Samsung Galaxy S4: zaujme výnimočný displej alebo 13 Mpx fotoaparát

0
2012

Mobilný telefón, kde je telefonovanie až druhoradé, ak nie treťoradé, s bohatým výberom funkcií a výborným displejom, to je vlastne dnes štandard, keďže veľká časť komunikácie sa deje už prostredníctvom internetu a sociálnych sietí. Napriek vyhýbaniu sa našej redakcie kvalitnejším dotykovým telefónom, sme sa predsa len dostali k Samsung Galaxy S4, ktorý s čistým svedomím možno považovať za slušné alternatívy až príliš prechvaľovanému iPhonu. Pokiaľ ste získali názor na tento druh telefónov pre nedokonalosť doteraz používaných značiek a modelov, napravte si tento názor so Samsungom Galasy S4. Jeho rýchlosť, reakcie a výnimočný displej sú možno základnými plusmi, pre ktoré sa rozhodnete si ho ponechať. Na nás urobil určite pekný dojem.

Samsung galaxy S4

Prednosti
V jeho technickej špecifikácií znalejším určite udiera do očí 4 jadrový procesor 1.9 Ghz Qualcomm Snapdragom 600, 2 GB RAM a 5 palcový displej AMOLED. Zaujímavosťou je aj 13 Megapixelový fotoaparát a Full HD kamera. Sklo má typové označenie Corning Gorilla Glass 3, pripojiteľnosť cez WIFI, Bluetooth a samozrejme s režimami ako HSDPA, HSUPA, a ďalšie. Pri pohľade na hardwarovú výbavu vlastne ani nemožno pochybovať o rýchlosti a „poslušnosti“ prístroja. V predaji sú verzie s ponukou priestoru 16 GB, 32 GB alebo 64 GB

Vzhľad
Biela, alebo čierna verzia Samsung Galaxy S4, obe disponujú rovnakým dizajnom a 8 mm tenkým telom. Na spodnej hrane sa nachádza port pre nabíjanie, pričom ide o univerzálny port pre dnes už bežne využívané nabíjačky Samsungov, zároveň dátových káblov pre pripojenie s USB portom počítača, či televízora. Tlačidlo pre vypnutie s anachádza na pravej hrane vyššie. Pri držaní v pravej ruke je dostupné pre palec, v prípade zhasnutia aktivuje displej a po ďalšom pridržaní ponúkne na výber vypnutie, reštart, prenosy, alebo letecký režim. V prípade aktívnosti prístroja zas po stlačení zablokuje displej a zhasne (nevypne). Na opačnej strane a teda na ľavej hrane sa nachádza tlačidlo s dvoma aktívnymi bodmi pre ovládanie hlasitosti a v niektorých prípadoch aj iných funkcií. Vrch tvorí port pre slúchadlá a na zadnej strane v hornej časti sa nachádza fotoaparát, jeden z vysokých plusov prístroja. Hneď pod ním osvetlenie a blesk. Po celom obvode je viditeľné kovové lemovanie vnútornej kostry. Predná a aktívna časť Samsung Galaxy S4 tvorí dominantný displej, 11,1 centimetrov vysoký a 6,3 cm široký. Na výšku pod displejom nájdete jediné fyzické tlačidlo na ukončenie aplikácií, či minimalizácie činností a pod. Po jeho bokoch sú ďalšie dve tlačidlá, ktoré sa po dotyku rozsvietia. Prvé ponúka menu a možnosti s aplikáciami, prípadne iné vlastnosti v konkrétnych aplikáciách. To druhé vracia na predošlú stránku pri surfovaní. Vrch prístroja tvorí úzky reproduktor počas hovorov…áno, konečne sa dostávame k telefonovaniu a nájdete tu aj drobnú kameru, ktorá je určená buď na videohovory, na Skype, alebo na snímanie, fotografovanie tváre a spájanie obrazu pred prístrojom a za prístrojom do jednej fotografie.

Náhľad pod kapotu
Zadný kryt je veľmi tenký a tak na jeho otvorenie netreba veľkú silu, ale skôr opatrnosť. Ukrýva tenkú batériu 3.8V Li-on 9.88 Wh. Po jej vybratí je možné zasunúť sim kartu. V tomto prípade pozor. Testovaný prístroj v našom prípade neprijímal bežnú SIM KARTU ale je nutné od operátora získať novú verziu menšej sim karty. V tesnej blízkosti portu pre vloženie SIM sa nachádza port pre microSD kartu, podľa technických parametrov až do 64 GB. Ďalej sa pod krytom nachádza niekoľko bodov, ktoré slúžia skôr pre odborníkov na prácu so software prístroja.

