Týchto 6 efektívnych spôsobv vám pomôže prestať priveľa premýšľať

0
2291

Upokojiť myseľ a prestať si predstavovať katastrofické scenáre sa ľahšie povie ako vykoná. Ale s dôslednou praxou môžete obmedziť vzorce negatívneho myslenia. Vyskúšajte nasledujúce tipy.

1. Všimnite si ak začnete priveľa premýšľať

Povedomie je prvým krokom k ukončeniu deštruktívneho premýšľania. Začnite venovať pozornosť spôsobu myslenia. Keď si všimnete, že si vo svojej mysli znova a znova prehrávate udalosti alebo sa obávate vecí, ktoré nemôžete ovládať, uvedomte si, že vaše myšlienky nie sú produktívne.

Nahraďte negatívne myšlienky pozitívnymi

Je ľahké sa nechať uniesť negatívnymi myšlienkami. Predtým než dospejete k záveru, že ak neprídete do práce, lebo ste chorý, prídete o zamestnanie, alebo, že ak nestihnete deadline stanete sa bezdomovcom, uvedomte si, že vaše myšlienky môžu byť prehnane negatívne. Naučte sa ich rozoznať a nahradiť ich pozitívnymi pred tým ako vás doženú k šialenstvu.

3.  Zamerajte sa na aktívne riešenie problému

Lipnutie na vašich problémov vám nepomôže, no snaženie sa ich vyriešiť, áno. Opýtajte sa sami seba, aké kroky môžete podniknúť, aby ste sa poučili z chyby alebo sa vyhli budúcemu problému. Namiesto toho, aby ste sa pýtali, prečo sa niečo stalo, opýtajte sa sami seba, čo s tým môžete urobiť.

4. Dovoľte si precítiť akékoľvek emócie

Dlhodobo dusiť v sebe problémy, nie je produktívne. Nájdite si denne pár minút kedy si dovolíte báť sa, zúriť alebo precítiť čokolvek čo chcete. Potom keď čas vyprší, prejdite na niečo produktívnejšie. Efektívna je aj krátka úvaha. Premýšľanie o tom, ako by ste mohli robiť veci inak alebo napríklad rozpoznávať potenciálne úskalia plánu, vám môže pomôcť k lepšej budúcnosti.

5. Buďte všímavý

Je nemožné vrátiť včerajšok, alebo báť sa čo príde zajtra, pokiaľ žijete v prítomnosti. Dajte si za cieľ uvedomovať si a žiť v prítomnosti. Všímavosť si vyžaduje prax, ako každá iná zručnosť, ale postupom času môže odstrániť vaše prílišné premýšľanie.

6. Prepnite kanál

Povedať si, aby ste prestali premýšľať o niečom, sa vám môže vypomstiť.  Čím viac sa pokúsite zabrániť myšlienke vniknúť do vášho mozgu, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa objaví. Najjednoduchším spôsobom ako zmeniť kanál je zamestnať sa niečím iným. Cvičte, zapojte sa do konverzácie o niečom úplne inom, alebo pracujte na svojom projekte. Jednoducho odvráťte svoju myseľ od záplavy negatívnych myšlienok.

Hlavne sa nevzdávajte a buďte trpezliví.

Čítajte tiež: