To najlepšie zo švédskej krimi literatúry – Temná strana Švédska

0
1593

Temná strana Švédska, prebalOd chvíle, ako v roku 2005 vyšiel román Muži, ktorí nenávidia ženy od Stiega Larssona, sa čitatelia na celom svete nevedia nasýtiť švédskej kriminálnej prózy. Svetový knižný trh doslova ovládli najväčší majstri tohto žánru zo severských krajín. Do novinky Temná strana Švédska, jedinečnej a prelomovej antológie, prispeli svojimi poviedkami najuznávanejší a najobľúbenejší švédski autori.

Stieg Larsson, Henning Mankell, Rolf and Cilla Börjlindovci, Johan Theorin, Maj Sjöwallová a Per Wahlöö. To je len zopár mien, ktoré utvárali svetový megaúspech švédskej krimi literatúry.

V antológii Temná strana Švédska nájdete doteraz nepublikovanú poviedku Maj Sjöwallovej a Pera Wahlööa, manželskej dvojice, ktorá v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch po prvý raz predstavila švédsky kriminálny román zahraničným čitateľom.
Lahôdkou je aj poviedka z pera bývalej partnerky Stiega Larssona Evy Gabrielssonovej.  Žila s ním až do jeho smrti v roku 2004 a dodnes je v spore s jeho zákonnými dedičmi.  „Pulovo posledné leto“ je nenápadný príbeh o zdanlivo málo dramatickej udalosti. Nastoľuje však  dôležité problémy a kladie otázky týkajúce sa nášho svedomia a spôsobu, akým zaobchádzame so svojimi blízkymi. Do zbierky prispeli aj Rolf a Cilla Börjlindovci, majstri detektívneho žánru a autori úspešného románu Skočný príliv, ktorý si právom vyslúžil pozornosť a obdiv čitateľov vo viac ako dvadsiatich krajinách sveta.
Na stránkach zbierky ožívajú postavy z brilantných poviedok spisovateľov, ktorí budú mať v nasledujúcej vlne švédskej krimi rozhodujúce slovo. Spomeňme mená ako Håkan Nesser, Asa Larsson, Johan Theorin, či Sara Stridsbergová.

Viac mrazivých príbehov s drsného severu
nájdete na
www.severskekrimi.sk

Temná strana Švédska ponúka 17 poviedok dvadsiatich švédskych autorov. Niektoré z nich ešte nikdy neboli publikované. Ani jedna nebola doteraz preložená do angličtiny. Prinášajú rozličné štýly a témy: príklady pomerne tradičného vyšetrovania, policajných postupov, regionálnych príbehov,  ktorých základom sú sociálne či politické problémy, ako aj poviedky, ktorých hlavným cieľom je pobaviť čitateľa.
Jeden príbeh je historický, zasadený do pomerne nedávnej minulosti, na ktorú si však spomína už len málo súčasných čitateľov dokonca aj vo Švédsku. Ďalšia poviedka sa odohráva v budúcnosti.

V zbierke 17 krimi poviedok Temná strana Švédska si prečítate aj sci-fi detektívnu poviedku Stiega Larssona Supermozog.