23 ročná žena sa narodila bez jazyka, vďaka lekárom začala konečne žiť

0
1907

žena bez jazykaPred troma dňami si svet mimo Brazíliu všimol príbeh mladej dievčiny menom Auristela Viana da Silva. Narodila sa bez jazyka a tak ju čakal problematický život, pri ktorom sa mohla kedykoľvek zadusiť. Bežný človek totiž s jazykom pracuje, bráni vstupu slín do hrdla, miesi potravu v ústach a vôbec posúva rozžuté jedlo do hrdla. U nej všetko toto chýbalo, ba dokonca malý priestor v ústnej dutine jej nedovoľoval príliš riešiť nejakú náhradu.

Dnes, keď má dievčina 23 rokov, sa podarilo lekárom prísť na spôsob ako jej pomôcť. Absolvovala operáciu, ktorá jej rozšírila ústnu dutinu, dostala rovnátka a aj život sa jej o mnoho zlepšil. Z médií nie je presne pochopiteľné, ako vyriešili absentujúci jazyk, v každom prípade však teraz dievča dokáže lepšie rozprávať, lepšie jesť, a najmä žiť plnohodnotný život. Podobných ľudí vo svete žije len pár a o niektorých sa v rozvojových krajinách ani nemusí vedieť.



V minulosti bez jazyka
V minulosti sa v niektorých kultúrach trestali zločinci aj vyrezaním jazyka. Niektorí zomierali na zadusenie, iní na neplnohodnotný život. Zväčša však rozprávali len minimálne, keďže im nebolo rozumieť. Jazyk je jednou z najdôležitejších častí tela pri rozprávaní. Veď ho potrebujeme k celkom veľkému počtu písmenok. Sú to C Č D Ď J K Ľ L N Ň Ř Ŕ R S Š T Ť X Z Ž… aj vám práve jazyk pracoval, že je to tak?