Antarktída a dosahovanie južného pólu: prvenstvá, bádatelia aj rekordy

0
2810

Južný pól v nehostinnej Antarktíde bol odnepamäti cieľom bádateľov a dobrodruhov, dá sa povedať od dôb, než vôbec svet spoznal význam pólov a ich presnú polohu. Lákadlom je najmä jeho nedostupnosť a výnimočnosť. Miesto, ktoré dokáže, že je muž mužom. Viete, kto celkom prvý dosiahol južný pól?

Prvý človek na južnom póle
Úplne prvým človekom na južnom póle bol slávny Roald Amundsen, nórsky vodca 5 člennej skupiny presne 14. decembra 1911 pred obedom po 53 dennom putovaní so psím záprahom zo Zátoky veľrýb.

Prvý prelet nad južným pólom
O približne 18 rokov neskôr uskutočnil americký letec Richard Byrd prelet nad južným pólom. Stalo sa tak presne 29. novembra 1929.

Prvý človek na južnom póle, ktorý už dosiahol severný pól
Na južnom póle sa objavil aj človek, ktorý pred tým navštívil severný pól. Bol dním Dr. Albert Paddock Crary, polárny geofyzik a vedec, ktorý v roku 1952 dosiahol severný pól a v roku 1961 sa mu podarilo dosiahnuť so skupinou vedcov aj pól južný. Bolo to na pásovom vozidle.

Najrýchlejšia samostatná výprava na južný pól s pomocou vetra
Celkom najrýchlejšia výprava na južný pól s pomocou vetra sa podarila Nórovi B. Ouslandovi, ktorý v roku 1996 putoval od 15. decembra do 19. decembra len s pomocou lyží a kombinácií šarkana s padákom, ktorý ho ťahala na spôsob kitesurfistov. Šlo vo všeobecnosti o najrýchlejšie dosiahnutie južného pólu bez pomoci iného človeka.

Prvá samostatná výprava na južný pól
Samostatnú výpravu je nutné chápať ako výpravu jediného človeka bez pomoci iného ľudského pomocníka. Aj v celkom prvej samostatnej výprave si drží prvenstvo Nór. Bol ním Erling Kagge v roku 1993. Trasa s ostrova Berkner mu trvala 50 dní a merala približne 1400 km.

foto: ilustračná fotografia v článku, RT televízia