Psoriáza, či lupienka, je kožná choroba aj zo stresu, liečiteľná rybičkami

0
5246

PsoriázaToto neinfekčné kožné ochorenie, nazývané aj lupienka, má asi 5% ľudí na svete. Ide o zápal kože, prejavované sa odlupovaním sa, akýmsi šupinatením, odumretých buniek. Bunky napadnuté touto chorobou sa delia 4 až 8-krát rýchlejšie ako zdravá koža.

Príznaky, prejavy a príčiny
Príznakmi je odumieranie suchej kože, ktorá spôsobuje akési lupene kože. V prvom štádiu je neviditeľná, avšak v poslednom, najhoršom môže spôsobovať choroby ako napríklad cukrovka. Prejavuje sa najčastejšie svrbením a nepekne pôsobivými fľakmi. Choroba nie je infekčná ako sme už spomenuli, takže ju nemôžete dostať pri dotyku psoriatika či kúpaní sa v bazéne s chorým. Choroba sa dá získať dôsledkom zlého životného štýlu, rôznych autoimúnnych ochorení, zlej činnosti vnútorných orgánov a hlavnú úlohu zohráva stres. Pri stresových situáciách a oslabenej imunite sa tejto chorobe u vás zapáči. Nesmieme však zabúdať aj na dedičnosť. Ak mal jeden z rodičov psoriázu, je približne 10% možnosť zdedenia, avšak pri ochorení obidvoch rodičov sa toto percento zvyšuje až na 50%.

Liečba
Niektorí lekári tvrdia, že sa liečiť nedá. Niektorí zas, že je liečiteľná, iba na to treba veľa trpezlivosti. Najčastejšie na vyliečenie či zmiernenie príznakov sa používajú lokálne kortikoidy. Taktiež účinné bývajú aj zábaly, kúpele alebo zložky vitamínu D3. Na Slovensku sa najčastejšie používa terapia kortikoidmi a fototerapia. Pri fototerapii ide o ožiarovanie postihnutých miest UV žiarením. Liečby sa taktiež môžu kombinovať v závislosti od účinnosti na pacientovi. Chorým sa príznaky zmierňujú po pobyte pri mori a najnovším riešením sú tzv. rybičky. Vtedy si postihnuté miesta ponoríte do akvária s rybičkami, ktoré sa živia odumretou kožou. Jedna návšteva však nestačí, kúru treba opakovať a výsledky sú priam zázračné.