Ako rýchlo rastú ľudské vlasy? Neexistuje jednotný údaj

0
15993

Ľudské vlasy rastú rýchlosťou… presne sa to povedať nedá. Napriek mnohým výskumom, ktoré dospeli k priemernému číslu 15 cm za rok, ide stále o číslo, ktoré vyplýva zrejme z výskumov tých najlepších čísiel. Po pravde, mnohé rasy a etnografické spoločenstvá majú rozdielnu hustotu vlasov, kvalitu, rozdielnu hĺbku korienkov a hrúbku vlasov. Napríklad aj spôsob zapletania a starostlivosti. To všetko ovplyvňuje ich ďalšie vlastnosti. Po pravde, toto číslo, ktoré sa uvádza v mnohých magazínoch a prácach, je mierne prehnané.

Najrýchlejšie v Ázií, najpomalšie v Afrike
Najrýchlejšie vlasy rastú ľuďom v Ázii. Práve u nich sa totiž môže objaviť 15 až 16 centimetrov za rok. Kaukazské ženy dosiahnu rýchlosť viac ako 13 centimetrov za rok a africké ženy 10 centimetrov. (zdroj: magazín International Journal of Dermatology, 2005) Vlasy rastú rýchlejšie počas leta aj preto, že v zime je strava chudobnejšia. Platí to najmä v prípade odľahlejších krajín a miest, ktoré žijú viac tradičnejšie, mimo moderné mestá, kde je prísun rovnakých potravín počas celého roka. Rýchlosť vlasov však môže ovplyvniť aj zmena UV žiarenia a vyplavovanie hormónov. Rast vlasov dokáže ovplyvniť tehotenstvo, cukrovka, ale aj mnoho iných ochorení, zároveň kožných problémov a infekcií. Zároveň ho môže ovplyvniť aj genetická pred-dispozícia a samozrejme vek. Vekom stráca človek schopnosť regenerácie, ale aj pôvodnej rýchlosti vlasov.

Čo môže zrýchliť a skvalitniť rast vlasov
Rast vlasov vie v prípade pomalšieho rastu zrýchliť zmena stravovania, zdravý životný štýl a hlavne prísun látok, ako sú železo, zinok, vitamín C a potravín s prísunom bielkovín a správnych tukov. Najmä s Omega 3 mastnými kyselinami, s ktorými sa stretávame hlavne pri morských plodoch a rybách. Veľa krát však pomôže aj snaha o pokojnejší život bez stresu. Ten ovplyvňuje rast, ale aj tvorbu farbiva. Rýchlosť ovplyvňuje viacero faktorov, medzi nimi aj hormonálna tvorba. Pri pocitoch spomalenia rastu, či problémoch s kvalitou pokožky nezaškodí navštíviť kožného lekára.