Bezhlavý templár, či duch mlynárovej dcéry – Legendy starej Prahy

0
3191

Praha, ináč nazývaná aj stovežaté mesto, je staroveké mesto, ktoré je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Spleť tajomných uličiek opantá a zaujme každého jedného návštevníka tohto starobylého mesta. Ukrýva v sebe množstvo tajomstiev ale i legiend. Dnes si priblížime tie najznámejšie.

Praha centrum, foto Maťa

Bezhlavý templár
V starej Prahe kedysi žil šľachetný templársky rytier, ktorého všetci poznali. Jazdil na krásnom bielom koni. Dnes je jedným z najobľúbenejších duchov. Medzi polnocou až jednou hodinou ráno sa jeho duch premáva po Liliovej ulici držiac svoju hlavu v ruke. Hľadá niekoho, kto ho vyslobodí zo strašného prekliatia. Podľa legendy ho môže vyslobodiť iba ten, kto nájde odvahu a zastaví jeho koňa, zmocní sa jeho meča a prebodne mu ním srdce. Čím si vyslúžil templár takýto trest nie je známe, ale v jeho existenciu sa verí dodnes.

Zavraždená mníška
S kláštorom sv. Anežky Českej, ktorý sa nachádza na Josefově, sa spája ďalšia zaujímavá legenda. Pokiaľ milujete nočné prechádzky, skúste sa zatúlať aj do týchto miest. Možno tam stretnete ducha zavraždenej mníšky. Nie je však nejaká obyčajná mníška. Išlo o dcéru bohatého šľachtica, ktorá sa previnila tým, že sa zamilovala do chudobného rytiera. Jej rodina bola proti manželstvu a tak sa jej otec rozhodol zavrieť ju do kláštora ako trest. Deň pred tým, než ju mali odviesť, tajne sa stretla so svojou láskou. Avšak na milencov už čakal jej otec, ktorý ju nemilosrdne prebodol. Odvtedy sa jej duch túla okolo kláštora. Niekedy je vraj celá zakrvavená a ťažko plače, inokedy sa vraj iba usmieva na nešťastne zamilovaných. Jedného večera sa vraj zjavila dievčine, ktorá sa chcela pre nešťastnú lásku otráviť. Vraj jej jed z ruky vytrhla a namiesto toho jej dala peniaze, aby mohla začať šťastný život so svojou láskou.

Utopená slúžka
Ďalší tragický osud stretol slúžku, pracujúcu v Dome u zlaté studny. Ide o jednu z najkrajších budov v Starom Meste, ktorá je tiež opradená rúškom tajomna. V krčmách po okolí sa po dlhé roky rozprával zaujímavý príbeh. Podľa neho, bola vo dvore tohto domu studňa, ktorá skrývala cenné poklady. Služobná Ľubomíra, sa jednej noci rozhodla do studne nazrieť. Keď sa však nahla cez okraj, spadla do studne a utopila sa. Majitelia domu museli dať studňu vyčistiť. Pri čistení sa uvoľnil jeden z kameňov a odpadol. Z toho miesta sa začali sypať stovky tisíc zlatých mincí. Majitelia sa hneď stali boháčmi. Úbohá slúžka však vraj dodnes chodí po okolí a plače. Voda jej tečie z vlasov, zuby drkotajú zimou… Záchranu jej prinesie vraj iba jedna minca zo starej studne, ktorá pomôže dobrákovi, ktorí sa modlí za jej dušu.

Duch mlynárovej dcéry
S Lichtenštajnským palácom sa spája ďalšia zaujímavá legenda. Kedysi dávno žil bohatý mlynár a mal dcéru. Tá však bola márnotratná a snažila sa dostať do vyššej spoločnosti. Nedarilo sa jej to a tak si zaumienila, že sa aspoň dostane na bál šľachtičných na Lichtenštajnský palác. Aj napriek tomu, že jej otec bol bohatý, nepodarilo sa mu využiť svoje konexie nato, aby ju na bál dostal. Dievčina sa chcela stoj čo stoj na túto udalosť dostať, tak uzatvorila zmluvu s diablom. Ten ju tam prepašoval ale utrpela veľkú hanbu. Nikto si ju nevšímal a muži s ňou netancovali. Po jej smrti prišla daň – musela splniť zmluvu,  ktorú kedysi dávno podpísala s diablom. Vrátila sa do paláca ako zlý duch, ktorí robí ľuďom zle. Starých zráža na zem, mladých mužov prenasleduje s otvorenou náručou, ako keby s nimi chcela tancovať. Horšie prekvapenie však čaká mladé dámy. Na tie sa zo závisti vrhne a škriabe ich a hryzie, vraj preto, aby už nikdy neboli také pekné ako sú teraz.

Praha v sebe ukrýva omnoho viac mýtov a legiend. Je to mesto bohaté na históriu a jeho uličky sú presiaknuté kadejakými osudmi. Dnes sme Vám priniesli iba malú ukážku.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Tina.