Flyboard, lietanie nad vodou a plávanie ako delfín už je realitou

0
3319

flyboard od Zapata RacingV septembri sme si ukázali výnimočnú zábavku Flyboard. Jej autorom je firma Frankyho Zapatu, pretekára a technológa, ktorému vynález priniesol slávu aj v oblasti mimo pretekov a vodných skútrov. Záujem o lietanie ako Iron Man má totiž čoraz viac ľudí, ale je to aj nákladná zábavka a vyžaduje si určité podmienky. Kým niekoho ani tak neočarí schopnosť lietania nad vodou, nadchnúť musí fakt, že s Flyboardom napodobniť skákajúceho delfína môžete opakovane aj niekoľkokrát a ešte vo vzduchu spraviť niekoľko premetov. Tak takýto pocit slobody by sme uvítali.

História Flyboardu
franky začal s vývojom tejto zábavky na jar 2011. Bohaté skúsenosti v oblasti vodných športov pomohli jeho firme vyvinúť a otestovať prvý prototyp veľmi rýchlo. Veď už o pol roka si mohol do sýtosti užiť niečo, čo dovtedy nikto nepoznal. Len čo vyriešili stabilizáciu vo vzduchu, už sa aj konal Svetový šampionát vodných športov v Číne, kde sa poriadne predviedli. Práve vtedy si aj dali patentovať svoj vynález ako Flyboard®, a to aj napriek tomu, že nejde o žiadnu dosku.

Čo všetko k tomu potrebujete?
Zdalo by sa, že je to len tlak vody, hadica a skúter, no nie je tomu tak. Potrebujete voľnú vodnú plochu morskej vody, vodný skúter, silný prúd v ľahkej ohybnej hadici a špeciálne dielce s vývodom vodných trysiek na nohách aj rukách. Hlavná hadica spojená s posilnenou tryskou na skútri musí byť ľahká aj s niekoľkými desiatkami litrov ťažkej vody v sebe a potrebujete aj šikovného ochotného kamaráta na skútri samotnom. Bez neho to totiž nejde. Presný popis toho, čo všetko celá výbava obsahuje by ešte obsahoval niekoľko elektroniky, dlhú prípravu a ako to už býva, veľkú trpezlivosť, pretože prvé kroky sú vždy najťažšie. Inštruktor vás to však dokáže naučiť do polhodiny a potom už lietate sami.

Inštrukcie pri inštalácií:

Koľko to stojí?
Základný KIT sa dá kúpiť za cenu 4500 EUR. Ten sa však nezaobíde bez ďalších servisných balíčkov, bez skútra a rôznych adaptérov, ktoré závisia aj od typu vodného skútra, ktorý máte. Predajné miesta sú pritom doslova na celom svete.

Prvý FLYBOARD® WORLD CUP
Celkom prvý FLYBOARD® WORLD CUP v histórii tohto vynálezu sa konal tretí októbrový týždeň v Qatarskom prímorskom meste Doha. V rámci svojej exhibície sa predviedol v úchvatnej nočnej šou aj samotný majiteľ a zakladateľ spoločnosti za zvukov soundtracku filmu Avatar a iných. Pozrite si niekoľko videí.