Macarons – Parížske farebné lentilky

0
1994

„Macarons“ (makarónky, či pusinky) – drobné okrúhle koláčiky patria k parížskym klišé, tým pozitívnejším, tým, kvôli ktorému Angličania chodia Eurostarom na otočku do Paríža, aby si so sebou odniesli bonboniérové škatule s farebným výberom koláčikov plnených krémami klasických, menej klasických a exotických príchutí.

Parížske lentilky cukrovinky pusinky

Hoci ich nájdete v mnohých cukrárňach a dokonca i v supermarketoch, najprestížnejšie a najvyhľadávanejšie sú „macarons“ dvoch konkurentov: Ladurée a Hermé.
História „macarons“ Ladurée začína Pierrom Desfontaines, bratrancom Louisa Ernesta Ladurée, ktorý v polovici XX. storočia, mal myšlienku zlepiť dokopy dve kolieska „macarons“ a naplniť ich chutnou plnkou. Tento maličký koláčik, zvonku chrumkavý, vnútri so sýtou, na jazyku sa roztápajúcou plnkou sa každé ráno vyrába v cukrárskej výrobni Ladurée. Odborníci s ich „savoir-faire“ precízne dávkujú mandle, vajíčka, cukor a štipku toho neznáma, ktoré je potrebné na udržanie svetovej slávy parížskych „macarons“.
Čajovne s predajňami makaróniek Ladurée nájdete v Paríži na ulici Champs-Elysées (tá je dočasne zavretá kvôli nedávnemu požiaru), na ulici rue Royale a na ulici rue Bonaparte pri kostole Saint-Germain.

Parížske lentilky cukrovinky pusinky
Parížske lentilky cukrovinky pusinky

Pokým vás čašník usadí v miestnosti so stenami pomaľovanými motívmi exotických rastlín a vtákov, a prinesie vám to, po čom túžite v porcelánovom servise, so strieborným príborom a cukorničkou, si posedenie v čajovni Ladurée na rue Bonaparte treba zaslúžiť trpezlivým, zhruba polhodinovým čakaním. Klientela má parížsko-turistický nádych, od mnohých stolov sa ozýva americká angličtina.
Pri „dégustation“ – ochutnávke 4 maličkých jednohubkových macarons dlho premýšľate, ktoré príchute sú najviac neodolateľné. Zostať pri klasike a zvoliť vanilku, čokoládu, pralinkový krém, malinu, či kokos. Alebo zvoliť exotiku plnkami príchutí ako „Fôret noire“ („Čierny les“) s tmavou čokoládou a griotkou, karamelu so slaným maslom, zeleného jablka, či z lupeňov ruží. K zimnej ponuke patria makaróny s plnkou z gaštanového krému, ďatlí a fíg.

Parížske lentilky cukrovinky pusinky

Každú sezónu Ladurée vytvára nový „parfum“, ako Francúzi nazývajú príchuť. A nielen príchute sú dôležité, ale aj farby, či skôr farebné odtiene makaróniek. Ako Francúzi vravia, „farba je dôležitou zložkou zvádzania, sedukcie“, od pohľadu sa ide k dotyku a od dotyku ku kontaktu s jazykom.

Parížske lentilky cukrovinky pusinky

Viac fotografii nájdete v albumoch na facebook stránke – Facebook.com/Zaujimavosti
Pripravila Maria Dopjerova-Danthine, autorka knihy Paríž – moja láska, môj život.