Kryokomora a kryoterapia ako vzláštny druh liečby

0
3421

Pokiaľ sa povie kryokomora, každý neskúsený má v mysli niečo zo samého ľadu v extrémnej zime. No každý, čo kryoterapiu vyskúšal, by vás vedel vyviesť z omylu. Tento neobyčaj modernej doby priniesol niečo, čo tu mohlo byť už dávno a pritom jednoduchosť celej veci je až absurdná. Verili by ste, že teplota -120° C môže liečiť? Môže a vy sa jej účinkom dokonca na krátky čas oddáte len v tielku a trenírkach. Neveríte?

Zdravotné účinky
Že chlad má aj priaznivé účinky na organizmus zisťovali postupne vedci celých posledných sto rokov. V chlade sa nešíri toľko infekcia, aj gangréna postupuje celkom inak a umierajúci človek na veľké zranenia má práve v chlade väčšie šance na prežitie. Chlad kryoterapie má však oveľa širšie liečivé účinky. Pôsobí na imunitný systém, vrásky, na bolesti kostí, chrbtice, svalov. Naozaj vylepšuje náladu, detoxikuje a je vhodným doplnením tréningu športovcov. Využívajú ju dokonca aj deti od 8 rokov a celé nadšené si túto šialenú zábavu doprajú aj nabudúce. Nie sú ničím neobvyklým ani dôchodcovia. Kryoterapia pomáha proti migrénam, kĺbovým ochoreniam a rôznym opuchom. Výrazne pôsobí na pokožku, pretože pôsobí na jej odolnosť a skvalitňuje pokožku. Tieto všetky účinky sa dočítate a spoznáte ich, keď sa začnete o kryoterapiu viac zaujímať. Podporuje telesnú vitalitu a preto je obľúbená u športovcov, ale aj manuálne pracujúcich ľudí. Dokonca sa môžete dočítať o dobrých účinkoch na potenciu, erektívnu dysfunkciu, sklerózu multiplex, celulitídu a problémy s menopauzou. Niečo však dodáva aj ľuďom so sedavým zamestnaním a je zaujímavým darčekom. Najmä pre toho, čo „kryo“ nepozná. Zážitok. Veď koľko ľudí sa s holým pupkom poprechádzalo v -120°C

Návšteva kryokomory
Navštíviť kryokomoru je možné vo viacerých mestách na Slovensku. Otvorených ich bolo v poslednom roku naozaj dosť. Pred vstupom dnu sa každý podrobí krátkemu vyšetreniu tlaku a niekoľkých otázok. V šatni dostanete úbor zložený z trenírok, hrubých ponožiek, čelenky a rukavíc. Rúška na tvár sa dostáva pred vstupom. Ženy majú aj tričko. Všetci dreváky na nohách. Vlastné oblečenie sa neodporúča. Ide tu o systém účinku, ktorý sa docieli len s tým, čo dostanete. Nezabudnite, že žiadne prstene, náušnice a nič kovové. To by bolelo, keďže železo chladne rýchlo. Do kryokomory sa vstupuje po malých skupinkách. Najskôr do menšej, kde je teplota -60°C a až z nej do komory s vraj teplotou -120°C. Situáciu vonku kontroluje zamestnanec, rovnako ako váš pohyb vo vnútri. Inštrukcie, ktoré sme dostali hovorili, že jednu minútu sa prechádzame jedným smerom a druhú minútu druhým. Pri štvrtej návšteve sa môže strávený čas zvýšiť na 2,5 minúty.

Vyskúšali sme to. Aké to je?
Kryokomora znie naozaj drsne. Predstava, že máte holé brucho, tvár, krk a kolená a ten zvyšok má len chabú ochranu pred chladom je naozaj divná. Klaustrofobik by možno protestoval, no poznám jedného a vo vnútri sa nebál. Vstupujete do hmly, chladu, ktorý sa dá vydržať. Pritom vôbec nie je dôvod sa báť. Telu teplota pripadá skôr ako -1° C. Nefúka, teplota nekolíše, je stála a pôsobí len krátko. Aj preto priaznivé účinky na telo a pokožku. Po prechádzke v kryokomore sa vychádza von. Koža sčervená rovnako ako keby sme vyšli z mrazu vonku. Pri otázke personálu, koľko obetí táto procedúra mala, som dostal odpoveď, že veľa. Obetí však takých, čo tomu prišli na chuť a svoje návštevy opakujú viac krát. Pri piatich návštevách možno prichádzajú aj priaznivé účinky. Pri toľkej mojej nepozornosti ale nič výrazné neregistrujem, teda okrem dobrej nálady, energie a chuti na ďalšiu návštevu. Po každom vstupe do kryokomory nasleduje fitnes. Podľa vášho výberu, bežiaci pás, rotopéd, či čokoľvek iné. Asi všetky kryokomory sú vybavené vlastným fitkom pre absolventov kryoterapie. Je tu pre zohriatie tela, ale nemá ísť o spotenie sa a utrápenie.