Displej a rozhranie
Pred kúpou mobilného telefónu si dnes mnohí pozrú recenzie, alebo len nekupujú mačku vo vreci. V každom prípade však prekvapí prvé zapnutie a rozsvietenie. Perfektné farby na až 5 palcovom displeji, ktorý označujú technické popisy ako FULL HD Super AMOLED, vynikajú perfektnou ostrosťou a zobrazovaním čiernej, ako si len pomaly zvykáme na LED televízoroch a obrazovkách počítačov. Bez preháňania je dokonca možné tvrdiť, že fotografie bežne viditeľné na monitore počítača vyniknú oveľa viac a živšie než pri otvorení cez klasický počítač. Nestávalo sa totiž len priamo mne, ale aj iným pri sledovaní napríklad profilových fotografií na sociálnej sieti, že ide o buď iné fotografie, alebo lepšie fotografie. Príjemná svetelnosť displeja je jedným z lákadiel, ktoré motivujú k ďalšiemu poznávaniu.
Samsung Galaxy S4 ponúka rozlíšenie 1920×1080 s až 16 miliónmi farieb

Samsung Galaxy S4

Ovládanie
Samsung Galaxy S4 disponuje operačným systémom Android 4.2.2, čo zároveň neobmedzuje a prístroj tak disponuje bohatým svetom aplikácií a možností, ktoré mu umožňuje prítomnosť dnes najrozšírenejších systému na mobilných zariadeniach. Je tu viditeľná samozrejmá úprava oproti iným značkám zariadení, kde je používaný Android 4.2.2.. Systém dnes dôverne známy ponúka widgety, celkovo 7 widgetov, pričom defaultne sa zobrazuje tretí a je na vás, aké ikony si umiestnite v akom widgete. Ovládanie, presúvanie ikon, ich umiestňovanie a správa zložiek je o niečo jednoduchšia ako pri predošlých Androidoch. Na všetko viac menej postačuje pridržanie prsta na ikonky a zobrazí sa následne náznak polôh ďalších miest, kde je možné umiestniť konkrétnu ikonu, ale pri aktívnosti ovládania widgetov sa objaví aj možnosť vytvorenia zložiek. Tie následne môžu tvoriť úlohu skupín, v ktorých môže byť skupina konkrétnych aplikácií viac prehľadná. Akýkoľvek presun, či pohyb okien, widgetov je pekne animovaný. V prípade S4 bez akýchkoľvek problémov, zádrhelov, všetko pôsobí hladko a efektne.

Na otvorenie ktorejkoľvek aplikácie postačí jemný dotyk na ikonu. Veľmi dobre hodnotiteľná je vlastnosť displeja vyhodnotiť čo i len letmý, avšak stále reálny zámerný dotyk, alebo pohyb prsta na displeji a to aj v prípade, že sa prst dotýka plochy displeja len veľmi slabo. Reakcie sú oproti u nás používanému tabletu so systémom Android 4.2 naozaj na inej úrovni. Pobaví, že zariadenie dokáže rozpoznať prst aj v rukavici, alebo z pod trička. Dokážete tak ovládať prvky aj bez nutnosti sťahovať si rukavicu z ruky. Súčasť však určite nefunguje pri všetkých druhoch rukavíc. Ovládanie cez tričko je skôr finta a riešenie pre tých, čo z nejakého dôvodu nechcú siahnuť na displej a ten predsa reaguje.

Samsung Galaxy S4

Pre výkon samotného prístroja sa nám ani nedarilo zažiť situácie, kedy aplikácia odmietala bežať, alebo pracovať. Najmä hodnotenie Samsungu S4 z pohľadu bežného užívateľa pozostáva z hodnotenia samotného systému Android.

Jeho vlastnou nesoftwarovou prednosť je výzbroj senzorov, s ktorými ďalej spolupracuje viacero aplikácií. Nejde pritom o úplne bežnú výbavu, keďže S4 nechýba napríklad:

  • geomagnetický snímač
  • gyroskopický senzor
  • senzor zrýchlenia
  • senzor priblíženia
  • snímač rôznych gest
  • barometer
  • svetelný snímač
  • snímač vlhkosti a teploty

So všetkými je možné získavať viacero informácií z okolia, ale využívať ich aj pri práci a pri ovládaní. Pre niektoré z nich je možné využívať GPS aplikácie, čím mobilný telefón plní úlohu aj navigácie. Nezabúdajme ani na hry, ktorým sa vďaka menovaným senzorom otvárajú plné palety možností.

