Botulotoxín, či Botox: jeden z najsilnejších jedov využívaný v kozmetike

0
8835

Nastupujúcim vekom stráca koža svoju pružnosť, vek sa odzrkadľuje nielen na stave, farbe a kvalite pokožky, ale aj na vráskach. Mimické svaly spôsobujúce vrásky, či už z mračenia, smiechu, alebo nebodaj z profesie, vie moderná medicína obmedziť botoxom. Botulotoxín, o ktorom sa popísalo veľké množstvo informácií a názorov, je stále, a má to aj v názve, toxínom. Nad botulotoxínom uvažujú najmä ženy v pokročilejšom veku a ženy v strednom veku, kde sa objavujú vrásky. Mnohé ženy sa chcú páčiť v každom veku a tak pre vyššie sebavedomie a psychologický pocit nemôžeme akokoľvek odsudzovať chuť po kráse a znovunavrátení pocitu mladosti, či len omladenia o pár rokov. Botox naozaj docieli omladenie o pár rokov, potvrdili by to stovky Sloveniek, ktoré či už pravidelne, alebo ojedinele vyskúšali botox. Hoci ani v tomto prípade nebudeme a nechceme súdiť a vyjadrovať, čo je nesprávne a správne, je dobré spomenúť klady a zápory, a význam botoxu v spoločnosti.

Botoxová injekcia, FreeDigitalPhotos.net
Aplikácia botoxovej injekcie. Fotografia FreeDigitalPhotos.net

Botulotoxín po odbornej stránke
Botulotoxín je v odbornej literatúre označovaný ako toxická polypeptidická zmes vytváraná baktériami Clostridium botulinum zložená z 19 aminokyselín. Jed pritom vypúšťajú len vtedy, keď nemajú prístup kyslíka a nemôžu dýchať. Botulotoxín je jeden z najúčinnejších jedov vôbec. Veľmi zábavne vyznieva, že špeciálne salóny a ambulancie vykonávajúce tieto zákroky zväčša botulotoxín zaškatuľkujú ako „prírodná látka“. Je to pravda. Baktérie, ktoré tento prudký jed produkujú vytvorila príroda a tak ide o prírodnú látku. Škoda len, že pri charakteristike „prírodná ládka“ to často aj zostane. Pokiaľ sa dostáva do tela, nerozložia ho a ani mu neuškodia žalúdočné šťavy a imunitný systém človeka je v účinnosti porovnateľný asi ako súboj krtka proti buldozéru. Ochorenie, ktoré môže spôsobiť sa nazýva botulizmus, no teplota vyššia než je 60°C už ničí jeho jedovaté účinky. Získať je ho možné z potravy, zväčša zle uzatvorených konzerv mäsových výrobkov, alebo nespracovaných výrobkov, zo surových klobás. Jed a jeho účinky sa ničia už po niekoľkých minútach varenia. Pre kojencov môže byť jed veľmi nebezpečný.

Jeho využitie
Botox pozná moderná veda a medicína už 30 rokov. V kozmetickom priemysle sa používa okolo 20 rokov a skôr mal využítie v medicíne a v biologicky orientovaných vedných odboroch. Jediný gram botulotoxínu by totiž dokázal zabiť niekoľko stotisíc ľudí. Pre lepšiu predstavu by sme jediným gramom vymazali obyvateľstvo Tichomorských ostrovov, štvrtinu Slovenska a pol kilogramu by zmazalo ľudstvo z celej planéty. Samozrejme v bežne dostupnom kozmetickom využití ide o niekoľko desiatok tisíc krát zriedený botulotoxín, ktorého účinky sú lokálne. V medicíne nachádza využitie napríklad pri špeciálnych prípadoch samovoľnej mimiky a jej následkov. Dá docieliť jej čiastočná eliminácia, prípadne v ojedinelých prípadoch svalových porúch je možné aplikovaním látky docieliť úpravu svalového pohybu. Jeho najznámejšie využitie je však práve v kozmetike, kde sa aplikuje tenkými ihlami na konkrétne miesta v oblasti tváre na vyhladenie vrások. Niekoľko zdrojov však uvádza, že aplikovaný botulotoxín vytvára na postihnutej svalovine jazvenie a ide tak o vedľajší účinok, o ktorom sa doteraz veľmi nehovorilo.

