Mak je nedocenený a veľmi zdravý: vyrobte si doma zdravé makové mlieko

0
3726

Makovice, ZyanceMak je stále nedocenenou plodinou. Hojne využívaný pri pečení pečiva a koláčov však môže mať aj iné využitie, napríklad v podobe nápoja. Napriek tomu, že ide o významný zdroj ópia, je zdravý, súčasťou niektorých slovanských tradícií a veľmi hodnotný zdroj bielkovín, vlákniny a tukov. Z minerálnych látok je v maku výrazne zastúpený vápnik, ďalej ide o fosfor, horčík, draslík, sodík, meď, mangán, selén, zinok a vitamíny ako vitamín E, C, niacín, tiamín, riboflamín a podobne. Jeho konzumácia tak môže byť považovaná za prevenciu proti osteoporóze a ďalších ochoreniach opornej sústavy. Ovplyvňuje aj krvotvorbu a upokojuje. Keďže obsahuje až 40% tuku, môže byť zdrojom kvalitného oleja, ktorý nachádza využitie v boji proti angíne a je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Zdravé makové mlieko
Vyrobte si výborný zdroj vápnika a posilnenia organizmu, jednoduchý nápoj, ktorý pomáha v trávení a vôbec v prečistení organizmu. Potrebujete naň 150 gramov maku a 1,5 litra (prípadne množstvo upravte podľa kapacity vášho mixéru) vlažnej vody. Mak vsypte do vody a nechajte poldňa odstáť. Zrniečka naberú vodu a postupne oťažievajú, až padnú na dno. Následne použite mixér a dôkladne makovú tekutinu rozmixujte. Mixovanú zmes potom preceďte cez tkaninu, alebo gázu a vytlačte vodu. Oddelíte hmotné zvyšky zrniečok (využiteľné už len ako hnojivo pod kríky, alebo do kompostu) od vody plnej prospešných látok. Pite nalačno a čerstvé. Pri odležaní nápoja sa už po niekoľkých hodinách mení chuť a strácajú látky, preto spotrebujte krátko po mixovaní. Úpravu konzistencie docielite úpravou množstva vody pri mixovaní.

Zaujímavosti a tipy o maku:

  • obsahuje veľa vitamínov
  • niektoré krajiny jeho pestovanie zakázali
  • medzi najväčších výrobcov maku patrí Turecko, Česká rep. a Maďarsko
  • mak využíva kuchyňa celej strednej Európy, inak je využívaný v židovskej kuchyni a využitie nachádza aj v indickej kuchyni
  • mak nachádza využitie aj v špeciálnom kozmetickom priemysle, ako súčasť másk a pást
  • na výrobu ópia sa používajú nezrelé makovice, zrelé ópium strácajú
  • makovice sú súčasťou tradícií, aje používané sú aj ako dekorácia
  • čerstvý mak uchovávajte v mrazničke a vyťahujte ho v pláne použiť ho
  • mak, ktorý je dlho na vzduchu horkne, vyprchajú z neho prospešné látky

foto: wikipedia, autor: Zyance