Surfovanie na internete
Galaxy S4 je mobilný telefón, ktorému sa určite neoceniteľne hodí dobré pripojenie na internet. Služby, ktoré vás nebudú obmedzovať v prenose a objeme dát. Neobmedzený internet s týmto telefónom môžete využívať naplno. Surfovanie funguje pomerne rýchlo. Načítavanie a prehrávanie videí na Youtube sme pri pokuse testovať na bežne dostupnom rýchlom internete a na mobile spustili s rovnakou rýchlosťou. A to je už čo povedať. Najmä ak patríte medzi takých ako ja, čo po šialených skúsenostiach s príšerným WAPom majú na internet v mobile dlhodobo negatívny názor. Ale za to mohla skôr prehnaná faktúra od operátora, ktorý si zaúčtoval nikdy nespustenú a nevyužitú službu svojvolne. Po takýchto skúsenostiach sa mi však v tomto prípade napravuje názor. Internet môže byť aj dostupný, dokonca aj rýchly a bez toho, aby stál stovky eur pre neschopnosť prístroja. Pre úplné fungovanie potrebných súčastí webu odporúčam aplikácie Youtube, Facebook, prípadne Google Chrome. Dá sa povedať, že nevyhnutnosťou je účet na Google.com, ktorý je zároveň účtom do databázy software pre mobilné telefóny Play.google.com. Práve tam nájdete výber plateného aj bezplatného software. Sťahovanie aplikácií prebieha po stlačení tlačidla a potvrdení sťahovania. To prebieha v pozadí, ikona celkom hore indikuje priebeh sťahovania a je možné sťahovať aj viacero súborov naraz.

Samsung Galaxy S4

Surfovanie na internetových stránkach ponúka ovládanie dotykom. V prípade záujmu o zväčšenie textu stačí spraviť pohyb dvoch rozchádzajúcich alebo spájajúcich sa prstov na displeji na ploche stránky. Aj vstavaný prehliadač, ako aj inštalovateľné prehliadače ako Google Chrome a iné, umožňujú záložky a tak viac stránok zapnutých naraz. Výhodou je dopĺňanie adries, čo šetrí čas.

Samsung Galaxy S4

Písanie
Pre časté písanie a nutnosť používania slov sa vždy v prípade nutnosti textu objavuje klávesnica. Tá je nahraditeľná za inú pomocou aplikácií, no pokojne môže zostať štandardná. Ponúka pre mňa osobne neproblematické písanie, keďže nejakým zázrakom sa vždy trafím a okrem toho klávesnica aj zvýrazňuje každé tlačidlo, čím má ihneď užívateľ jasno, či smeroval dobre, alebo to sekol vedľa. Pootočením telefónu získavate klávesnicu na šírku, ktorá je oveľa prijateľnejšia pri častejšom písaní. Možno mínusom je mierne kolísanie fotoaparátu počas písania, pokiaľ ho máte položený na tvrdej podložke. Môže za to mierne uhnutie zadného krytu a vystúpený fotoaparát.

Fotografovanie a video
S4 disponuje prekvapivo kvalitným fotoaparátom s až 13 Mpx za zadnej strane a ďalší fotoaparát vpredu využiteľný pri videohovore, pri Skype hovoroch alebo pri zábave. Táto predná kamera má len 2 Mpx, čo však pre jej účely celkom postačuje a i tak prekonáva mnoho bežných webkamier na bežnom počítači. Fotoaparát zvláda viacero podmienok, poradí si v slabo osvetlených miestnostiach, aj na priamom slnku. Pri náročnom svetelnom prostredí môže preexponovať fotografie, stále sú však veľmi ostré a kvalitné. Fotoaparát neobsahuje optický zoom a tak je priblíženie len digitálne. Fotografie z prednej kamery sú menšie, menej kvalitné a najmä hneď z aplikácie fotoaparátu je možné ovládať prepínanie týchto dvoch kamier, alebo ich skombinovať pre spojenie do jednej snímky z oboch naraz.

Pre fotografie má prístroj niekoľko režimov vrátane ozvučenej fotografie a za zmienku stojí aj Full HD video 1080p, s ktorým sa pracuje až priveľmi ľahko. Nahráva ihneď po aktivovaní kamery a tak sa pripravte pri prepínaní režimov, že kamera bude ihneď nakrúcať. Je ju možné zastaviť, alebo pozastaviť. Pri pozastavení je možné pokračovať, čo vo výslednom videu síce spraví strih, no ide o hladké spojenie dvoch videí bez praskotu, alebo nejakej inej chyby. Aj video zo Samsung Galaxy S4 možno hodnotiť na výbornú, najmä pre fakt, že ide o video kvalitou porovnateľné s fotoaparátmi pohybujúcimi sa cenovo od 200 EUR vyššie.

