Poltergeist, nadprirodzená bytosť, ktorá vás privedie do šialenstva

0
4860

Strašidelný dom, duchoviaPoltergeist v preklade z nemeckého jazyka znamená „hlučný duch“. Hoci ho mnohí pokladajú za ducha, ide o nadprirodzenú bytosť na neho len podobnú. Objavujú sa v rôznych kultúrach Európy, Ameriky aj Ázie. Vyskytuje sa v prítomnosti emocionálne nevyrovnaných ľuďoch, alebo okolo osôb v puberte. Preto sú prípady poltergeistu spájané s danou osobou a nie s miestom. Je typické, že robí nevysvetliteľný hluk a hýbe predmetmi. Neskôr zmiznuté veci nájdete na nezvyčajnom mieste, kde ste ich určite nepoložili. Boli zaznamenané aj prípady, keď sa hýbalo aj s ťažkými predmetmi, ako sú klavíry a nábytok. (ilustračné foto)

Prejavy prítomnosti poltergeistu
Najčastejšie jeho prítomnosť sprevádzajú nevysvetliteľné klopania, buchoty alebo kroky uprostred noci. Prítomnosť pritom údajne možno vycítiť aj vďaka nezvyčajným vôňam a pachom. Ak ste zarytý nefajčiar a sám doma, musí byť prekvapením, ak máte v miestnosti zafajčené.

Veľmi časté sú prípady porúch elektrických spotrebičov, blikanie svetiel a svojvoľné zapínanie a vypínanie televízie. Niekedy dôjde k úplnej nefunkčnosti spotrebiča, ktoré sa neskôr samo opraví. Novodobé popisy prejavov prítomnosti Poltergeista prinášajú aj novinky, uvádzajúce znaky jeho prítomnosti aj v podobe neznámych volajúcich čísiel a utajených čísiel.
Dochádza ku roztápaniu a tepelnej deformácii plastových predmetov bez viditeľného plameňa. Taktiež sú v izbe často videné oblaky hmly. Bol prípad keď podľa svedka uprostred jeho izby pršalo. Často sú v danom dome spozorované aj levitujúce predmety. Alebo zrazu začnú fungovať roky nefunkčné predmety. Najzriedkavejšie sú fyzické kontakty, keď napríklad kráčajúci človek narazí do predmetu, ktorý je neviditeľný a viac nie je hmatateľný, alebo cítite dotyk, ale nenachádzate jeho pôvodcu ani po hmate a ani po zraku.

Jeho úlohou je vyľakať a štvať
Poltergeist má človeka len vyľakať, preto sú väčšinou tieto javy neškodné. Sú však prípady pri ktorom dochádza ku škrabancom a popáleninám. Prípady úmrtia sú veľmi vzácne. Samozvaní odborníci, aj viacero zdrojov pri vŕtaní sa v prevencií pred týmto neželaným spoločníkom, odporúča absolútne zbavenie sa stresu, vnútorného nepokoja a emocionálnej nerovnováhy. Jeho obeťami sú práve ľudia, ktorých má duševný stav poskytovať živnú pôdu pre jeho vyčíňanie. Pri riešení samotného zbavenia sa poltergeista údajne nepomáha nič zo známych metód proti duchom a démonom. Poltergeist totiž nie je ani jedno z toho. Nezaberá teda ani exorcizmus. Väčšina zdokumentovaných prípadov poltergeistu trvalo len pár týždňov. Najdlhší známy prípad trval celých 18 mesiacov.

Poltergeist vo filmoch
Poltergeist je od počiatku hororového žánru obľúbenou tematikou, alebo studnicou, ktorá ponúka zdroj na nevysvetliteľné úkazy a javy v domácnosti. Dáva tiež podklad pre rôzne scenáristicky celkom nové fiktívne bytosti, alebo je jeho činnosť inšpiráciou pre konkrétne postavy fiktívnych príbehov. Asi najslávnejší je film Poltergeist z roku 1982. Americký horor scenáristu Stevena Spielberga rozprával príbeh rodiny, ktorej dom obsadil nie jeden, ale celý zástupo poltergeistov.