Kozmetický priemysel a využitie botulotoxínu
Botulotoxín, v kozmetickom priemysle takmer výhradne nazývaný ako botox, je zároveň registrovaná obchodná známka. Vo svete sa ho denne aplikuje na tisíce, ročne na milióny. Používa sa na vyhladzovanie vrások, čo je efekt dočasný. Aplikuje sa vpichovaním na konkrétne miesta na tvári, zväčša na čele, v okolí očí, na brade, šiji, či krku. Zákrok je nutné aplikovať opakovane pre docielenie výsledného účinku. Svoj účinok má vďaka schopnosti blokovať nervy sťahujúce svaly čím sa tiež zamedzí vylučovaniu acetylcholínu rozpínajúceho svaly. Dá sa hovoriť o lokálnom ochrnutí pohybu svalov. Na aplikovanom mieste sa tak sval mimovoľne, alebo vôľou, už nesťahuje. Účinky prichádzajú po troch alebo piatich dňoch a strácajú sa po dvoch alebo štyroch mesiacoch. Zaujímavosťou je, že hoci ide o dočasný účinok, mnoho žien hovorí, rovnako ako odborníci v aplikovaní tejto látky, že aj po ústupe účinkov sa už naučili fungovať bez toľkej mimiky a menej namáhajú pokožku, čím oddialia úplný návrat vrások. Samotný botox sa dopĺňa neraz aj inou látkou, ktorá má docieliť vyplnenie vrások. Ide o kolagén, alebo kyselinu hyalurónová.
Botox využívajú špecializované pracoviská aj na úpravu ovisnutých viečok, prípadné úpravy asymetrie tváre, poškodenia tváre a iné. Aplikovateľný je v každom veku, záleží však od stavu pokožky a veku. Niektoré salóny ho dokonca odporúčajú mladým ženám bez vrások ako prevenciu. Z lekárskeho hľadiska, nehovoriac o spoločenskom hľadisku, však možno hovoriť o skepticizme a kritike. Často logickej. Pokiaľ uvažujete nad botoxom a neodrádza vás niekoľko posledných zistení o jazvení svaloviny, či vlastnostiach látky, je dobré si pripraviť vyššiu hotovosť, než napríklad u zubára.

Po aplikácií sú na tvári pozorovateľné malé vpichy. Je nutné sa vyhýbať slnku a nadmernému poteniu, absolútne je nutné vynechať opaľovanie, solárium, je potrebné sa vyhýbať stresu, akejkoľvek námahe, alebo veľkým emóciám. To všetko môže dostať viac krvi do hlavy a vtedy môže nastať niekoľko komplikácií.

Vedľajšie a neželané účinku
Takmer všade sa dočítate, že správne aplikovaný botox špecialistom s potrebným certifikátom je zárukou úspešného účinku. Zákrok samotný je bezbolestný a vedľajšie účinky sú veľmi výnimočné. Namiesto stránok salónov a špecialistov je potrebné načrieť aj na zahraničné fóra, diskusné plátky, facebook, množstvo článkov a dodatky pod nimi, prípadne siahnuť aj na nejaké slovenské fóra. Sú plné osobných skúseností žien, ale aj mužov, ktorí využili botox. Predstavujú svoje osobné skúsenosti, pocity a zážitky. Zákrok trvajúci len pár minút síce odhalí svoje účinky až po pár dňoch (vo filmoch radi ukazujú čerstvo napichané pacientky spuchnuté a absolútne vyhladené), ale nemusí byť s nimi nakoniec zákazník spokojný. Podľa niektorých skúseností sa vtedy niekoľkým ženám dostavil pocit pálenia, bolesti hlavy, prípadne iné názory hovoria o neúčinku na vrásky, obavách z neodbornosti, alebo pochybnosti o účinnom obsahu injekcie. Aplikácia botoxu na oboch stranách tváre nie je vždy úplne presná, keďže do pruhovania svaloviny každého svalu nemožno nazrieť cez kožu. Rozdielna aplikácia na oboch stranách tváre môže spôsobiť asymetriu – nerovnomerné zdvihnutie viečok, či kútikov úst. Mnohé zdroje vôbec neodporúčajú aplikáciu botoxu do kútikov úst.