Pripojiteľnosť s PC
Na testovanom modely bieleho Samsung Galaxy S4 i9505 sme opakovane pre pripojenie s Windows XP používali kábel z nabíjačky s koncovkou USB, prípadne USB nabíjačku z iných modelov Samsung. Pre univerzálny port je možné obstarať nabíjanie aj pomocou iných podobných smartphonov. PC systémy XP a Win 7 ihneď detekujú nové zariadenie, ktoré ak je zapnuté, vytvorí nové zariadenie v správe počítača. Zložka DCIM následne obsahuje všetky snímky a videá. Na našom konkrétnom modeli z nejasných príčin nezobrazoval systém Windows videá reálne umiestnené v zložkách viditeľných cez S4, no nie cez Explorer Windowsu. Fotografie však áno.

Hodnotenie:
Samsung Galaxy je v súčasnosti pojem sám o sebe. Hoci sa nejedná o zlý prístroj, alebo nejako nedokonalý počin známeho technologického giganta, vždy je možné hovoriť o plusoch a aj mínusoch.

Plusy

  • perfektný displej s kvalitným zobrazením grafiky
  • perfektné ovládanie displeja (postačuje už minimálny, avšak reálny dotyk, alebo pohyb prsta)
  • bohatá výbava senzorov
  • systém Android, ktorý užívateľa neobmedzuje na konkrétnu platformu a systém
  • výborný fotoaparát a kvalitné video
  • WIFI, GPS a rýchlosť týchto možností na prístroji
  • pomerne slušná nastaviteľnosť rozhrania, nastavení, veľkostí, obsahu widgetov
  • priestor 16 GB je aj v základnej verzii považovateľný za slušný

Mínusy

  • pokiaľ pracujete na webe a s WIFI, batéria sa míňa
  • jeho extrémne tenké telo je čiastočne plusom, ale aj mínusom. Dodáva totiž pocit krehkosti a obáv z držania a používania. Zároveň môže v ruke pôsobiť neistý pocit a obavy z pádu. Zadný kryt je šmykľavý pri mokrej alebo spotenej ruke.
  • zadný kryt je z veľmi tenkého plastu, kde možno pochybovať o veľkej odolnosti voči pádom a nárazom. Dá sa hovoriť aj o nutnosti obalu, napríklad aj pre ochranu pred zlomením a pavučinami na displeji.
  • zatiaľ ešte stále vyššia cena
  • napriek bohatej výbave je možné za mínus považovať absenciu rádia a do určitej miery aj Android samotný.
  • vyhradený len pre nové menšie SIM karty

S 5 palcovým displejom už takmer plní funkciu menšieho tabletu. Hoci má S4 Android a disponuje tak širokými možnosťami, zároveň si na ňom zgustnú kritikou odporcovia tohto systému. V prípade S4 ma však prekvapil skôr pozitívne, najmä po bohatých skúsenostiach s Androidmi na tabletoch v rôznych verziách. Vo verzii pre S4 má zopár odlišností, najmä však vizuálnych a efektných. Poteší náročného svojim výkonom a vlastnou výbavou. Plusom je fotoaparát s ktorým môžete fotografie ihneď posielať na Facebook, alebo ďalej upravovať, uchovávať a pod. Displej je kapitolou samou o sebe, keďže vďaka nemu vyzerajú fotografie o niečo lepšie, než v skutočnosti sú.

Cena a balenie
Samsung Galaxy S4 patrí vo svete súčasných mobilných telefónov medzi zvučné mená. Reaguje naň každý, čo sa čo i len trochu vyzná v novinkách a trendoch. Aj v mojom prípade ide o reakciu zväčša spojenú s mienkou o kvalitnom, hoci cenovo menej dostupnom prístroji. Hoci v bežnom predaji ho nájdeme už od 470 EUR, viac dostupný je aj vďaka ponukám mobilných operátorov a balíkom s viazanosťou, kedy je v cenách už od 80 EUR. Vyrába sa v dvoch prevedeniach a to v snežnej bielej a čiernej verzii. Balenie obsahuje okrem nabíjačky s odpojiteľnou koncovkou tvorenou USB portom aj slúchadlá.