12. októbra je dňom jabĺk, jablko je pritom druhé najzdravšie ovocie

0
3072

JablkáV niektorých mestách na Slovensku sa dnes budeme môcť stretnúť s dobrovoľníkmi, ktorí budú rozdávať jablká. Keďže dnešok (12. októbra) je Ligou proti rakovine vyhlásený za dňom jabĺk, kladie si za dôraz pripomenúť ich výnimočnosť, zdravotné účinky a ich v našich končinách celkom dobrú dostupnosť. (Foto: pixmac.cz Apples)

Druhé najzdravšie ovocie na svete
Napriek tomu, že jablko považujeme mnohí za najbežnejšie ovocie a je preto aj často prehliadané, má mnoho vlastností, ktoré by sme mohli oceniť. Priaznivé účinky na zdravotný stav pre vysoký obsah vitamínov.
Napomáhajú obmedzovať rast rakovinových buniek (najmä celé aj so šupkou). Výborne vplývajú na kosti, na dýchacie problémy a pre vysokú antioxidačnú hodnotu sú odporúčané najmä tým, čo svoju životosprávu výrazne zanedbávajú. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín C, z minerálov zas draslík, vápnik a horčík. Vláknina prospieva celkovému metabolizmu.

Toto je rebríček, ktorí zostavili americkí odborníci na výživu, pri ktorom brali ohľad na pomer vitamínov, živín a antioxidantov.

1. Acai (exotické bobule vzhľadom pripomínajúce čučoriedky)
2. Jablká
3. Avokádo
4. Banány
5. Černice
6. Čučoriedky
7. Melón (odroda cantaloupe)
8. Čerešne
9. Citróny aj limetky
10. Brusnice a ďalšie

Jablko je neobyčajný plod. Neveríte?
Zahrýzla sa nejaká Snehulienka do hrušky, slivky, či banánu? Bolo to Jablko. Jablko je krásne, dlho vydrží, prepravovať ho môžete aj v kabelke a hravo sa čistí. Stalo sa symbolom a dalo názov softwarovému a technologickému gigantu Apple. Je jedným z najzákladnejších slovíčok v cudzej reči pri jej výuke a býva pri výuke angličtiny pre deti najčastejším slovom podobne ako „DOG“, „CAT“, „SUN“, „PEN“ a ďalšie. V tvare jablka bola známa séria plastových nádob za socializmu. Jablko kreslia mnohí umelci ako prírodný objekt schopný hrať farbami, ale aj výborne tieňovateľný. ak nie v profesionálnej sfére tak určite počas štúdií na školách. Pokiaľ sa v reklame ukazuje, aké silné má herečka zuby, zahryzne sa vždy len do jablka.

Je častým symbolom vo filmoch aj knihách. Jablko je však aj prvým ovocím spomínaným v Biblii a tomu zakázanému neodolali prvý muž a prvá žena. Bez jabĺk a škorice – konkrétne bez jablkovej štrúdle si nedokážeme mnohí predstaviť jesenný večer, či Vianoce. Tá patrí aj k tradičnej husacine, tak obľúbenej v okolí Grobu. Jablká dali vzniknúť aj rôznym zemepisným názvom. České mesto Jablunkov malo vzniknúť v okolí jablone, pri ktorej sa stretávali obchodníci a pohostili sa jej plodmi. V Poľsku majú Jablonku a na Slovensku máme Jabloňové aj Jablonicu. Ak by chcel niekto popierať význam jabĺk, je to nemožné. Každá dobrá výživa všetkých detí na Slovensku sa skladala aj z jabĺk. Bez presnidávky u jabĺk si ešte aj dnes mnohé deti nevedia predstaviť ráno.
Gastronómia pozná stovky receptov, kde je možné využiť jablká. Nie len pri zaváraní, sušení a inej konzervácií, ale aj pri príprave omáčok a mäsa.