Pozrite sa ako sa v Tesla Motors vyrába elektromobil Model S

0
3100

Tesla Model SAmerická automobilka Tesla Motors nepatrí medzi laicky známe v našich končinách aj preto, že vyrába veľmi kvalitné elektromobily. U nás však zatiaľ nikto kompetentný zásadne nepodporuje rozšírenie modernej technológie tohto druhu. Zostáva nám tak aspoň obdiv a fascinácia nad špecifikáciami tohto konkrétneho stroja. Názov automobilky nie je náhodný, keďže skutočne vychádza zo spoločnosti Tesla, ktorá sa v posledných rokoch opäť výrazne presadzuje na trhu technológií. Ide však svojou vlastnou cestou, cestou špičkových technológií a dá sa povedať, že aj cestou lepšej budúcnosti. Ich model automobilu nazvaný stručne Model S, vyniká vysokou kvalitou, ale na druhej strane aj vysokou cenou. Pri pohľade na ich výrobné linky však naštrbíte akúkoľvek vašu doterajšiu predstavu o tom, ako to v takejto továrni vyzerá. Tesla Motors totiž zamestnávajú 3000 zamestnancov, no aj napriek tomu veľký podiel práce vykonávajú neuveriteľne presné, stroje so senzormi a presnými ramenami, ktoré občas pripomínajú vysokointeligentné robotické rameno z filmu Iron Man.

Výrobná linka
Video, ktoré zachytáva priebeh jednotlivých dielov ukazuje, ako sa stavia konštrukcia jednotlivých modelov. Žiaden plast, ale kvalitný plech, v obrovských kotúčoch, sa strihá a formuje priamo v továrni. Jednotlivé diely plechu spájajú počítačové ramená s maximálnou presnosťou. Prenášajú ich pritom tlakom ovládané prísavky, ktoré dovolia pevne uchytiť plochý materiál a ešte s ním veľmi rýchlo pohybovať. Pospájané plechové diely následne prestriekajú farbou, pričom za sebou môže ísť niekoľko odtieňov. Priebežne na všetko dohliadajú technici a krátko po vysušení laku sa ich aktivita pri stavbe Modelu S zvyšuje. Stále v spolupráci s ramenami dochádza k prinášaniu dôležitých dielov do interiéru. Zamestnanci nie sú vyčerpaní vlastným prenášaním a behaním po nový a nový diel. Aj ťažké okná prikladá počítač opäť pevne prisaté s matematickou presnosťou na cieľové miesto.

Veľmi pekný pohľad na výrobné linky ekologického vozidla, čo poviete? Pohľad na prosperujúcu Teslu teší aj všetkých milovníkov histórie a zároveň fanúšikov technologickej vízie N. Teslu, bývalého zamestnanca a nakoniec veľkého rivala Thomasa Alvu Edisona, zároveň výnimočného vynálezcu, azda najslávnejšieho rodáka zo Srbska.