Horst Wessel/Eagle, nacistická loď, po vojne v službách USA

0
2427

Eagle, loď nacistov v službách USA13. júna 1936 bola v hamburgských lodeniciach Blohm & Voss na vodu po prvý krát spustená loď s menom SSS Horst Wessel. Meno získala po vodcovi, ktorému priznali status mučeníka v silnejúcej Nacistickej strane. Wessel bol autorom básne z ktorej vznikla nacistická hymna. Spustenie lode sme si mnohí pripomenuli v posledných dvadsať rokov niekoľko krát. Môže za to fotografia muža, ktorý odmietol hajlovať. Práve pri spúšťaní tejto lode odmietol August Landmesser, zamestnanec lodenice, zdvihnúť ruku. To odhalila po dlhých rokoch fotografia a jeho identitu až jeho dcéra. Šlo o jednu z lodí, ktoré mali byť pýchou nemeckého námorníctva, pôvodne bola označovaná ako „Loď 508“ a výsledkom modernizácie v oblasti námorníctva.

Navrhol ju John Stanley z ocele a keďže šlo o plachetnicu, podľa toho bola aj konštruovaná. Slúžila na mori vo flotile Kriegsmarine. Počas svojho fungovania sa jej podarilo zostreliť tri sovietske a jedno vlastné lietadlo. Nikdy nebola výrazne poškodená. Pri postupe vojny a orientácii bojov už len na vnútrozemie nakoniec nacistické loďstvo stratilo svoj hlavný význam. Bolo odrezané od hlavného velenia ako aj od hlavných frontov a tak sa nezapájalo do riskantných krokov. Horst Wessel bol po ukončení vojny jednou zo štyroch lodí, ktoré boli brané ako materiálne kompenzačné odškodné – prebraté krajinami zapojenými do vojny.

Americká história
Horst Wessel bola na konci vojny poslaná do Wilhelmshavenu, a následne do Bremerhavenu. 15. mája 1946 bola zavedená do služby Pobrežnej stráže Spojených štátov amerických. V júni 1946 prvý krát loď dorazila k pobrežiu New Yorku s nemeckou posádkou, pričom v Atlantiku a pri pobreží zúril hurikán. V prístave na Camp Shanks v meste Orangeburg v štáte New York dobrovoľná nemecká posádka vystúpila a ďalej pokračovali Američania do prístavu v Novom Londýne v štáte Connecticut. Loď už pod názvom USCGC Eagle WIX-327, skrátene Eagle, slúži aj dnes na výcvik dôstojníkov, využíva sa na cvičné misie. Každý rok absolvuje pomerne náročné plavby po Karibiku až k Európe, alebo cez Panamský prieliv prechádza k americkému pobrežiu s Tichým oceánom. Pred siedmimi rokmi sa Eagle na pár dní v rámci plavieb k Európskym brehom zastavil po prvý krát od II. svetovej vojny aj v prístave bremerhaven, kde sa konala za záujmu médií prístavná slávnosť.

Loď napriek veku stále výborne slúži a plní svoj účel. Je považovaná za bezpečnú a schopnú dlhých trás bez väčších problémov. Poháňaná môže byť plachtami, alebo dieslovými agregátormi. 90 metrov dlhá s výtlakom až 1800 ton pri plnej záťaži. Loď je schopná poňať 250 členov posádky a od svojho počiatku je vybavená protilietadlovými kanónmi. Dnes je jedna zmála plachetníc využívaných na vojenské účely, hoci už len ako cvičná.
Viac o lodi na oficiálnych stránkach: http://www.uscga.edu/eagle.aspx?id=686
Foto: uscgaparents.org/