Začína sa knižný festival Anasoft litera fest

0
1885

V pondelok 20. apríla otvorí Milan Adamčiak v Krokus Galérii akustickou performance šesťdňový literárny festival Anasoft litera fest. Počas týždňa plného literatúry sa predstavia diela autorov nominovaných na prestížnu cenu Anasoft litera: Petra Balka, Juraja Briškára, Petra Juščáka, Ivana Koleniča, Máriusa Kopcsaya, Richarda Pupalu, Veroniky Šikulovej, Erika Šimšíka a Pavla Vilikovského. Z desiatich finalistov neuvidíte na festivale len Altu Vášovú.

Z kníh sa bude nielen čítať, ale bude sa o nich aj rozprávať. Napríklad počas diskusie s Tomášom Janovicom a Jánom Štrasserom, ktorí prezradia, čo sa oplatí mať vo svojej knižnici. Všimli ste aj vy, že je novým trendom v súčasnej literárnej produkcii sústredenie sa na egodokumenty? Práve o tom sa bude zhovárať členka tohtoročnej poroty Anasoft litera Ivana Taranenková so spisovateľkou Ivanou Gibovou a literárnym vedcom Petrom Zajacom. Súčasťou festivalu sú aj besedy na stredných školách a workshopy kreatívneho písania pre študentov pod lektorským vedením spisovateľov.
Anasoft litera fest je výnimočný tým, že prostredníctvom literatúry spája viaceré umelecké formy. Hneď v úvodný deň bude v už spomínanej Krokus Galérii vernisáž skupinovej výstavy „niektoré moje príbehy poznám. niektoré počúvam. niektoré vidím“. Vystavujúci umelci Milan Adamčiak, Peter Barényi, Ľubomír Ďurček, Svätopluk Mikyta, Katarína Poliačiková a Dezider Tóth sú podobne ako spisovatelia tiež rozprávačmi. Aj keď svoje príbehy komunikujú inak, písmo je pre nich mimoriadne inšpirujúce.

Michal Burza a Gabriela Zigová zas v priebehu troch rokov zaznamenávali spisovateľov nominovaných na cenu Anasoft litera. Ich fotografie sú vystavené na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. S vizuálnym umením je spojená aj prezentácia RE-BOOK študentov Ateliéru 305 Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU. Už tradične vytvorili pod vedením Evy Péč Brezinovej a Juraja Blaška prózam nominovaným minulý rok na cenu Anasoft litera nový dizajn. Prototypy kníh sú vytlačené len v exkluzívnom počte a študenti ich odprezentujú v utorok večer.
O tom, ako veľmi môže byť slovo dôležitým elementom hudobnej produkcie, sa presvedčíte na koncertoch Martiny Javor, Archívneho Chlapca alebo českej formácie WWW, s ktorou si tentoraz zahrá fenomenálny bubeník Pavel Fajt. Rozprávačom príbehov prostredníctvom hudobných nástrojov je aj austrálsky multiinštrumentalista Tony Buck. Spoločne s ním vystúpia kľúčové osobnosti súčasnej improvizovanej hudby Magda Mayas, James Welburn a Brendan Doughety v austrálsko-nemeckej formácii Transmit.
Literárny festival Anasoft litera fest vyvrcholí v sobotňajší večer bratislavskou premiérou inscenácie Ilona, žena Hviezdoslavova Bábkového divadla na rázcestí, ktorá vznikla na motívy románu Jany Juráňovej Žila som s Hviezdoslavom.

Celý program Anasoft litera festu, ktorý bude od 20. – 26. apríla 2015, si môžete pozrieť na webovej stránke: http://www.anasoftlitera.sk/sk/festival.