E220 – Oxid siričitý: pomocník v potravinárstve, ktorý môže ublížiť

0
9322

V skutočnosti ide o plyn, ktorý vzniká pri zahrievaní síry a preto aj taký názov. V potravinárstve má napriek svojmu syntetickému vzniku bohaté využitie najmä ako antioxidant a konzervant. Používa sa najmä vo vinárstve proti hnednutiu bieleho vína. Považuje sa tiež za prírodné bielidlo a uchovávateľ prírodnej farby ovocia, ktoré by inak pri bežnom styku so vzduchom hnedlo. Využíva sa teda pri sušení ovocia, zaváraní, pri výrobe nápojov a džemov.

Bezpečný, alebo nebezpečný?
Napriek bohatému využívaniu v potravinárstve a vinárstve, nie je veľa výskumov, ktoré by sa viac témou škodlivosti oxidu siričitého zaoberali. Látka však je na zozname nebezpečných látok a jej použitie je kontrolované azda všetkými krajinami, ktoré produkujú víno a látka je využívaná v priemysle. Sú známe zásadne negatívne účinky na ľudí postihnutých silnou astmou, jeho prijímanie do tela tiež môže následne ovplyvňovať bolestivosť tráviaceho traktu a hlavy. Nadýchanie oxidu siričitého bez kyslíka môže spôsobiť smrť. V detskej strave sa určite odporúča výrazne oxid siričitý obmedziť.

Zvláštne je, že oxid siričitý možno nájsť vo výrobkoch, ktoré sa venujú BIO stravovaniu, zdravej výžive, v rôznych octoch, bežne dostupných zaváraninách, detskej výžive a hlavne teda vo víne.