Hadriánov a Antoninov val (múr): zaujímavé rímske hradby v Británií

0
7087

Británia, počas okupácie Rímskou ríšou, bola územím divochov a Keltov. Rimanom šlo o územie a práve tu pocítili zásadné straty a najmä neudržateľnosť územia. Rímske tábory trpeli z neustálych nájazdov, ale trpeli aj pre stopercentnú neudržateľnosť rímskej armády tak ďaleko od hlavného velenia. Dvaja z rímskych cisárov dali názov svojim dielam, hrubým a vysokým múrom, či na niektorých miestach len hradbou, ktoré sú známe aj pod pomenovaním Hadriánov val a Antoninov val.

Hadriánov val
Opevnenie malo v čase svojej slávy 117 kilometrov, čo tvorí dĺžku 80 rímskych míľ. Pri vale bolo 14 táborov alebo pevností, ktoré bránili val pri prípadnom narušení. Na niektorých miestach dosahoval výšku 3 metre, na iných mal tento rozmer skôr do výšky. Záležalo od toho, v akej lokalite časť valu je. Na miestach bohatých na kameň a drevo sa využívali práve tieto suroviny a múry boli pevné, na mnohých miestach stoja dodnes. Už ako chránená pamiatka UNESCO. Na iných miestach bola základnou surovinou hlina. Na jednom mieste viac na západ pri rieke Irthing bol vla vystavaný až do výšky viac ako 5 metrov a široký až do 3 metrov s ťažkých kamenných blokov. Jeho stavba trvala 10 rokov od roku 122. Využívaný bol niekoľko storočí, dnes z neho zostalo viacero častí, ktoré sú turistickou atrakciou a na niektorých miestach bol aj opravený. Takmer v strede jeho dĺžky sa nachádza jeho zachovaná časť na GPS polohe: 55.007373, -2.356827‎ alebo +55° 0′ 26.54″, -2° 21′ 24.58″


Zväčšiť mapu

Hovorí sa, že 14. rímsky cisár Hadrián dal val postaviť v roku 122 z rôznych dôvodov. Niekto z historikov sa prikláňa k názoru, že šlo jednoznačne o obrannú stavbu, ktorá mala zamedziť voľný pohyb a prenikanie kmeňov zo severu na juh. Iní predpokladajú, že mohlo ísť o stavbu, ktorou si Hadrián chcel získať slávu, ak počas jeho vlády nič iné významné v oblasti vojny nebolo a ani neprebiehalo výrazné rozšírenie ríše. Mnoho ľudí a historikov si však myslí, že val mal úlohu symbolicky vytýčiť hranicu medzi vzdelanou a modernou Rímskou ríšou a zaostalým severom Británie. Výstavba valu však mohla byť aj Hadriánovou snahou udržať vojenské sily v pohybe a v práci, aby nedochádzalo k prevratom a roztrieštenosti v oddieloch. Za Hadriánovej vlády sa totiž prestalo s výbojmi a rozširovaním a nastolilo sa obdobie vlastného vzdelávania, vnútroštátneho mieru a ustálenia hraníc.

Antoninov val
So stavbou Antoninovho valu sa začalo v roku 142 a trvala len dva roky. Je úctyhodné, že sa to v chladných a upršaných podmienkach v ešte búrlivejšom území podarilo a spojili sa brehy oboch morí. Antoninov val sa nachádza severne od mesta Glasgow, prechádzal od Old Kilpatricku po Firth of Roth, a hoci je o polovicu kratší ako jeho južnejší predchodca, jeho stavba bola menej neprekonateľná, ako Hadránov val. Na niektorých miestach ho totiž tvorili len hlinené vyvýšeniny s priekopou. Iné zas tvorili pevné hradby s použitím drevených kolov pred nimi na znemožnenie priameho útoku na hradbu. Zažil menšiu slávu, ktorá vyplývala z najmä slabej využiteľnosti. Udržateľnosť územia bola veľmi namáhavá. Antoninov val mal rozšíriť rímske územie viac na sever, no nepodarilo sa udržať pokojnú situáciu medzi oboma valmi. Piktovia na severe chápali, že sú neustále vytlačovaní na sever a bojovali. Úloha Antoninovho valu bola nahradiť Hadrianov val a presunúť väčšinu obrannej sily viac na sever. Pozdĺž hradieb Rimania vybudovali niekoľko pevností. Tie najväčšie padli za obeť najrýchlejšie. Jednou z menších, no dnes najzachovalejších je Rough Castle Fort blíézko Falkirku, prípadne pevnosť Bar Hill, z ktorých zostali základy. V roku 164 sa práve pre spomínanú neudržateľnosť územia Rimania stiahli na juh za Hadriánov val. V roku 197 sa opäť podarilo Rímu prejsť k Antoninovmu valu s vojskom, ktoré ho opravilo a ešte na niekoľko rokov udržalo. Keďže vojsku velil cisár Septimius Severus, val sa v niektorých zdrojoch už uvádza ako Severusov val. Miestne povery hovoria, že legendárny Artušov Kamelot bol v skutočnosti Rough Castle Fort. Ale podobných legiend je v krajine viac.
GPS poloha: 55.997742, -3.858744‎ alebo +55° 59′ 51.87″, -3° 51′ 31.48″


Zväčšiť mapu

Video
Hadriánov val:

Antoninov val v Škótsku

foto: screenshot video youtube