Horúčavy a malé deti: ako ich chrániť počas horúcich dní

0
2330

Naši najmenší často prežívajú horúčavy lepšie, než mnohí dospelí a dôchodcovia. Deti sú na vonku spokojné a kedy inokedy vyraziť s ratolesťou von a na vodu, ak nie počas týchto dní, kedy sú v uliciach, v prípade a na kúpaliskách azda všetky rodinky, priatelia s ich deťmi a podobne…

Ochrana pred slnkom
Malé dieťa má pokožku, ktorá si vplyvy prírody ešte len „užije“. To najhoršie čo môže byť bude, ak si mylne budeme myslieť, že vystavovaniu priamemu slnku vylepšíme dieťaťu imunitu. Takúto hlúposť nemožno brať vážne, keďže slnko nemá s imunitou v tomto prípade nič spoločné. V žiadnom prípade nezabúdajte na ochranu opaľovacím krémom, najlepšie s vysokým faktorom a určením najmä pre najmenších. Pokiaľ sa chystáte na kúpalisko, pokojne kombinujte na telíčko aj dva kombinovateľné druhy ako krém a olejček na priebežné obnovovanie ochrany. Pri deťoch nejde o bronz, ale o zdravie. Pokiaľ však dieťa spí, odpočíva, alebo sa hrá na jednom mieste, najlepšou voľbou je tieň.

Slnečné okuliare
Slnečné okuliare pre najmenších nie sú drahou záležitosťou a v dobrom obchode sa dá nájsť aj dobrý výber. Pred kúpou ich vyskúšajte sami, ako reagujú na slnko. Dieťa, pokiaľ ich neodmieta na sebe mať, samo čoskoro zistí, že ak pozerá cez ne, vidí, čo potrebuje bez žmúrenia a bolesti. Možno je pre dieťa dobré, ak na pár sekúnd pochopí, že bez okuliarov mu slnko nedovolí nič vidieť. Buďte však inšpiráciou. Pokiaľ samotní rodičia majú okuliare, vo svojej snahe sa rodičom podobať bude chcieť tento krok aj malé opakovať. Okuliare potom vníma ako prvok, s ktorým to pôjde. Dieťa, ktoré okuliare odmieta skúste presvedčiť nenápadne. Podstrčte mu okuliare a docieľte, že dieťa ich našlo samo a je jeho dobrovoľným rozhodnutím, že si ich nasadilo.

Pitný režim a čo dávať deťom piť
U detí znamená pitný režim niečo celkom iné. V žiadnom, ale naozaj v žiadnom prípade sa neodporúča deťom dávať čaj a už vôbec nie kávu, nech už si z nejakého dôvodu na ňu zvykli pre chybu rodiča. Pri prehriatom organizme a účinkoch kávy alebo čaju v organizme malého dieťaťa môžeme hovoriť o kolapsoch a vážnych problémoch. Najlepšia je čistá voda určená pre deti. Máme ich pritom v našich obchodoch viacero, cenovo dostupných. Dobré sú však aj ovocné šťavy pre obsah výživných látok a vitamínov.

V zápale hry si dieťa nemusí uvedomiť, že chce piť, alebo potrebuje ochranu pred slnkom. Rodič je tu aj od toho, aby dbal na pitný režim svojich ratolestí.

Úpal a prehriatie organizmu
Prehriatie organizmu dieťaťa môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Nepodceňuje preto príznaky bolestí hlavy, horúčku, dýchavičnosť, rôzne ďalšie problémy, zvracanie, alebo vidíte náhlu a dlhodobú únavu dieťaťa. Pre neskúsený mladý organizmus z našich končín je odrazu vysoká teplota nepoznaný pocit. Na každého rovnaké podmienky vplývajú inak, preto sledujte svoje dieťa pozorne. Pri prejavoch zdravotných problémov dieťa ďalej nevystavujte teplu, pokúste sa ho držať v o niečo chladnejšej klíme s dostatkom tekutín. Pri vážnejších komplikáciách sa nebojte vyhľadať lekársku pomoc.

Oblečenie
Aby sa zmiernili účinky tepla na detský organizmus, je dobré dieťa obliekať do voľných šiat. Najmenších do voľných šatočiek z prírodných materiálov, najlepšie svetlé farby, ktoré nepohlcujú tak teplo zo slnka.

Strava
počas pobytu vonku a v teple vynechajte z jedálneho lístka horúce polievky. Aj tak žiaden rodič neverí svojmu dieťaťu, ak dieťa hovorí, že je polievka horúca. Žiaľ obaja majú rozdielne prahy vnímania teploty a tak aj deťom ťažko overiť, že je pre nich skoro horúca polievka horúca. V horúčavách je však aj skoro horúca polievka príliš. Skúste ponúknuť zeleninovú stravu, nakrájané ovocie, keksy a iné potraviny, ktoré nepodliehajú skaze pri veľkých teplotách. Teplá polievka, prípadne ťažké jedlá, mastné, olejnaté a pikantné jedlá nemusia vôbec urobiť dobre. To isté platí aj pre dospelých, nie len pre deti.

zdroj obrázku: pixmac.cz