Pavillon Lenôtre na parížskom Champs-Elysées

0
1519

Prestížna reštaurácia a kaviareň „Lenôtre“ je v smotanovo bielej budove s kamennými dekoráciami v štýle Art Deco na čísle 10 avenue Champs-Elysées, v susedstve prezidentského paláca Elysées.

Lenôtre je svetovo preslávený cukrár. Vo Francúzsku pojem „Lenôtre“ nepotrebuje žiadne vysvetlenie, patrí ku všeobecnej kultúre, už deti na základnej škole vedia, že prezidentom je Sarkozy a Lenôtre je meno a značka umelecky krásnych a chuťovo neprekonateľných zákuskov, a nielen zákuskov. Čokolády, zákusky, zmrzliny, šampanské, tenké plátky údeného lososa, zapíjané pohárom chladného bieleho vína, všetko vysokej kvality, nezabudnuteľnej chute a umeleckého dizajnu.

Terasa s prútenými stoličkami obklopená zeleňou, vnútri, v takzvanej zimnej záhrade, vysoké sklené okná zalievajú miestnosť svetlom a spájajú vás s terasou, za ktorou vidíte časti paláca Grand Palais.
Vysoký čašník s tmavými očami a priateľským úsmevom, bez náhlenia, trpezlivo vysvetľuje a pomáha pri ťažkom rozhodovaní výberu dezertov a nápojov. Vyhráva degustácia 6 „macarons“ chutí podľa nášho výberu: čokoládové, karamelový s príchuťou slaného masla a vanilkové, čokoládový zákusok s ríbezľovou šťavou v miske.
Horúca čokoláda prichádza v porcelánovom bielom krčiažku, množstvo zodpovedá aspoň štyrom šálkam, je hustá, sýta s razantnou a zároveň rafinovanou chuťou.
Na smäd najlepšie pasoval „thé glacé maison“ – „doma“ vyrobený ľadový čaj – skutočne nemal nič spoločné s fľaškovým „ice tea“. Svieži nesladený, s citrónom a k tomu krčiažtek s tekutým trstinovým cukrom, ktorý dal nápoju potrebnú dávku sladkosti.
Priestory s elegantným dizajnom, pohľad na plne rozkvitnuté široko rozvetvené biele orchidey pri našom stole, čierno-biele prúžkované šaty pri vedľajšom stole sediacej mladej mamičky s bábätkom v rozkošných šatečkách, sme v Paríži, v srdci Paríža, s ústami plnými čokoládovej chute.

Prvú gastronomickú školu Lenôtre vytvoril v roku 1971 Gaston Lenôtre. Drží sa tradície, je otvorená pre nové kreatívne nápady, jej cieľom je perfekcia, úspešne sa snaží držať krok so svojou svetovou reputáciou, a ako o sebe tvrdí, je perfektnou syntézou minulosti, prítomnosti a budúcnosti.

Lenôtre stavia priečku konkurentom v Paríži veľmi vysoko, avšak pri nazeraní a obdivovaní výkladov parížskych „pâtisserie-boulangerie“ (cukrární-pekární) treba uznať, že ani konkurentom znalosti, nápady, šikovnosť a francúzske „savoir-faire“ rozhodne nechýba. Zákusky, či torty sa jedia už pohľadom.
Uverejnené fotografie, plus dve ďalšie možno nájsť aj na Facebooku facebook.com/zaujimavosti.

Pripravila Maria Dopjerova-Danthine, autorka knihy Paríž – moja láska, môj život.