E621 – L-glutaman sodný: neustále pod drobnohľadom odborníkov

0
1947

L-glutaman sodný, známy tiež ako MSG, je azda najznámejší zvýrazňovač chuti bez vlastného zápachu bielej farby. Bežne sa nachádza aj v našom tele viazaný v bielkovinách a spravuje funkciu niektorých orgánov. Označenie MSG vychádza z názvu monosodium glutamate. V obchodoch ho možno kúpiť aj vo forme dostupného výrobku pod názvom Glutasoľ. Priemyslovo sa vyrába zo škrobu, prípadne štiepením rastlinnej bielkoviny najčastejšie zo sóje.

Najčastejšie sa s ním stretneme v čínskej kuchyni, kde ho ako zvýrazňovač a dochucovadlo používajú vo veľkom, no je tiež v USA známe ako priamo soľ, či súčasť koreniacích zmesí, ktorej sa milovníci zdravého štýlu predsa len vyhýbajú. Býva súčasťou rôznych omáčok a polievok. Využitie má najmä priamo v hotových jedlách, alebo polotovaroch, kde stačí len krátka príprava, alebo priama konzumácia. Použitie je tiež možné pri príprave mäsa, rýb, zeleniny.

Malé maskovanie a zdravotné účinky
Pozor, látku v zložení môže maskovať pojem „želatína“, alebo „sójový hydrolyzát“. Nie je vhodný pre deti vzhľadom na možné ovplyvňovanie zdravého vývinu. Látka môže spôsobovať podráždenosť a iné psychické stavy. Zvýšená konzumácia čínskej kuchyne, kde je látka využívaná niekedy až v nezdravej forme môže mať za následok aj ovplyvnenie tvorby hormónov. Neustále sa jej však venujú rôzne vedecké štúdie. Nejasnosť ohľadom rozsahu zdravotných komplikácií práve v spojení s L-glutamanu sodným sa neustále niekto snaží objasniť novým výskumom. I to môže byť varovaním pred neobozretným a vyšším príjmom tejto látky do tela.