Západonílska horúčka v USA aj v Európe zabíja, šíria ju komáre

0
1833

KomáreAkoby nebolo už rôznych ochorení dosť, teplé počasie a sťahovanie vtákov spôsobuje v Európe vážne problémy. Z Afriky sa k nám začal šíriť vírus západonílskej chrípky (East Nile Virus), proti ktorej neexistuje žiadne účinné liečivo, protilátka, ktorá by zabránila ochoreniu. Človek so slabou imunitou jej podľahne do niekoľkých dní, silnejšia imunita zas môže, ale nemusí byť zárukou prežitia priamej nákazy. Pravdepodobnosť nákazy zvyšuje aj vek nakazeného, ohrození sú starší, ale aj malé deti, ktorých imunita ešte nemá dostatok sily. Príznaky sa prejavujú ako bežná horúčka, zvýšenou únavou ale aj vyrážkami. Vo väčšine prípadov však nemá jasné príznaky. Vírus je známy už niekoľko desaťročí. Na Slovensku sa už v minulosti objavil. Neutíchajúce teplé počasie však môže znamenať jeho znovuobjavenie a aj obete.

V Európe už obete, americký Texas taktiež
V Maďarsku sú známe prípady nákazy. V Srbsku už zomreli minimálne traja ľudia a nakazených viac ako 30 ľudí. Ochorenie sa už objavilo aj v Grécku, Rumunsku a dostalo sa až do Ruska. Západonílska horúčka sa kedykoľvek môže prejaviť aj na Slovensku. Napomáha tomu hojnosť komárov a teplo. Najväčšie peklo vírus robí momentálne v USA, kde je až 41 mŕtvych a viac ako 1000 potvrdených nakazených. Najviac je postihnutý štát Texas, po ňom už v menšej miere Mississippi, Oklahoma a Južná Dakota.

Za šírenie môžu komáre
Vírus prenášajú vtáky, avšak ak sa ich krvi nacicajú komáre, tie sú ďalej prenášačmi tohto vážneho ochorenia na ľudí. podľa viacerých zdrojov nezáleží na druhu komára, ale na vlastnostiach tohto hmyzu, iné zdroje zase hovoria o čisto komároch druhu culex. Cicaním infikovanej krvi a ďalším prenášaním vírusu pri útoku už na človeka sa vo väčšine prípadov nemusí preniesť aj nákaza, prípadne sa nemusí u človeka prejaviť. Menšia, ale zásadnejšia časť uštipnutých ľudí však môže od komára nákazu získať. Vírus západonílskej horúčky patrí do skupiny arbovírusov. Inkubačná doba je od 2 do 12 dní.

Žiaľ nepodarilo sa nám zistiť, či sa na výrobe vakcíny pracuje, prípadne ako ďaleko výskum pokračuje. Keďže však problémy zasiahli aj USA, môžeme predpokladať, že záujem o nájdenie protilátky bude väčší. Len nedávno sme písali o najväčšom zabijakovi v ríši zvierat, ktorým je komár. Snáď tento článok neprivolal túto hrozbu až k nám… pomôcť si môžeme aj sami nevystavovaním sa rizík nákazy komárov pri vodných plochách stojatých vôd, močiarov a pod. Repelent a odpudzovač hmyzu v miestnosti je jednoduchým riešením problémov s týmto nevítaným dotieravým hmyzom.