Playstation vyvíja Project Morpheus, herný vizor na hlave

0
1615

Project morpheus PlaystationPredstava, že dodáte svojim herným chúťkam celkom iný rozmer podobný realite sa čoraz viac začína napĺňať. V poslednom roku sa čoraz viac skloňovali rôzne pokusy vývoja herného a vôbec systému virtuálnej reality, ktorý by po nasadení na hlave vedel pred očami spracovávať obraz a pohyby do akcie v hernom, či len dnes ešte neznámom virtuálnom prostredí. Okuliare, ktoré by nás preniesli do iného sveta sa už objavili v sci-fi filmoch a tak skutočné patenty na niečo také majú scenáristi a filmári. Pokusy Facebooku angažovať sa v technológiách tohto typu sú však zatienené momentálne informáciami od Sony Computer Entertainment a ich Playstation. Vlastný vizor od Playstation by sa mal objaviť na trhu v roku 2016.

Vizor od Playstation
Playstation plánuje pripraviť vlastný vizor na trh v roku 2016. Jeho vývoj napreduje a prvé prototypy prinášajú pomerne dobré výsledky. Ešte stále sice nie je jasné, či pôjde len o doplnok k aktuálnemu Playstation 4, alebo aj o samostatne používateľný produkt (pre menšie aplikácie, programy a podobne). Bude disponovať plnou kompatibilitiou s novou konzolou, pretože neponúkne obraz len v headsete ale aj na obrazovke televízora samotného, čiže stále je šanca na zapojenie aj ďalších, nie len jedného hráča s jediným headsetom. Pre čo najlepší zážitok z virtuálnej reality, ktorej pocit by mal získať hráč hlavne pri hrách, ktoré už budú počítať s takýmto prostredím, bude nastavené aj reprodukovanie zvuku v 3D. Pre hráča tak bude konečne zásadným rozdielom zvuk pod ním, nad ním, či z rôznych smerov. Mimo obraz samotný, ktorý záleží od prostredia, herného titulu, či zamerania, tak pôjde opäť o ďalší posun.

Na to, aby virtuálna realita fungovala, je nutná nízka latencia, snímková frekvencia a hlavne vysoká úroveň dnešnýcgh televízorov a úroveň Playstation 4. Táto kombinácia umožňuje vývoj a docielenie čo najlepšieho pocitu reality. Pri pohybe hlavou totiž chcete, aby tento pohyb naozaj bol pohybom, nie len odhadom pohybu. Hráč potrebuje získať aj z drobností a detailov pocit, ktorý si možno v počiatku ani neuvedomí, no zásadnejšie by rozoznal, ak by rýchlosť pohybu, alebo iná nevyváženosť nesedela.

Prvé herné lastovičky
Na poslednom veľtrhu technológií E3 sa objavili prvé dve demoverzie hier pre otestovanie vlastností prototypu Projectu Morpheus. Prvou bola hra The Deep, ktorá hráča dostala pod vodnú hladinu k žralokom.

Druhou bola akčnejšia Street Luge, v ktorej sa azda po prvý krát objavila športová disciplína riskantného ľudského skateboardu rútiaceho sa na kolieskach po hornatých asfaltových cestách len vďaka gravitácií. Kým v realite by jazdec ovládal jazdu telom, tlakom a prevažovaním váhy, tu stačí pohyb hlavy, čo je o niečo viac fyzicky náročnejšie ako len ovládanie ovládačom a klávesnicou, no je to niečo celkom iné, o niečo blížiace sa viac k realite. Predstava podobného zariadenia však pritom nekončí len pri týchto dvoch demoverziách. Využiť by sa dala aj pri hrách, kde je dôležité mať dostatočný rozhľad, akčné hry, prípadne aj hry pracujúce s hlavou, presnejšie s jej fyzickými pohybmi ako sú svojim spôsobom aj „prilbové“ preteky.