Akné na tvári: 10 tipov ako s ním bojovať a naozaj ho obmedziť

2
46004

Akné je jedno z najčastejších kožných ochorení, ktoré sa prejavuje najčastejšie v období puberty a je spôsobené kožným mazom. O tom, ako vzniká, sa možno dočítať takmer všade, no spôsoby, ako sa zaručene akné zbaviť, už tak ľahko nenájdete. V prvom rade je nutné pochopiť, že akné a jeho tvorba má vinníka – hormóny.

A nezabudnime ani na druhého vinníka – samotného pacienta, aj keď by sme ho zároveň mohli nazvať obeťou. Je to tak. Akné nespôsobuje len kožný problém, ale aj problém s estetickosťou tváre, a nemalý psychologický problém. Tvár postihnutá akné nebýva žiadaná v kruhu niektorých priateľstiev, neraz spôsobí problém so zháňaním letnej brigády tam, kde je podstatný aj vzhľad.

Návod ako bojovať s akné

Sú to napríklad pozície barmana, animácie, sprievodca, stráženie detí… nech si tvrdí kto chce čo chce, vzhľad býva veľmi často kritériom. Hoci o akné ešte budeme v jednom článku hovoriť, úlohou tohto článku je dať niekoľko receptov, ako akné obmedziť, alebo ho celkom vymietiť. Celkom je však len pekné slovo, pretože akné je časté aj u tehotných žien, pokojne ľudí aj do 40 rokov a trpí ním dosť výrazne aj Cameron Diaz. Nič neobvyklé a je to naozaj tak. Nikdy nie je výsledok všetkej snahy stopercentný. U niekoho akné zmizne až vekom, no stále máte možnosť s nepriateľom bojovať. Aké sú teda tie tipy? Jednoducho a priamo bez okolkov povedané:

  1. Žiaden stres. Heslo, ktorým sa riadia na Kapverdských ostrovoch, by malo byť aj vašim krédom. Stres ovplyvňuje hormonálnu tvorbu a spýtam sa inak. Už ste videli akné na tvári niektorého z vašich spolužiakov, ktorí sa nerozčuľujú a nestresujú s každou hovadinou? Majú na tvári tí pokojnejší a vyrovnanejší toľko vyrážok ako tí, čo sa naháňajú zo školy domov, aby nevynechali quest v nejakej onlinovke, alebo len sa nerváčili pre každú hlúposť? Žiť bez stresu, pokojný život, bez zbytočných hlúpostí, bitiek, naháňačiek… to je prvý krok.
  2. Žiť zdravo. Dnes sa povie, že žiť zdravo je drahé. V skutočnosti stačí len nepchať do seba jeden balík čipsov za druhým, množstvo čokolády, korenených jedál a údenín. Ono sa to zdá, ale práve tieto jedlá vedia výrazne ovplyvniť tvorbu kožného mazu a akné. Pri konzumácií viac ako 300 gramov chipsov sa do polhodiny na tvári môže vytvárať mastný pot. Fakt, ktorý sa nedozviete zrejme nikde, jedine ak by ste to sami otestovali. To isté pri prejedaní údeným mäsom, mastným mäsom a rôznymi čokoládami mixnutými s maslovým popcornom. Jedlo sa vstrebáva nie len do tela, ale prechádza až k pokožke.
  3. Mastné vlasy. Kým kožný lekár pokrúti hlavou, každý jeden dlhovlasý a mastnovlasý človek sa po chvíli zamyslenia presvedčí, že je to tak. Je celkom jedno, či ide o vlasy krátke, alebo dlhé. Denne si vo vlasoch rukami prejdeme niekoľko krát. Tie isté ruky, na ktorých zostáva mastnota, hoci ju nevidíme, necítime a nepočujeme, chytajú aj tvár. To spôsobuje pomerne veľké problémy na pokožke, kedy sa upchávajú dýchanie pokožky a póry. Starostlivosť o vlasy je jednou z podmienok, ktoré musíte splniť, ak chcete akné obmedziť.
  4. Hygiena. Hygiena nie sú len čisté ruky, ale aj čistá tvár. Je celkom zbytočné kupovať rôzne čistiace prípravky pre mládež na akné, pokiaľ tvár nepozná čistú vodu. Tvár je v tomto období problémová. S tým nič nenarobíte a pokiaľ patríte medzi trpiacich akné, je nutné sa zamyslieť, či trpieť pre vzhľad, alebo obetovať chvíľu v kúpeľni. Lekári neodporúčajú vysušujúce mydlo. Skúsenejší mladí odporúčajú mydlo, lebo práve tým, že vysušuje pokožku, obmedzuje tvorbu akné. Je na vás, ktorému tvrdeniu budete naklonení. V každom prípade je nutné si tvár umývať. Umyť si ju je dobré aj po spotení, po telesnej výchove, po tréningu a vlastne kedykoľvek, kedy viete, že ste sa spotili, či zašpinili. Niektoré vyrážky sa môžu zapáliť, preto je hlúposť používať púder, alebo farby na pleť, pokiaľ si mienite privyrábať ako klaun.
  5. Vytláčať či nevytláčať? Tu raz niekto múdry povedal, že vyrážky sa nesmú vytláčať. Iné rady zas hovoria, že vyrážky sa musia vytláčať a nakoniec ešte nájdeme jeden názor, že záleží podľa druhu a nakoniec, že je to príliš nechutné, aby to bolo vôbec slušné. Opäť lekárske rady hovoria, že vyrážky sa vytláčať nesmú. Samotní lekári ich ale vytláčajú svojim deťom (že pani Majka? Peťo bonzoval) a bežne kozmetičky svojim klientkám. Po pravde, vyrážky hodné na vytlačenie a nevytlačiť? To čo je za hlúposť? Vyrážka môže prasknúť aj samovoľne pri obliekaní, či dotyku tváre a je stále lepšie sa jej zbaviť, akoby sama praskla pri objímaní, či bozkávaní s frajerom… uuuu. Aj tu postačí cit a zdravý rozum. Tie, ktoré nechcú ísť, skrátka nepôjdu. Dorasovaný ksicht naozaj nie je za každú cenu nutný, takže aj tu s rozumom a citom.

