V Tunisku si nenechajte ujsť starú dedinku z kultových Hviezdnych vojen

0
3810

Hviezdne vojny je jedna z najznámejších filmových ság, ktorej vek možno počítať na desaťročia a stále znamená pre mnohých neopakovateľný zážitok, nadčasové spracovanie, výnimočné detaily a nezabudnuteľné postavy, či hlášky. Málokto vie, že prvé sfilmované Hviezdne vojny, v skutočnosti ich štvrtý diel – Star Wars Episode IV: A New Hope (1977) a následne aj niekoľko ďalších sa nakrúcali na rôznych miestach Tuniska. Tunisko, krajina s nezameniteľnou berberskou architektúrou roztrúsenou v púštnych oblastiach, inšpirovalo Georga Lucasa a aj iných filmárov k tomu, aby tu nakrútili niektoré scény. Na jedno takéto miesto sme sa nedávno pozreli aj my.

Tunisko, STAR WARS location

Chott el Gharsa v Onk jemal neďaleko mesta Tozeur
Filmové Mos Espa, kde sa odohral súboj Qui-Gonn Jinna a Darth Maula, nebolo nikdy reálnou dedinkou. Ide len o kulisy, ktoré sa výrazne inšpirovali miestnou architektúrou. Kulisy vytvorené z dreva, plastu, drôtu a rôzneho spojového materiálu vytvorili mestečko pre potreby štábu filmárov. Tieto stavby stoja v púšti dodnes, praží celé desaťročia na ne slnko, no stoja na svojom mieste. Niektoré sa rozpadli, iné sa stali prechodným prístreškom pre miestnych predavačov suvenírov. Štáb tu zanechal tieto kulisy ani nevedno za akým účelom. Miestni ich však využívajú ako svoju atrakciu, ktorá úspešne láka turistov aj zo Slovenska.

Tunisko Star Wars hviezdne vojny kulisy

Tunisko Star Wars hviezdne vojny kulisy

Slováci ho navštívia v rámci výletov do Sahary
Slováci sa do dedinky z Hviezdnych vojen dostanú najčastejšie prostredníctvom výletov organizovaných cestovnými kanceláriami, alebo v rámci vlastného poznávania na terénnom aute s tuniským kamarátom. Sahara je v tejto časti Tuniska síce suchá, no nie až taká smrtiaca, ako vykresľuje zopár filmov odohrávajúcich sa v týchto končinách. Láka turistov a aj preto sa počas dovolenky v Tunisku určite stretnete s ponukou zájazdu do Sahary, najlepšie formou dvojdenného, kedy sa prespáva buď pod holým nebom, alebo v hoteli. V každom prípade sa však vyráža na terénnych vozidlách, ktoré zvládnu náročné terény, pod kolesami piesok, v nádrži plno, aby každý mohol okúsiť zážitok, aký stojí za to prežiť. Jazda na ťavách možno nebude pre mladých tak ako jazda na štvorkolkách, no stále sa dá vidieť hneď niekoľko miest, kde sa nakrúcali slávne filmy.

Tunisko Star Wars hviezdne vojny kulisy

Ozaj, vedeli ste, že v Tunisku sa nakrúcal aj Indiana Jones, či Anglický pacient? V jednom zo starších článkov o tom píšeme viac.


Zväčšiť mapu