá

0
2315

Tehotenstvo je často očakávanou a plánovanou zmenou. Pochopiteľne, akékoľvek komplikácie počas tehotenstva sú nebezpečné ako pre matku, tak aj pre plod. Bezproblémové tehotenstvo bez jediného problému je skôr vzácnosť. Jednou z komplikácií môže byť aj mimomaternicové tehotenstvo. Tento typ tehotenstva si nevyberá medzi určitými typmi žien. Vznik tejto komplikácie nie je podmienené nejakým ochorením, ale ide o fyziologickú povahu choroby.

Otehotnieť mimo maternice
Znie to podivne, no je to tak. Tento problém nastáva vtedy, keď embryo budúceho dieťatka nezostane v maternici, ale sa v úplnom zárodku dostane do vajíčkovodu a tam sa vyvíja. Vzhľadom na to, že vajíčkovod nie je stavaný na veľký nápor a rozpínanie svaloviny, nastáva roztrhanie stien vajíčkovodu. To je aj hlavným rizikom. Prasknutý vajíčkovod a mimomaternicové otehotnenie môže mať za následok aj neplodnosť. Nebezpečné je krvácanie spôsobené ruptúrou vajíčkovodu a môže mať za následok aj smrť. Je preto dobré zabrániť krvácaniu, prasknutiu vajíčkovodu a riešiť problém s lekárom.

Prejavy tohto stavu
Mimomaternicové tehotenstvo sa prejavuje najskôr bolesťami v podbrušku. Bolesť sa viac prejavuje pri pohybe brucha, alebo pri rýchlejšom napínaní svalov v oblasti bruška, vstávaní a podobne. Tehotenský test môže zobraziť tehotenstvo, no ostatné testy ho nemusia potvrdiť. V konečnom dôsledku takýto typ tehotenstva potvrdí lekár ultrazvukom. Ochorenie sa tiež prejavuje krvácaním tmavej krvi a rýchly zákrok a odstránenie plodu je nevyhnutnosť pre zachovanie plodnosti ženy a zdravých rodidiel. Je nevyhnutné podotknúť, že plod je v tomto prípade neschopný správneho rastu a tak je jeho odstránenie nevyhnutné aj pre zamedzenie ďalších zdravotných komplikácií ženy.