Šialené, či zábavné mená a priezviská medzi nami na Slovensku aj v Čechách

0
24124

V čase Rakúsko-Uhorska, keď sa zavádzala povinnosť druhých mien, vymýšľali si ľudia rôzne. Zväčša dané svojmu povolaniu, alebo tomu, po čom veľmi túžili. Mnoho mien dnes vyzerá komicky, aj keď nechcene. Bez toho, aby sme mali zámer niekoho uraziť, alebo niekomu poškodiť, sme zostavili niekoľko takýchto zvláštnych mien.

Ako asi budú volať Samuela Vraždu doma? Vraždovci žijú v Bratislave aj mimo nej a sú tak aspoň zapamätateľný. Zapamätateľný bude aj chlapec na ulici, ktorý sa bude predstavovať ako Samo Vražda. V niektorých častiach Slovenska je gamba vulgárny výraz pre ústa. Ale lokálne aj nadávka. Priezvisko Gamba existuje a držiteľov tohto mena je nie len na Slovensku a v Čechách dosť. Na Slovensku, napríklad na Kysuciach je známe meno Gura. Tým, že sa mnoho mien na Slovensko „dováža“ z telenoviel, ale aj amerických filmov, sa pokojne môže stať, že sa sem dostane aj Kenneth. Skráteninou pre toto meno je Ken, známy partner Barbie. Nuž a pokiaľ sa nájdu vtipní rodičia Gurovci, ktorí dajú synovi meno Ken, tak sa môže rovno naučiť skákať. Šípková Ruženka je slávna postavička z rozprávok, ale neobmedzujme sa len na rozprávky. Je to tiež spisovateľka z Myjavy, alebo ešte pár dievčat v SR a ČR, čo sa tak volá. Či Ružena, alebo Ruženka a či Šípová, alebo Šípková, ako meno je to pekné. Smutný by však bol prípad, ak by sa niektorej Ruženke prihodila nehoda a upadla do kómy. Takéhoto prípadu by sa istotne zhostili mnohé aj zahraničné médiá ako kuriozity dňa. Juraj Jánošík bol známy zbojník, ktorý sa dočkal aj niekoľkých sfilmovaní, ak nepočítame zmienky v literatúre. Juraj Jánošík stále žije. Dokonca ich je niekoľko. Aj keď viac žije Jánov Jánošíkov a to doslova od severu po juh, poznáme minimálne štyroch Jurajov Jánošíkov rôzneho veku a povolania. Pokiaľ dobre vieme, ani jeden zatiaľ za lúpež nesedel. Vieme aj o ženách s menom Logová a ani jedna sa nevenuje grafike a prác na počítači. Pani Mária Bohová má síce zaujímavé meno, no do kostola nechodí. Na Slovensku sú aj rarity, ako napríklad Kukujo, Sisi, alebo Hangurbadžo. Nezabudnime ani na Mindžak, Čuri, Rozprávka, Haluška, Cic, Zajac, Rozkoš…

Vulgarizmy, a poburujúce mená ktorých sa generácie nezbavili
Medzi priezviskami možno neraz natrafiť aj na vulgarizmy a nadávky populárne až dnes. V minulosti nemuselo ísť o tvrdé nadávky, no jazykový vývin a spoločnosť samotná nezostávajú na jednom mieste. Kedysi napríklad priezvisko Buzna neznamenalo nič zlé. Dnes je mnoho Buznovcov a bývajú terčom posmechu skôr v mužskom tvare. Na Slovensku je úplne bežné meno Matrtaj. Rovnako šokujúce je prečítať si ho spredu aj odzadu. V Čechách je pomerne často terčom posmechu prípad, kedy sa vraj objavila žena s menom Blanka Protrhlá, alebo Blanka Trhlá. Hoci sme sa snažili dlho nájsť skutočného držiteľa takéhoto mena, každý jeden pokus nakoniec vyvolal domnienku, že len niekto vytvoril zámerne takýto profil s niekoho fotografiou. Sú však ľudia, ktorí stavia aj vlastný krk za to, že takúto ženu poznajú. Ani sa jej nedivíme, pokiaľ sa nemieni menom prezentovať. Čoho je ale v Čechách naozaj veľa, to sú varianty mien, ktoré používajú pomerne tvrdý vulgarizmus. V okolí Jilemnice, Jičína a Vrchlabí žije niekoľko rodín Jebavých, Kundových, a pána Picha s pani Pichovou hľadajte takmer po celej Českej republike. Ďalej pána a pani Šukových, Šukalových a Prdových zas na rôznych miestach Čiech aj Slovenska. Občas možno naraziť na meno Fiker, Píchal, veľké množstvo je Žaludovcov, a v Prahe nájdeme aj Vagínovcov. Aby sme uzavreli túto nie príliš asi u niektorých ľudí chcenú časť, časté je aj meno Šourek. Malý Pepíček Šourek sa v škôlke asi radšej ani nepredstavuje. V Čechách ho poznajú ako pomenovanie pipíka, skôr v detskom jazyku.

Zvieratká v menách pôsobia milo
Na internete sa spomína meno Lev Nečesaný. Na Balkáne sa kohútom povie rovnako, ako známa nadávka u nás na K. Hovorí sa, že na Slovensku existoval istý pán K*, avšak pomerne rýchlo svoje priezvisko vymenil za iné. V Rakúsku také meno napríklad nevadí a tak sa tam naozaj niekto môže predstaviť, ako Herr K*. Inak sú populárne mená Mravec, Vrabec, Kaňa, Kočka, Vlk, Líška a rôzne varianty odvodené od tohto mena, prípadne Sýkorka a ďalšie varianty možného použitia. Poznáme aj Lasicovcov, Medveďovcov aj Patkanovcov.

Zaujímavé sú aj neidentifikovateľné mená
Viete hneď na prvý šup, čo je z toho priezvisko? Erik Tomáš známy z televízie Markíza si istotne vytrpel svoje. Ján Ján to má naozaj veľmi ľahké. Gustáv Martin, Peter Šimon, Tomáš Maťo, Slavomír Roman, Ľubo Roman, Peter Ivan… a napočítali by sme ich ešte niekoľko. Potom ešte poznáme aj upravené krstné mená ako Peter Petrík, Peter Petráš, Július Petrovič, Peter Stanislavský… ale tí to majú s identifikáciou oveľa ľahšie. Nakoniec môžeme byť rodičom vďační, že nám pri niektorých priezviskách nevybrali šialené meno.