    ako bojovať s akné
    Ako bojovať s akné?
  6. Dezinfikácia je nutnosť. Vytlačené vyrážky však vydezinfikujte a okolie taktiež. Nebýva vzácne, že práve vytláčaním znečistená tvár je živnou pôdou ďalších problémov.
  7. Nefajčite a nedrogujte. Pokiaľ si hľadáte dôvod prečo prestať fajčiť, alebo nebodaj machrovať s tým, že skúšate drogy, a nestačí vám len nutnosť zdravého rozumu a vôbec vlastný pud sebazáchovy, pokladajte za dôvod práve akné. Cigaretový dym, rovnako ako dym z akejkoľvek inej látky, zároveň účinky drog, to všetko pôsobí na hormonálnu sústavu. Nehovoriac o neuveriteľnom neprirodzenom zásahu do organizmu, zhoršuje stavy akné u drog dokonca spôsobuje permanentné poškodenie pokožky. Tam už nemusí pomôcť ani plastika.
  8. Myslite na kozmetiku. Tak ako pri diétach, tak aj pri liečbe akné nemusí jeden recept pomôcť všetkým. Skúste viacero prípravkov, no chémiu nasaďte až potom, čo absolvujete všetkých predošlých 5 bodov, pričom s bodom 4 by už nejaká kozmetika mala úzko súvisieť. Čistiace mlieko na akné je vždy dobré na prečistenie pleti a na samotnom tampóne je potom jasné, ako čistá vaša pleť je.
  9. Pupáky nechytať, nesnažiť sa stlačiť späť a ani nič podobné. Reakcia pod kožou bude práve opačná.
  10. Lekárska pomoc nie je hanba! Pokiaľ je to niekoľko mesiacov a akné nie je na ústupe, alebo skrátka len nemáte trpezlivosť na toto všetko, nezabúdajte, že akné je kožný problém, ktorý možno liečiť aj priamo u kožného lekára. Ten je na tíneďžerov s kožnými problémami navyknutý a tak nie je nutné prichádzať s nejakými obavami a hanblivo sa brániť vysvetliť, prečo ste tam. Lekár môže tie najproblematickejšie miesta priamo zmraziť tekutým dusíkom, čo je zákrok bezbolestný a celkom bežný a nasadí liečbu krémom, dá niekoľko rád. Najmä však pomôže pri vážnejších problémoch, ktoré však nie je dobré podceňovať aj pri menšom postihnutí.

Týchto desať rád je vytvorených mnou zo sledovaní, venovaní sa tejto téme dlhodobo, ale má však aj fakty z analýzy okolia, či vlastných skúseností. Ťažko teda nájdete na inom mieste rovnaký zoznam rád, najmä ak s niektorými z nich kožní lekári nesúhlasia. V každom prípade budem naozaj rád, pokiaľ týchto 10 tipov pomôže komukoľvek zbaviť sa, alebo aspoň obmedziť problémy na tvári a zvyšku tela.

Článok sa v tomto prípade snaží pomôcť. Doteraz bolo týchto 10 rád niekoľko rokov v inej podobe a kým doteraz dokázali pomôcť a inšpirovať niekoľkých mladých, verím, že v podobe článku by mohli pomôcť ešte ďalším. V komentároch sú vítané vaše reakcie, vlastné recepty, odporúčania, ale aj priame reakcie.

Comments are closed.